tisdag 12 juli 2011

Sagan om SFWV

Jag överbloggar lite idag, men jag har lite att göra i väntan på att en kamrat ska dyka upp.
Tänkte att jag, eftersom jag ändå redan nämnt SFWV på ett antal ställen här, kunde ta och förklara vad det riktigt är frågan om :)

Det kom sig här i vårvintras, att en wiccabekant tog kontakt med mig och en par andra, och undrade om vi skulle vara intresserade av att vara med på någon typ av wiccansk "retreat", ifall vi skulle ordna en sån. Jag var genast med på noterna, eftersom jag i flera år haft i tankarna att få igång nån typ av diskussionsgrupp eller studiecirkel för de wiccaner som finns i min vänskapskrets. För, sådär rent statistiskt så råkar jag ha galet mycket wiccanska vänner och bekanta :) Och även om vi ju någon gång diskuterat tro sådär ytligt så skulle det vara skoj att faktiskt ta sig tid att lite mer genomtänkt träffas och prata och utbyta åsikter och erfarenheter!

Sist och slutligen blev det sedan så, att jag och 4 andra begav oss ut i den Österbotniska skärgården en fredagkväll, för att spendera 2 hela dagar i wiccas tecken. Och vilken succé det blev! Vi pratade terminologi och tealogi och historia och suckade över fördomar och trångsynthet och satt begravda med näsorna i varandras böcker och gjorde upp personliga altaren och övade meditation och badade renande bastu och allt möjligt annat underbart! Det som jag i första hand gillade var den här känslan av att man inte behövde känna sig konstig, eller annorlunda, utan att folk förstod vad man menade och log igenkännande, att man inte behövde förklara sig då man använde en wiccansk term, och... ja, ni kanske fattar. En sån känsla av samhörighet har jag nog inte kännt förr :)

Förutom att vi hade en trevlig helg och pratade en massor, och vilade upp oss, så tog vi en massa braiga beslut. Som att grunda en nyhednagrupp! Vår avslutande ritual för helgen kom att tillägnas grundandet av SFWV, med oss 5 som grundande medlemmar. Innan vi gett oss av från platsen hade vi både namn, logo, och en massa verksamhet inplanerad :)
Grejen är ju nämligen den att det mig veterligen inte finns nån organisation eller grupp av nyhedningar eller wiccaner i Svenskfinland. På finskt håll finns det en hel del, men ingen av oss kände oss hugade att ta kontakt med dem. Och vi VET att det finns mycket fler wiccaner än vi.

Så - redan följande vecka hade vi ett webforum, en Facebook-grupp och en massa fler idéer. Och därifrån har det nu sedan fortsatt!
Här ska jag väl inte få det att låta som om vi redan har vuxit exponentiellt - ingalunda. Vi är fortfarande bara grundande medlemmar + 1 på vårt forum, medan FB-gruppen har växt till ungefär 10 personers storlek. Men vi har fått en bra början, i mitt tycke :) Dessutom har vi redan funderingar på nästa wiccanska retreat..!

Så, ja. Jag gillar att se det som att jag varit med och skrivit finlandssvensk wiccahistoria ;)

(Logon gjord av Aurora (med lite inblandning av mig))

2 kommentarer: