onsdag 30 januari 2013

Ekoblogg no more!

Eftersom jag lovade att pipa till då jag fått upp min nya blogg, så vill jag härmed bara säga piiip! WannabeVegan i Vasa har nu sett dagens ljus, och härmed kommer jag inte längre skriva om varken veganism eller särskilt mycket ekoprat i denhär bloggen. Eventuellt kanske jag länkar till den nya bloggen nån gång, om jag tycker jag har orsak till det. Wicca har ju ändå en hel del gemensamt med att vilja leva närmare naturen :)
Hoppas att det finns nån som fortsätter följa mitt tjafsande även där!


(Hahaha! Hittade den här på Google Image Search då jag sökte på "Wicca Veganism" ^^ Håll till godo!)


Sedan ville jag också referera lite till ett tidigare inlägg;
Etnologi-avhandlingen som jag blev intervjuad för är nu inlämnad, och jag fick den på mail idag av författaren. Ämnet är alltså "I MITTEN AV CIRKELN - en etnologisk studie om nyhedniska identitetskonstruktioner", och är en kandidatuppsats (det heter tydligen uppsats i Sverige) gjord vid Göteborgs universitet. Jag väntar fortfarande på lov av Miranda, men ifall nån skulle vara nyfiken på att läsa den, hör av er! Jag har bara skummat igenom den ännu, men det var väldigt spännande att se citat av mig själv i en såhär officiell kontext :)

Och appropå det måste jag ännu kommentera kring en lite rolig insikt jag kom till igår under förmiddagen, då jag skolkade från dagens terminologi-föreläsning för att istället hinna ikapp i tentlitteraturen i redan nämnda kurs. Kursen heter alltså "Terminologinen tutkimuksen perusteet" (dvs. ungefär Grunderna i terminologisk forskning), och hittills har jag väl hängt med hyfsat bra, även om jag inte riktigt fått grepp om kärnan i vad det är vi pysslar med. Och som med allting då man läser teori så är det ju mycket enklare (och roligare!) att lära sig ifall man försöker koppla ihop teorin med något praktiskt från sin egen vardag. Och så kom jag på hur himla många gånger vårt coven funderat på hur det finns så få bra svenska översättningar till mycket terminologi inom wicca och nyhedendom, och vi därför istället använder de engelska, i brist på bättre. Och samma sak gäller ju då jag blev kontaktad av en utbildad översättare från Sverige. Tänk om jag skulle ta och skriva min kand om wiccansk och nyhedninsk terminologi, analysera och slå fast användbara svenska termer? :) Det skulle ju vara hur intressant och användbart som helst! Förstår är det ju bara en tanke, och det skulle ju nog vara ett stort steg bort från kvastskrubben på sina vis, men inget illa i det. Men jo, det var en intressant tanke :)

I övrigt har jag inte så mycket att komma med. Imbolc lurar runt hörnet (inkommande lördag!), och jag funderar på att fira tillsammans med en vän från covenet. Hoppas ni har det fint :)
//Holly

4 kommentarer:

 1. Vill gärna läsa avhandlingen, tycker det vore jätteintressant om du kunde skriva en om wiccanska termer på svenska, och önskar glad Imbolc i förtid :)

  SvaraRadera
 2. Åh, jag vill läsa! Blev också intervjuad inför den uppsatsen :)

  SvaraRadera
 3. Varsågod, den finns i det nyaste inlägget ^^

  SvaraRadera
 4. Ja visst vore det! :D Och samma kommentar som till förra, avhandlingen finns länkad i nyaste inlägget nu!

  SvaraRadera