måndag 19 september 2011

Skogsmulle

Jag ska erkänna en sak. För att vara någon som gärna ser sig själv som naturnära och "down to earth", så är jag nästan pinsamt dålig på sådana saker som att känna igen olika djur, att göra upp eld, att orientera mig i en skog, och liknande saker. Jag har vuxit upp vid en skog, och jag har nog spenderat en hel del tid där, men jag har till exempel aldrig "lärt" mig att plocka svamp. Det tycker jag är synd. Visst tog mamma med oss och plockade svamp då vi var små, och vi plockade litervis med lingon, men nån svamp fick vi sällan med oss hem. Vöråskogarna är inga bra svampskogar (eller så letade vi på dåliga ställen). Ofta blev det så att vi hade med oss en halv karl johan och en halvledsen riska då vi kom hem, som vi sedan slängde för att istället plocka bläcksvamparna som växte på gräsmattan.

Eftersom jag gärna skulle bli mera svamp-lärd, och min goda vän C talade om att fara ut i svampskogen i går, så kom det sig därför så att vi for ut och plockade svamp tillsammans :)
Oj, vad skoj det var! Och han var så pedagogisk och tålmodig så :) Visst kom en massa namn ju tillbaka till mig, för bokmal som jag är (var?) så kom jag ju nog ihåg klassindelningen och namnen på svamparna. Det var bara det praktiska som jag aldrig upplevt. Att hitta svamparna. Detdär att komma hem med en korg full med svamp har mest verkat som något ur en sagobok för mig, och kantareller är närapå mytomspunna i mitt liv. Nåt som man hittade i muminböcker, ungefär :P

Döm därför om min förvåning då vi redan efter några minuter stöter på trattkantareller! I mängder! Seriöst :) Vi hade begett oss med bil ut i Sundomskogarna (eller Solvskogarna, kanske), och tydligen hittade vi en riktig kantarellgömma ^^ Vi hittade också en hel del fårtickor, skäggriskor, en taggsvamp och en hel massa "o-svamp" som C kallade det. Och både älgbajs och hjortbajs :)
Senare, på ett annat ställe, lyser det orange på stigen framför oss, och så råkar vi på "riktiga" kantareller också ^^ Jag får min världsbild omvänd här! Det går ju att hitta svamp på riktigt ^^
Och förutom bara själva svampletandet och hittandet så var det hemskt trevligt att bara gå omkring och andas skogsluft och titta på naturen och umgås med Modern lite sådär närmare inpå än i det egna vardagsrummet. När man bor i en stad blir det med en gång mer invecklat att gå i skogen och vandra, och jag är lite för lat för att "make the effort". Men trevligt värre var det! Mindre trevligt var dock mitt första möte med älgflugorna. Fy faaasiken så äckliga små kryp. Men nåja, det var nog värt det! 8 liter trattisar hittade vi, och det blev ungefär knappa 2 liter svamp då de var rensade och stekta. Så nu har jag en liter svamp i min frys som väntar på att bli soppa eller paj eller nåt annat skoj :) Kantarellerna och karl johan-en stekte vi upp genast på smörgås, och tickorna fick jag för att panera. Det ska jag göra till middag :) Mer ekologiskt får man söka efter!

Hmmm, ja, ursäkta mitt något över-entusiastiska humör, men jag blir glad av sådana här upplevelser, och eftersom jag är hemma idag pga. febersymptom (stelkrampsspruta) så har jag en aning lite att göra. Då C har skickat bilderna på svampen lovar jag att sätta upp dem här!
Until then, Blessed Be!

//Holly

4 kommentarer:

 1. Man BLIR faktiskt på gott humör av en så fin skogsdag! Härligt! :)

  SvaraRadera
 2. Jag älskar att gå i svamp- och bärskogen. Jag ska ut igen då jag hälsar på föräldrarna i veckoslutet. Förhoppningen ligger på en hel hög trattisar. Ha det gott med dina svampar! :)

  SvaraRadera
 3. Ja visst blir man! Men trött, om man inte är van :]

  SvaraRadera
 4. Jag ska absolut börja plocka mer bär- och svamp :) Bärplockandet får nog vänta till nästa år dock, säsongen verkar vara över för i år på den punkten. Hoppas du hittar mycket skogsguld!

  SvaraRadera