måndag 29 augusti 2011

Altarprat

Jag har alltid svårt att hitta på ens halvvettiga rubriker här. Det kanske kommer med tiden?

I vilket fall som helst så har jag, ända sedan före jag blev wiccan ens (jag hann vara häxa en par år före jag hittade wicca som religion och term för det jag i princip redan trodde på) velat ha ett husaltare. En hylla eller ett litet bord eller vilken som helst passlig yta som man kunde ha som permanent altare i huset, eller rummet, eller lägenheten. Då jag bodde hemhemma än var det aldrig tal om nåt sånt, utan jag plockade fram min lilla skänk varenda gång den behövdes för månritualer eller så. I min första (delade) lägenhet blev det aldrig riktigt av, även om jag väl hade en skild hylla i bokhyllan för mina kristaller och sånt. I min nästa lägenhet hade jag en kakelugn i ett hrn, och den fungerade stundvis som hemaltare, men det var ju ändå inte riktigt samma sak, och inte det jag hade tänkt. Även om det var en jäkligt fin kakelugn :)
Sedan bodde jag tillsammans med min dåvarande sambo och delade igen lägenhet, och även om han inte skulle haft nåt emot det så blev det heller aldrig av där... det är nog nåt som håller mig tillbaka då jag vet att jag delar utrymme med nån annan, tror jag. Sedan går vi till nästa lägenhet, och där hade jag en god början, eftersom jag hade ett passande utrymme ovanpå klädskåpet. Dock hann jag aldrig fixa det i ordning, för jag hann bo där 2 månader och sedan blev det vattenskadat... två månader är ju iofsig himla lång tid, så jag fattar inte vad som höll mig tillbaka... men förra hösten var rätt.... um, "innehållsrik" kan vi säga sådär politiskt, så jag tycker jag har en ursäkt.

Nu bor jag några våningar uppåt från den förra lägenheten, och trivs helt fint, men nåt husaltare har jag ännu inte fixat. Den översta hyllan i min ena bokhylla är tillägnad en del av mina ritualföremål, och där sitter också min favorit-Gudinna Artemis i porslinsdockeformat, med en lång gul och detaljerad klänning. Men nåt altare har jag inte, och det stör mig en aning. För jag skulle ha utrymme för det! I mitt kök står nu ett litet hjälpbord på hjul som inte har nån riktig roll i världen, så när jag bara får den här värsta slutarbetesrumban ur världen, och kan börja fundera på inredningsdetaljer igen, så ska jag banne mig ta och göra om det till husaltare... sy en duk och ordna och se till att jag plockar färska blommor och samlar regnvatten och arrangerar den efter närmaste sabbaten och så. Det har i och för sig varit tanken varenda gång jag försökt fixa ett altare åt mig, men nu ska jag försöka ta tag i det på riktigt! Fr.o.m. Samhain ska jag försöka aktivt fira varenda sabbat i ett år. Och nej, det här är inte heller första gången jag haft såna planer...

Något som kanske ställer till det lite är att jag har katt. Eller, jag har, och ska få katt :P Jag har nu i lite över ett år skött om ett kompispars kissekatt då de studerat utomlands, och här i veckan ska han återvända till matte, då hon återvänder till staden. Det ska bli märkligt, tänkte jag, att inte ha nån liten fyrbent krabat som förföljer en och prompt ska vara med på toaletten och klänga kring benen då man lagar mat, och som jamar ända ner till gården genom fönstret, då jag sitter och svalkar mig efter bastun.
...Så då kunde det inte ha kommit mera passande, att lillasyster undrade om jag kunde ta hand om hennes katteunge fram till julen :) Hon hade lovat ta en kattfröken av en vän som fått kattungar, innan hon insett att hennes lägenhetskontrakt inte tillåter husdjur. Så tills hon flyttar där kring nyår ska jag ta hand om den lilla. En helt vit liten Vöråfröken är det tydligen, och Luna lär hon heta ^^ Jag ser fram emot det, och bävar, att skiljas från herr Katt, och få en ny kissebit att sköta om. Men det blir säkert fint! Jag får bara se hur det går med altarplanerandet, om kissefröken har ner allting som ligger framme eller inte :P
Som min vän S sa; Det är nog meningen att jag ska vara lite stereotypisk häxa. Jag har redan en kvast i min tambur sedan en par år tillbaka, en stav i min nattdukslåda, och mer rökelse och ljus i mina hyllor än vad som anses riktigt hälsosamt. Klart jag ska ha en katt då också :)
(Hahaha, gissa vad som händer medan jag sitter och skriver det här? BRAK och så har kissen haft ner min plastvas med glaspärlor och vatten där jag har min bambuväxt - som står på det blivande altarbordet ;P)

För att nu lite pigga upp ett annars ganska textfyllt inlägg här ska jag kasta in ett halvdant foto av ett provisoriskt altare som jag lade upp rakt på golvet här nån gång.... öhm, jag har ingen om när, faktiskt.
Det är från min nuvarande lägenhet så det måste vara från mars nån gång i år. Eventuellt från Imbolc, för jag har andra foton av samma altare där jag har med mitt glas-ägg. Eller ja, Ostara menar jag ju då, förstås! Det är antagligen från Ostara, eller nån fullmåne där kring. Mycket oplanerat och provisoriskt, alltså...
Jag skulle gärna visat foto av hur min Gudinnehylla ser ut också, men min kamera är på villovägar, så det får vänta. Förhoppningsvis kommer jag kunna visa fler bilder av det kommande altaret i framtiden :)

Väl Mött!
//Holly

1 kommentar:

  1. Luna, hahaha, så passande! Ödet tycker verkligen om dig när det gäller dina häxerier ^^

    SvaraRadera