lördag 21 januari 2012

Inför Imbolc - Fasta

Jag har fastat en par gånger de senaste åren. Sedan 2008 har jag från och till haft lite problem med mitt ätande, och jag vet inte om det beror på det eller nåt annat, men allt som oftast strejkar min kropp på alla håll. Huden blossar upp i utslag och magen krånglar och allt blir allmänt blä. Och då har det hjälpt att fasta. Att liksom nollställa systemet.

Jag har hunnit testat en par olika typer av fastor, en var ett eget påhitt som inkluderade osötade fruktjuicer och buljonger och téer, en annan grundade sig på grönsaksjuicer och fruktjuicer som är framställda specifikt för fastor, och sedan har jag också en gång testat "master cleanse"-fastan, där man gör en typ av lemonad av lönnsirap, citronsaft och cayennepeppar. Och det här ska nu inte handla om själva fastandet, utan jag tänkte snarare påpeka att jag en par gånger passat på att göra dehär fastorna i samband med en sabbat, exempelvis vill jag minnas att jag en gång fastade veckan före Samhain, för att inleda det nya wicca-året på ett bra vis :)

Nu tycker jag mig behöva fasta, om inte annat så för att det är säkert ett och ett halvt år sedan sist, och min mage håller på och gör mig galen, utan att nu komma med några desto mer extrema detaljer... Så, jag tänkte göra det i samband med Imbolc, som ju även har rening som tema :)

Eftersom jag har ett event jag ska på om exakt en vecka så vill jag inte riskera att svimma under kvällen eller natten, så jag tänkte börja efter det, dvs. Söndagen 29.1. Enligt konstens alla regler ska jag både trappa upp och trappa ner i två dagar, så den själva faste-delen bli 31.1 - 3.2, och hela faderullan tar allt som allt 8 dagar. Det känns sådär lagom, iom. att jag inte fastat på länge. Och jag kör nog på lönnsirapsfasta, för den var utan tvivel bäst. Återstår att se hur det går med arbetande och slutarbetande under tiden, men sist jag fastade var det nog inga problem med koncentrationen och energin, snarare tvärtom :)

Vet inte riktigt vad jag hade för tanke bakom det här inlägget, för det är ju på inget vis en religiös fasta. Men det blir ju vad man gör det till, och visst kan det väl ses som ett sätt att bli mer uppmärksam. Kanske man uppskattar smaker och mat mera då man varit tvungen att klara sig utan det ett tag? Kanske man inser hur bra man har det :) Dessutom är ju mänskan enligt wicca helig, och del av naturen, och ska vårdas. Och jag vårdar min kropp genom att rena den inför Imbolc :)

4 kommentarer:

 1. Jag har också tänkt att jag skall prova på att fasta igen, men på annat sätt än förra gången. Problemet är just att försöka få fastan att passa in i ens program. Eller egentligen borde det ju inte vara nåt problem, eftersom man kan leva som vanligt fastän man fastar, men det vore ju lite knepigt om fastan sammanföll med t.ex. en körhelg eller med ett bröllop, där maten är en viktig del (bröllop) eller det är viktigt att vara i fysiskt skick (konsert). Det skulle vara intressant att läsa mera om din lönnsirapsfasta, vad den går ut på, varför du tycker att den är bäst och liknande. För som sagt, jag letar efter en ny fastemetod att prova på :-)

  SvaraRadera
 2. Hejsan Holly! jag har inte bloggat på en tid nu men tänkte sätta igång igen. Under den tid jag haft blogguppehåll har jag inte heller läst din så nu fick jag en massa läsning på en gång. Mycket intressanta artiklar du skrivit!

  Jag tänkte ge en liten kommentar angående fastandet. Jag håller på med Raymond Buckland Complete Book of Witchcraft. Buckland rekommenderar på ett ställe att man alltid borde fasta före en ritual för att nå bästa resultat. Vad tror du/ni om detta? Jag har själv ingen erfarenhet av att fasta. Jag vet bara att skulle jag gå oäten en dag före ritual så skulle jag högst antagligen svimma mitt i. Men jag funderar på att göra ett försök någon gång.

  SvaraRadera
 3. Mmm, bäst är det ju också, tror jag, att fasta på sommarn, så man inte behöver frysa så.
  Jag kan se om jag hittar nån bra sida att länka åt dig, eller sen kan jag kanske berätta in person nån gång, tror inte jag kommer skriva desto mer om den här :)

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att du bloggar igen ^^
  Menar han alltså att man ska fasta helt och hållet en hel dag före ritualen? Är man ovan så tror jag inte det är ett så jättebra råd. Däremot tror jag ju att den kan vara bra att vara någorlunda återhållsam med vad man sätter i sig före, av samma orsak att man ju drömmer jättemörkliga drömmar ifall man ätit eller druckit mycket på dagen. Jag tror det kan sabba balansen lite. Och hur man fastar är ju upp till var och en, du kunde ju kanske testa att helt enkelt inte äta en par timmar före ritualen, och sen dricka ifall du känner dig yr.

  SvaraRadera