lördag 14 januari 2012

De Wiccanska Högtiderna - Imbolc

God kväll! Jag har redan länge tänkt att jag skulle starta en liten inläggs-serie om de wiccanska högtiderna, och nu har jag äntligen kommit mig för att börja! Jag ska försöka skriva ett litet faktainlägg om varenda solhögtid det här kalenderåret. Och vi börjar med den som är här näst på kommande - Imbolc!



Imbolc (även Imbolg eller Saint Bridgid's Day) är en högtid som firas kring 2:a februari på norra halvklotet och 2:a augusti på södra halvklotet, för att markera början av våren. Datumet varierar lite från år till år, men faller mellan midvintersolståndet och vårdagjämningen. På våra breddgrader börjar man kanske se de allra första vårtecknen, på sin höjd :)

Namnet sägs komma från keltiskan, och refererar antingen till ”i mbolg” (i magen) eller ”oimelc” (ewe's milk = fårmjölk), och hänvisar till att det här är den tid på våren då tackor och andra djur blir dräktiga. I det gaeliska Irland firade man på medeltiden då den hedniska Gudinnan Brigid, som senare kristnades och blev ett helgon. Om man kikar i kalendern kanske man ser dagen omnämnd som ”Kyndelsmässodagen”, det här har jag förstått är en dag då till Jungru Marias ära, då man tänder ljus för henne. Som i många andra fall gällande de nyhedniska högtiderna har den nya religionen lägligt lagt en passande, ny högtid på en gammal, för att förenkla transitionen.


I wicca är Imbolc en av de fyra eldhögtiderna, och en av de större högtiderna på årshjulet. Man firar nu att naturen håller på att vakna och att dagarna blir längre, och gör plats för det nya. Nu är traditionellt en tid för rening, helande och nya åtagandet! Vill man fira Saint Bridgid traditionellt kan man göra Bridgids-kors och hänga t.ex. I köket för att välsigna maten, och kvinnorna i hushållen brukade göra majsdockor till Bridgids ära och dekorera dem. En annan sed var att lämna ett klädesplagg eller en bit tyg utomhus, och sedan kratta askan i eldstaden jämn. Om det sedan fanns spår i askan dagen efter ansåg man att Bridgid hade passerat under natten, och tygstycket sades ha helande och skyddande egenskaper.

Ett s.k. "Bridgid's Cross"


Mat som är typisk för Imbolc är bröd, smör, mjölk, ost och kött, sådant som man fick tag på den tiden av året  då skörden helt enkelt började sina. Om inte annars så nu finns det orsak att tillreda sin festmåltid av lokala och säsongsenliga matvaror. Annan symbolik är tändandet av eldar, färgerna vitt och rött, och i vissa traditioner är Imbolc en vanlig dag för dedikerings- och initieringsriter. Imbolc är också en lämplig tid för spådomar för det kommande året.


Bilderna är alla tagna från nätet, och det här är de källor jag använt:
http://www.circlesanctuary.org/pholidays/imbolc.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Imbolc
http://www.varjojenkirja.com/sapatit/13-imbolc.html
http://www.chalicecentre.net/imbolc.htm


Sen ville jag avsluta med en annan bild jag hittade, som var så purhäftig att jag måste dela med mig av den. Jag sa ju att Imbolc är en av eldhögtiderna... :)


4 kommentarer:

  1. Jag ser verkligen fram emot att läsa de andra inläggen i din lilla högstidsserie! Det är så fascinerande hur många av sakerna angående Imbolc känns så naturliga och självklara - kanske inte det med tyg och aska, men det med nya åtaganden och eld.

    SvaraRadera
  2. intressant läsning =) jag gillar verkligen sånt här. den nya religionen la de nya högtiderna samtidigt som de gamla för att dämpa folks missnöje över att man inte fick fira när man brukade. det är ett spännande fenomen det här. jag undrar hur lång tid det tog innan folk hade glömt varför och vad de hade firat från början.
    ska bli roligt att läsa fortsättningen i din högtidsserie (blir följare så jag inte missar något) =)

    blessed be!

    SvaraRadera
  3. Vad trevligt att du gillade det, det var rätt roligt att skriva också :) Sådär, inspirerande inför själva firandet och planerandet!

    SvaraRadera
  4. Jepp :) Till exempel firades ju den kristna julen för länge sen egentligen i typ maj eller mars, men man flyttade till slutet av december, för att det då fanns en hednisk högtid som passade in, om man böjde lite på definitionerna ;) The birth of the son, the birth of the sun, kanske?
    Vad skoj att du kommenterade och följer! Blessed be!

    SvaraRadera