söndag 6 maj 2012

De wiccanska Högtiderna - Beltane

Beltane, ibland stavat på andra sätt, är en av de viktigaste högtiderna för nyhedningar, och står som motpol till Samhain, mörkerfesten, som firas 31 oktober. Det är den tredje och sista av vårens fertilitets-högtider (efter Imbolc och Ostara), och en av eld-högtiderna. På norra halvklotet firas Beltane 1:a maj, och kopplas därför ihop med andra vårhögtider såsom den germanska Walpurgis (Valborgsmässoafton) och den walesiska Calan Mai.Ursprungligen var Beltane en gaelisk högtid som firades på Irland och Skottland (och på the isle of Man), för att fira början av sommaren. Wiccaner och andra hedningar har adopterat namnet på högtiden, såsom också är gjort för många andra i det wiccanska årshjulet. Man firar att naturen har vaknat och blomstrar, Moder Jords återförening med sin make den hornprydda Guden, och det sprudlar av kärlek och energier överallt :)
(In other words - Happy hippies ;D)

En av de viktigaste och mest välkända traditionerna kring Beltane är maj-bålet, den stora elden som tänds till Gudomarnas ära. Det sägs att den som hoppar över elden får lycka, man drev boskap genom eldarna, och den som dansar kring elden sades vara skyddad från sjukdom. I moderna hedniska handfästningar (hedniska vigslar) finns en del av dethär kvar, då brudparet ibland hoppar över ljus för att välsigna sin vigsel :)
En annan välkänd aspekt av Beltane är majstången, som reses och dansas kring med olika färgglada band. Jag antar att jag inte behöver förklara den symboliska innebörden av dethär :) Överlag är Beltane en högtid av eld, spirande energier, mycket kärlek och vänskap, och fruktbarhet.Beltanes färger är alla nyanser av grönt, men också gult och orange (eldfärger) är passande. Klä ditt altare med en grön duk och tussilagon till exempel, om du befinner dig på mina breddgrader!  Horn och skinn är föremål som representerar Cernunnos, och också passar bra på altaret just nu. Mat och dryck för den här tiden kan tänkas vara mjölk, ost, broccoli, nässlor, honung, björksav, svampar, nötter, och i mitt tyckte förstås mjöd och struvor :) Och varför inte sparris? Är det inte alltid kring den här tiden det är parsa-viikot i Helsingfors? En vanlig ritualmåltid är tydligen att göra havrekakor och grädda dem i majbålet. Andra korrespondenser såsom oljor, kristaller och örter hittar du i käll-linkarna i slutet; Jag föredrar att gå på känn när det kommer till sånt.Beltane är en vanlig tid för handfästningar och dedikeringar/initieringar, och allmänt för att starta nya projekt. Jag tycker jag skrivit det om nästan varje högtid, men nu gäller det mer än annars ;) Nu är också, liksom kring Samhain, en tid då slöjan till den andra sidan anses vara tunnare än vanligt, och det ska därför vara enklare att få kontakt med andar, spå framtid, och kommunicera med andra väsen. Om vi talar mytologi lär det också under den här högtiden vara kutym att lämna överbliven mat åt älvorna för att de inte ska bli sura och föra bort en...

Det surrar mycket kring Beltane, både sådär rent i luften och då man talar om det... Jag har med flit lämnar bort mycket av den sexuella laddningen kring högtiden, praktiserandet av den stora riten, och annat sånt som man kan hitta om man bara orkar googla lite. Jag själv har aldrig firat Beltane på annat vis än ensam så jag har aldrig upplevt den sidan av firandet, därför vill jag heller inte skriva om det :) Hedningar överlag (Ja, jag generaliserar) brukar ha en mer naturlig syn på sexualitet och nakenhet, och det här reflekteras ofta bäst under Beltane. I mitt tycke är det rätt naturligt att ha rituellt sex under en högtid där fertilitet, kärlek och lust är det mest centrala - sex är bra och skönt och härligt och ett sjukt bra sätt att resa energi! Dock är det ju bara en detalj i firandet, och i vilket fall som helst är det ju främst något man gör privat med sin partner.Mycket mer hade jag inte att säga om Beltane. Själv ska jag fira i ensamhet med mycket tända ljus, mjöd och havre-nöt-frukt-kakor, musik och dans och runor. Jag önskar er en trevlig sabbat och esbat! B*B!
//Holly

 Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Beltane
http://hem.passagen.se/solstorm/8.HTM (läs med en nypa salt)
http://www.circlesanctuary.org/pholidays/beltane.htm
http://www.earthwitchery.com/beltane.html
http://paganwiccan.about.com/od/beltanemayday/a/AllAboutBeltane.htm

2 kommentarer:

  1. Åh, vilken makalöst vacker bild! Alldeles fantastisk.

    Annars vill jag bara säga att jag tycker om din lilla högtidsserie, och önska dig en trevlig Beltane!

    SvaraRadera
  2. Tack å tecknarens vägnar, jag vet tyvärr inte vem som är upphovsmänskan, utan den är kallt snodd från nätet :] Och vad trevligt att du gillar serien ^^

    SvaraRadera