måndag 6 februari 2012

Måndagsmoot

Nå hej :) Kom ganska nyligen hem från kvällens moot. Riktigt trevligt var det! Det var jag, herr Sökare och fröken A som satt och pratade icke-årstidsbundna riter, och saker där kring. Om Aurora kunnat komma hade vi säkert gått närmare inpå den kommande handfästningen, men nu hade hon råkat få kvällsskifte, så det blev inte av. Men, vi pratade oss igenom lite handfästning och wiccaning och räknade upp de andra riter vi kunde komma på som inte bygger på esbat- eller sabbatsfirande, och pratade lite kring Asatro-högtider också. Väldigt gemytligt i sin enkelhet :)

Vi prövade ju ett nytt ställe den här gången, Irlandspuben O'Malley's, och det var nog riktigt passligt så jag tror vi håller det som plats! Det avskilda båset längre in var perfekt. Sen får vi hoppas att det inte är upptaget, och att inte min körs styrelse börjar undra varför jag är där samtidigt som dem hela tiden ;P
Skulle varit skoj med lite nytt folk också, men no can do. Kanske nån annan gång! Jag var inte på topphumör före själva mootet, kände mig lite oförberedd iom. att inte Aurora skulle komma, men sen gick det bra. Jag får försöka se till att förbereda mig lite till kommande moot. Till exempel blev det ju nu ingen Imbolcmiddag eftersom jag inte hade riktigt ork, men det gjorde inget eftersom F och A ändå inte skulle hunnit :P Men jag kommer göra Brigid's-kors åt mig under kvällen istället..!

Mjo, jag ska ta och så småningom börja ställa mig. Eftersom jag aldrig firade Imbolc förra veckan heller, så blir det ikväll. Jag föreslog faktiskt spontant för Varin igår (en god vän till mig som är intresserad av wicca) att vi skulle firat tillsammans efter valvakan, men sen var jag lite för trött och frusen, och han kände sig inte riktigt manad. Men då blir det av ikväll. Jag ska ta och slänga ihop en snabb ritualmall och plocka fram allt jag behöver, hoppa i duschen och rena mig och testa på att för första gången använda mitt runda lilla svarta bord som altare (och faktiskt vända mig mot rätt vädersträck den här gången). Och en sak slog mig - varför firar jag alltid alltid, utan undantag, på kvällarna? Man kunde ju lika gärna fira med morgonritual nån gång, eller mitt på dagen? Varför har jag inte tänkt på det här förr? Har det att göra med att jag i mina tidiga år var tvungen att utföra mina ritualer på natten då de andra sov? Tåls att tänkas på..!

Nåja, i vilket fall som helst önskar jag er en trevlig fullmånenatt, hoppas ni inte är av den sorten som har svårt att sova :) Väl Mött!
//Holly

2 kommentarer:

 1. Det där med vilken tid på dygnet ritualen utförs är något jag funderade mycket på för något år sedan.
  Jag hade ett tag den überpretto idén att koppla samman ritualen med de energier den representerade; exempelvis vintersolstånd - midnatt, sommarsolstånd - mitt på dagen när solen står som högst och så vidare.
  Om man då delar in dygnet efter de åtta högtiderna blir det tre timmars "försjutning" varje gång. Vilket innebär att jag nu borde har gjort min imbolc- eller disablot-ritual klockan tre på morgonen... Yay, vad kul! :-P
  Jag har lagt den idén på is tills vidare kan jag ju säga.
  Men jag hyser fortfarande en liten dröm att någon gång faktiskt göra just en imbolcritual på ett ställe i Sverige som faktiskt är döpt efter den keltiska Brigid och att då göra det klockan tre på morgonen. Men jag får se när det kan bli. Det blev inte i år i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Detdär funderade jag också på lite, men jag tänkte väl kanske vara lite mindre exakt, och snarare ta det symboliskt - sådär, Imbolc t.ex. handlar ju om vårens kommande uppvaknande, så man kunde ha tagit sig an att stiga upp lite extra tidigt och fira tidigt på morgonen. Om än inte 3 på natten ;P Men just midsommar är ju rätt knäppt att man ofta firar på kvällen som hedning, om man firar. Yule/Midvinter kan jag fatta, och Samhain/allhelgona, men mycket annat går nog bara på gammal vana på kvällarna tror jag. Intressanta tankar!

  SvaraRadera