Hednaretreat 2018

Välkommen med på den hedniska retreaten "Cirkelgemenskap 2018" i Kajane 12-14.10.2018!


Är du intresserad av nyhedendom, wicca och naturtro?
Vill du lära dig mera om vilka ord vi använder om oss själva, om praktiskt energiarbete,
om sigillmagi och jämföra olika metoder för andlig rening?
Vill du komma samman med andra likasinnade och ära naturens makter?
Då är den här retreaten något för dig.

Retreaten kostar 40 € och vi har begränsat antal platser.
Anmälan öppnar den 1 augusti och den här sidan har all info om hur du anmäler dig.


 • Anmälningsförfarande
 • Program
 • Information om Kajane
 • Vad du bör ha med dig
 • Regler
 • Presentation av arrangörerna


Anmälningsförfarande


Anmälan öppnar den 1.8.2018 och stänger 12.9.2018.
I och med din anmälan godkänner du även retreatens regler (se “Regler”).
Du anmäler dig genom att skicka följande uppgifter till linn.alice.wilhelmsson@gmail.com:
 • Ditt namn
 • Din e-postadress
 • Ditt telefonnummer
 • Eventuella allergier/dieter
 • Andra relevanta saker vi som arrangörer bör känna till / specialbehov
 • Berätta kort varför du är intresserad av att delta i retreaten.
Retreaten kostar 40€ för att täcka logi, mat och program för hela retreaten.
När du anmält dig kommer du att få ett svarsmejl som berättar att vi reserverat en plats för dig på retreaten. I det mailet får du också betalningsuppgifter för retreaten. Först när du har betalat och betalningen syns hos oss är din plats bekräftad. Vi har begränsad mängd platser, därför lönar det sig att betala platsen så fort som möjligt.

När du betalat räknas din anmälan som bindande. I det skedet räknar vi med att få träffa dig i Kajane. Vi kan tyvärr inte återbetala deltagaravgiften ifall du skulle avboka eller utebli.
Program (Samtliga programpunkter är frivilliga!)

Workshop: Diskussion om det gemensamma altaret
Under retreaten kommer vi ha ett gemensamt altare som fokuspunkt. Under den här workshoppen kommer vi tillsammans att bygga och inviga altaret, och diskutera kring altaren - den käraste delen av våra hem, eller något vi ställer upp då vi har behov för det?

Workshop: Ritualdiskussion
Under den här workshoppen kommer vi att belysa en central del av det magiska livet, nämligen ritualen. Under denna workshop kommer vi också gemensamt att förbereda retreatens huvudritual, som äger rum på lördag kväll.

Workshop
: Energiarbete
Workshoppen tar avstamp i de tekniker som är väsentliga för allt magiskt arbete: grundning och centrering. Därefter går vi vidare med energiarbete i grupp och hur man som grupp kan bli mer samstämmig i sitt magiska arbete. Passar för alla - totala nybörjare och erfarna präster/prästinnor.

Workshop: Sigill 101
En workshop om hur sigill används i magi, olika typer av sigill och hur man gör och aktiverar sina egna. En workshop med kaosmagisk inriktning. Ta med eget anteckningsmaterial om du så vill.

Workshop: Andlig och magisk rening
“Cleanliness is next to godliness”, lyder ett engelskt ordspråk. Detta är sant såväl i vardagen som inom magi. Vi samtalar om och diskuterar vad rening betyder, hur man renar och varför detta poängteras inom magi. Workshoppen är också ett förberedande av ritualplatsen för kvällens ritual.

Workshop: Mediahäxighet och terminologi
Det kan stundvis vara utmanande att tala om sin religion på ett neutralt sätt, och det finns definitivt skäl att vara försiktigt om till exempel din lokala tidning vill intervjua dig om Samhain. I den här workshoppen diskuterar vi hur man kan tala om sin religion utan att lyfta fram klyschor och stärka fördomar. Dessutom går vi in på det svenska språkbruket - hur säger man egentligen? Vad är Book of Shadows på svenska och är det okej att vilja tala engelska under sina ritualer?

Bastu
Bastun har traditionellt en central roll i den finländska kulturen och har varit mittpunkten för alla livsskeden från födsel till död. Bastubadandet kan vara en väldigt konkret reningsritual där både kropp och själ renas. Ta med en peflett eller extra handduk att sitta på om du vill gå i bastun. Skiften uppdelade efter önskemål och behov.

Samlingar

I syfte att påbörja och sammanfatta dagarna på ett samstämmigt sätt kommer vi att ha samlingar eller små meditationsstunder under morgnar och kvällar under retreaten. De är ett bra sätt att tillsammans i grupp gå igenom vad som skett under dagen, vad som sker under den kommande dagen och diskutera tankeväckande saker. Om vi känner för det så sjunger vi lite.

Ritual
Ritualen kommer att äga rum på lördag kväll efter bastun. Den är ett firande av att vi alla kommit samman till denna retreat, lärt känna varandra och utbytt erfarenheter: en kulmination av den cirkelgemenskap vi skapat under helgen. Förstås tar gemenskapen inte slut här, utan fortsätter, men som månen har olika faser blir denna ritual retreatens fullmåne. För ritualen ska du gärna ha med ett eget dryckeskärl för skålrundan.

Kvällsfest
Efter den gemensamma ritualen på lördag kväll fortsätter vi skåla tillsammans och kvällen fortsätter under friare former. Bastun hålls varm för den som så önskar och det kommer att finnas gott att både äta och dricka.

Bytestorg
Till bytestorget kan du, men behöver inte, ta med dig saker som relaterar till hedendom och nyandlighet som du inte längre själv behöver men som kanske här kunde hitta ett nytt hem. Allt från böcker, kristaller och rituella redskap, till kläder och smycken.

Måltider

Maten som tillreds är vegetarisk och vi beaktar eventuella dieter och allergier. Dessa bör du meddela om i samband med att du anmäler dig till retreaten. Vi kommer att servera frukost, lunch, middag och kvällsmål som gemensamma måltider. Du kan självfallet hämta med dig egna små tilltugg, men tänk på att det inte finns kylskåp på platsen och att förvaringsutrymmet för extra mat är begränsad.
Praktisk information om Kajane
Kajane vildmarkscenter är beläget i Pörtom och underhålls av Yrkesakademin i Österbotten. Området består av en stor och en mindre stuga för övernattning, en bastu, två eldplatser, varav en täckt, samt utedass och vedförråd. Den större stugan är utrustad med vedkamin och sovloft med madrasser.

I anslutning till Vildmarkscentret finns en vandringsled som löper genom den intilliggande blandskogen och över myrmarken där hjortron och tranbär kan plockas. En grillkåta finns några hundra meter från lägerplatsen och i skogen brukar det gå att hitta ymnigt med trattkantareller. Området är mycket vackert med sin karga natur.

Området saknar elektricitet och rinnande vatten. Det finns en borrbrunn som man kan pumpa vatten ur men detta är väldigt humusrikt och inte drickbart. Däremot går det bra att tvätta sig med. Arrangörerna kommer att ha med rent vatten till platsen. Bristen på el gör också att det inte finns kylskåp, men temperaturen under oktober månad är sådan att mat med fördel kan förvaras utomhus.

Sovplatser finns i den stora stugan på loftet samt i två mindre rum på nedre våningen. Det finns även två sovplatser i bastustugan. Blir vi många på retreaten kan det bli trångt om saligheten i den stora stugan. I så fall önskar vi att all extra utrustning förvaras i bilarna medan den inte behövs.


Följande behöver du ha med dig:

Bekväma kläder enligt vädret
Bekväma skor
Gummistövlar (eller övriga vattentäta skor)
Yllesockor eller tofflor för inomhusbruk
Handduk + peflett eller liten handduk att sitta på i bastun
Sittunderlag för utomhusprogrampunkter
Personliga hygienartiklar
Egna mediciner
Egna matkärl (tallrik, bestick, glas/mugg)
Personliga ritualredskap om du har sådana
Anteckningsmaterial
Sovsäck (kudde ger extra lyx)
Ficklampa/lykta (mycket rekommenderat!)
Extra batterier/powerbank
Ett öppet sinne och glatt humör
Vattendunkar om du har sådana

Förslag på annat som kan vara trevligt att ha med sig:
Badkläder (om du föredrar att inte bada bastu naken)
Regnkläder
Ritualkläder, om du känner för att sätta på dig något annat
Personliga snacks
Någonting till det gemensamma altaret
Ljus i olika former
Vattenflaska
Något du vill bli av med till bytestorget

Följande kan med fördel lämnas hemma:
Husdjur
Droger (alkohol, tobak, kaffe och socker är dock tillåtna i lämpligt ospecificerade mängder)
Mycket egen mat (det finns inga kylmöjligheter och alla måltider ingår)
Stora uppblåsbara madrasser som tar mycket plats (det finns madrasser på plats)
Regler

Åldersgräns: Evenemangets åldersgräns är 18 år.

Husdjur: Husdjur är inte tillåtna under evenemanget.

Alkohol, droger och tobak:
Evenemanget är drogfritt. Dock tillåter vi nikotinprodukter samt rökning på angiven plats. Fimparna förväntar vi oss att ni lägger i den burk som är ämnad för dem. Det är tillåtet att avnjuta alkohol, och arrangörerna utgår ifrån att alla kan bete sig, både i nyktert och eventuellt salongsberusat tillstånd. Under huvudritualen serveras en alkoholhaltig mjöd (samt alkoholfritt alternativ), men utöver denna får man själv ha med sig egna brygder.

Säkerhet:
Du deltar i retreaten på egen risk. Vi har ingen gruppolycksfallsförsäkring, utan du bör själv ha dina rese- och olycksförsäkringar i skick. Att delta i retreaten medför dock inga större risker. Vi önskar att du på förhand meddelar arrangörerna gällande eventuella sjukdomar, allergier och dieter som du vill att vi ska ta i beaktande. Vi kommer att ha en första hjälp-väska på plats som innehåller det mest nödvändiga för sårvård, stukningar och de mest vanliga åkommorna. Vid behov har vi en bil redo att köra iväg till Vasa centralsjukhus och i akuta fall ringer vi förstås nödnumret.

Eld får göras upp enbart på för detta avsedda platser (kaminen i stora stugan, kaminen i bastun, samt de två grillplatserna utomhus). Ifall fara för mark- eller skogsbrand utfärdats får eld endast göras upp i kaminerna i stora stugan och bastun.

När du rör dig utomhus efter mörkrets infall är det bra att ha med sig en pannlampa eller ficklampa eftersom det finns mycket trädrötter och annat att snubbla på i terrängen. Gården i sig består av rätt så jämnt grusunderlag. Observera att retreaten äger rum under pågående älgjaktstid. Det uppmuntras att du har någon klar färg på dig, t.ex. reflexväst eller mössa i klar färg om du vill röra dig på myren.

I fall av att det plötsligt dyker upp utomstående besökare kan du kontakta någon av arrangörerna som kan tala med dem. Platsen är bokad för oss och vi har rätt att vara där, men det är en populär utfärdsplats så vandringssugna personer kan dyka upp.

Respekt:
Under retreaten visar vi varandra och varandras värderingar och tro respekt. Vi har alla olika livserfarenheter och olika andliga vägar, och bör visa varsamhet för varandra. Diskutera gärna med varandra, ställ frågor och debattera, men var lyhörda för varandras känslor.

Evenemangets tema är cirkelgemenskap. I cirkeln är var och en välkommen. Dock är detta evenemang fritt från hat: Diskriminering pga. religion, kön, sexuell läggning, hudfärg, språk eller vilken som helst annan orsak är inte tillåtet och vi har nolltolerans gentemot diskriminering. Likaså är mobbning ingenting vi accepterar. Arrangörerna förbehåller sig rätten att porta personer med rasistiska, homofoba eller hatiska åsikter och livsåskådningar.

Språk:
Retreatens språk är svenska och allt program kommer att ordnas på svenska.
Vi respekterar varandras pronomen. 

Fotografering/filmning:
Under evenemanget är det förstås tillåtet för deltagarna att själva fotografera, men vi ser gärna att ni frågar andra ni fotograferar om deras tillåtelse. Har en person uttryckligen önskat att hen inte ska fotas bör detta respekteras. Om du vill lägga upp något t.ex. på sociala medier utgår vi ifrån att du ber om tillåtelser av personer som syns på bilden.

Sekretess:

Vi ber dig att respektera att alla inte är ute ur kvastskåpet. Därmed önskar vi att det som sker under retreaten behandlas med sekretess. Du får gärna skriva om dina erfarenheter på t.ex. sociala medier, bloggar, mm, men sträva till att inte sprida sådan information som kan göra att andra deltagare kan identifieras. Det vill säga: tagga eller nämn inte personer vid namn som inte uttryckligen vill bli omnämnda. Sprid inte heller sådan information som sagts åt dig konfidentiellt. Om någon ber dig ta bort en bild eller redigera en text, vänligen respektera denna förfrågan.

Sociala medier: Officiella hashtaggar: #SFWVretreat #cirkelgemenskap2018
Presentation av arrangörerna

Holly (Linn) är en av grundarna till SFWV, wiccan sedan tonåren och oavsiktligt språkrör för nyhedendom i Svenskfinland. Numera bosatt i Helsingfors med två katter, men med rötterna fast i österbottniska, sulfatrika jordar. Bloggar inaktivt om nyhedendom och skriver som bäst sin avhandling om wiccanskt språkbruk. Den här sidan är Hollys blogg.

Stella (Jo) är även hon en av grundarna av SFWV. Andlighet och magi har alltid fascinerat Stella, som i högstadiet snubblade över wicca och fastnade på den vägen. Hemma från Nyland, men numera bosatt i Österbotten, en teolog och snart också vildmarksguide som gärna mediterar över livets stora frågor på en vandringsled eller i bärskogen. Bloggar sporadiskt om nyhedendom och alternativ livsstil.

Fenris (Fredrik) är en finlandssvensk journalist, konstnär och andlig sökare. Intresset för andra religioner och livsåskådningar ledde till att Fenris för tre år sedan hittade kaosmagin, och sedan dess är han fast. Har studerat tolv religioner på ett år och utövar nu bland annat wicca och mindfulness. Aktiv medlem i SFWV som gärna ordnar pubmoots.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar