måndag 16 januari 2012

Magi i Vardagen

Jag har allt som oftast förundrats över den väldigt toleranta omgivning jag ändå har. Åtminstone i min närmaste vänskapskrets är de flesta hur okej som helst med vad jag tror och tycker, och jag har egentligen aldrig behövt dölja något. Det är hemskt bekvämt, och verkligen uppskattat. Sedan råkar ju också förvånansvärt många i min bekantskapskrets, sådär statistiskt iaf, vara nyhedningar :P Men nåja, lika barn leka bäst?

Jag blir ändå lika förundrad, och förvånad, (och glad!) varenda gång jag får specifika frågor, eller någon kommer till mig med nåt ärende som är av den nyhedniska sorten. Åh, vilken mening... X(. Hur som helst, som exempel undrade F om jag hade några tips om hur man kunde lära sig meditera. Och häromdagen berättade Nattöga att hon har svårt att känna sig hemma i sin nya lägenhet, att hon gärna ville försöka rena den, och bad om råd. Jag vet inte varför, men jag tycker det är så fint att folk kommer på tanken att fråga mig om sånt :) Nå, vilket fall som helst så skrev jag spontant ner en del saker jag kom på, och det blev hux flux två hela A4-sidor på dator. Eftersom det också blev en relativt vettig text så beslöt jag mig för att också dela med mig av den åt andra :) Så, håll till godo!

Lite tips om magisk rening till Nattöga av Holly

Som inledning kan jag ju lista några saker som rent allmänt fungerar som renande, och som ofta används i wiccanska/magiska sammanhang:

 • Salvia, anses allmänt vara den bästa renande örten. Vit salvia är bäst, men halvt omöjlig att få tag på förutom i specialaffärer. Egenodlad är också fin, men om inte annat så fungerar nog sådan från kryddpåsar också bra :) Eller så ber man om att få några blad och kvistar av närmaste wiccavän! Fungerar då helt enkelt så att man tänder på och låter röken sprida sig. Ha gärna ett litet fat eller nåt under, så inte askan far överallt,

 • De 4 elementen, dvs. jord, luft, eld och vatten. Då man under/före wiccanska ritualer renar en plats kan det t.ex. Ske genom att man bär i handen, en i taget, symboler för de 4 elementen, medsols runt det område som man vill rena. Symbolerna kan då vara vad som helst som man tycker passar, exempelvis en krukväxt/en skål salt/en leksaksspade/en sten för jord, rökelse/en fjäder/en ask halstabletter/en solfjäder för luft, ett ljus/en tändare/ett batteri/en poi för eld och ett glas/ett akvarium/en snöboll/en spegel för vatten. Och ja, jag inkluderade en del fjantiga exempel för att visa att inget är fel sålänge det känns rätt :) Jag hade en banan på mitt husaltare en gång. Jah. Den skulle vara där.

 • Bergskristall har jag för mig också anses renande, åtminstone från strålning, men energi är ju en typ av strålning... typ. För lite allmänna referenser så ses ju vitt som en ren färg också, medan svart å sin sida anses dra till sig negativa energier. På retreaten i maj brukade vi börja dagen med att tända ett svart ljus tillsammans, för att bränna upp dåliga energier och koncentrera dem till ljuset. Sedan begravde vi det senare. Ljudet av klockor sägs ju också fördriva dåliga energier. Bjällror fungerar säkert lika bra. Klockspel på verandor sägs ju hålla onda andar borta, eller hur det var! Sen är ju drömfångare en typ av talismaner för drömtider. Och månljus ses också som renande, men sånt är lite svårt att få tag i, ens på beställning.


Sedan bör det ju nämnas att allt inom magi ju ”egentligen” fungerar med viljekraft, så om man gör något ”bara för att” så fungerar det knappast särskilt bra. Man måste ha åtminstone en viss tilltro till det man gör, och faktiskt mena det. Sådär, visst kan man ju göra något bara för att inget annat fungerat också, det skadar knappast, men det hjälper knappast heller. Visualiseringen, dvs. det att man ser/känner/tror/vet att det man försöker åstadkomma, kommer ske -  är själva handlingen.

Sedan sådär rent praktiska förberedelser:

 • Innan man renar en plats är det smart att rena sig själv. Du vet, fånigt att skura med leriga gummistövlar på fötterna, ungefär. Jag (och Aurora, vet jag) brukar rena mig själv i duschen, eftersom det ju redan är en plats för fysisk rening. Jag brukar göra såhär: Jag tar några lugna andetag (med duschen på ovanför huvudet, man får lov att slösa lite vatten för en lugnare själ!) och slappnar av, och liksom känner hur smutsen rinner av mig, tillsammans med vattnet. Enklast är det om man tänker sig att man var lite smutsig över hela kroppen, och att det sköljs bort, och ner i avloppet, och sen är borta.

 • Då jag renade min nuvarande lägenhet hade jag ju den fina möjligheten att faktiskt rena den psykiskt i samma veva jag renade den fysiskt, och den ännu var tom. I vilket fall som helst så är det en bra idé att faktiskt städa själva platsen förrän man sätter igång med renandet. Sådär, dammsuga och plocka undan och kanske vädra åtminstone, man behöver nu inte börja sätta igång att skura och tvätta fönster. Så att det känns rent omkring en är helt tillräckligt.


Själva renandet kan göras på många sätt.

 • Vissa visualiserar det rätt upp och ner, dvs. Sätter sig ner och koncentrerar sig och tänker platsen ren. Exempelvis finns det en fin elementrening som görs med tankekraft endast, men jag har bara gjort den för rening av jaget, inte av nån plats, och för nån som kanske inte är jättevan vid visualisering tror jag absolut det hjälper med något konkret att göra för att få det rent.

 • Ett annat sätt är att sopa ut negativa energier. För det här behöver man en kvast för det syftet, så har man en sån fungerar det bra. Min egen duger tyvärr inte särskilt bra att sopa energier med ens, kvastdelen trillar av :]

 • Då jag renade min nuvarande lägenhet gjorde jag såhär: Jag tände lite salvia och gick runt med den i alla ändor av lägenheten. Sedan tog jag salt (jord) och sprättade lite i alla hörn. Sedan tände jag en rökelsekon (luft) och gick och viftade med den i alla hörn. Sedan tog jag ett tänt ljus (eld) och gick med det runt på samma sätt som med salvian. Sedan hällde jag vatten i min bägare och gick runt och sprättade vatten (vatten) i alla hörn. Sen minns jag inte om jag tog min klocka och ringde med den lite allstans också. Klockan anses ibland representera det femte elementet, anden/jaget. Vill man vara praktiskt blandar man salt med vatten, och tar något som kan representera både eld och luft (typ rökelse) så går det snabbare :)

 • Det kan också vara bra att affirmera (jag vet inte om det är rätt term) det man gör med att säga något högt. Lite som ett ”Amen”. Personligen känner jag mig ofta lite fånig, men jag brukar göra det ändå, för att jag tycker det förstärker. Det kan t.ex. Vara att man säger vad man gör (Ex. ”Nu renar jag mitt hem med eld”) eller att man högt konstaterar att något är gjort. Exempelvis ”Nu är det rent!” Undvik halvdana formuleringar som ”Nu har jag gjort ett försök att” eller ”Nu kommer det att bli rent”, se det snarare som ett faktum som redan har skett eller är på gång.


Jah. Om jag ska försöka sammanfatta och ge nån slags konkret mall eller ett förslag så skulle det bli ungefär såhär:

 • Rena dig själv först

 • Städa platsen du ska rena före du sätter igång

 • Mena allting du gör, gör inget du inte förstår

 • Sätt dig ner och slappna av och koncentrera dig innan du börjar

 • Ta det lugnt och gå på känn så blir det oftast bäst

 • Gör reningen på ett sätt som passar dig, och säg gärna högt vad du har gjort och/eller varför du gjort det efteråt, om inte annat åt dig själv, så förstärker det din handling och gör dig mer säker på vad du riktigt pysslat med.

 • Plocka undan efteråt och tänk inte alltför mycket på det, utan bara njut av hur mycket lugnare och renare det blev :)


Eftersom det handlar om att göra dig mera hemma på en plats så kan det också vara fint att följa upp reningen med att exempelvis spela musik som är väldigt ”Du” och gör dig på bra humör, äta och dricka något gott (om inte annat så för att återställa eventuella energi-underskott) och sådär allmänt fylla lägenheten med dina egna energier. Spontant skulle jag kanske också tända ett ljus, gärna ett som du valt ut specifikt för tillfället, kanske skrivit ditt namn på till och med?

Det här var ungefär det jag har att komma med, vissa delar kan ha förblivit lite oklara, så fråga av hjärtans lust! Jag kan också förklara mer ifall det är nåt du vill veta mer om, eller om du vill ha mer exempel, eller en förklaring till något! Lycka till!
//Holly

 

2 kommentarer:

 1. Vilken bra text! Stort tack. Jag kommer att återkomma för att läsa mer :) Här fanns många intressanta inlägg. Blessed be!

  SvaraRadera
 2. Åch, vad roligt att höra :) Tack!

  SvaraRadera