torsdag 28 juni 2012

De wiccanska högtiderna - Litha

Ifall någon undrar så använder jag här de keltiska namnen på högtiderna, eftersom så ofta görs då man talar om dem i wicca-sammanhang. Det är inte mindre rätt att tala om Midsommar eller sommarsolståndet!



Litha, eller mer vardagligt "Midsommar", infaller i mitten av juni, och firas enligt vår finska kalender alltid på en lördag, nån gång mellan 20.6 och 27.6. Astronomiskt sett är midsommarsolståndet en dag som varierar från år till år, men man brukar tala om 21-22.6. Det här är den dag (och natt) på året då solen står som högst på himlen, och natten är som kortast

Det finns en del åsikter om huruvida tidigare hedningar firade midsommar eller inte - t.ex. Gerald Gardner (wiccas grundare) menar att högtiden lagts till i ett senare skede. Oavsett åsikt så är det rätt klart att denna högtid oavsett namn eller kultur firats lååångt tillbaka, på olika sätt. Till exempel romarna tillägnade årets längsta dag till Juno (kvinnogudinnan, Jupiter's maka), och det var saxerna som började traditionen med midsommarbål. Särskilt på nordiskt håll, där vi har mörka och långa vintrar, var det här en stor högtid, då man gladdes åt ljuset och värmen. Stonehenge, den stora stencirkeln i Skottland, anses vara rest av dåtida firare av årshjulet, och på den här högtiden är solen på något vis i linje med hur cirkeln är uppbyggd (Ursäkta mitt flummiga språk, jag är helt enkelt inte insatt). Ännu idag samlas många druider och hedningar vid Stonehenge vid den här högtiden.



Också i Finland har vi många traditioner som kopplas med midsommar - Före 1316 kallades dagen "Ukon juhla", och man brände stoea bål på höga kullar och stränder till Ukkos ära. Efter att högtiden omvandlades till en kristen högtid (vilket jag tycker är rätt festligt, för vad är väl egentligen särskilt kristet med den idag? :D) döptes den om till Johannes Döparens dag (mera känt från finskans "Juhannus").
Också vårt sätt att fira idag har många gamla rötter - midsommarstången, bastandet (rituellt renande, tänk nu bara på bastukvastarna!), att samla 7 blommor och sätta dem under kudden för att drömma om sin kommande partner. Det här är också trevligt nog en tid då alla butiker är stängda, och många passar på att fara ut till villorna, ut i naturen.



Litha är en av eldhögtiderna, men det är också den exakta tid på året då dagarna ju börjar bli mörkare och kortare, och det är en högtid av balans. Precis som på Samhain anses slöjan mellan världarna vara extra tunn just nu, och därför är det en bra tid för spådom. Det där med blommorna är knappast bara av en händelse ;)
Litha är en av de mindre högtiderna av de åtta, men en av dem som jag själv anser viktigare. Nu är Guden på sin högsta tron, och Gudinnan bär hans barn efter deras möte vid Belthane. Eftersom Juni är en tid för familj anses Litha en bra tid för handfästningar, och även en fin tid att ta med barnen i firandet..! Överlag vill jag påstå att det här är en mera vardaglig också kanske stundvis "barnslig" högtid :) Njut av friheten och ledigheten och naturen, simma och sola och uppskatta det som finns omkring dig!

Korrespondenser för Litha är bl.a. kärleksmagi, mognad, hjärtat, gemenskap och värme. Fira vardagligt tillsammans med vänner eller gör ett rituellt drama med ditt coven! Som ritualmåltid passar grillgrönsaker eller kött, och alla typer av sommarskörd. Eller varför inte majskolvar och bastu-öl!

Källor:
http://paganwiccan.about.com/od/lithathesummersolstice/p/Litha_History.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Midsummer#Finland
http://twopagans.com/holiday/Litha.html
http://gronadraken.tripod.com/hexagon/id13.html



Vi är nu igenom hälften av de wiccanska högtiderna! Kommentera gärna om det finns åsikter! Härnäst i kalendern har vi Lughnasadh, som infaller i början av augusti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar