onsdag 31 augusti 2011

Herregud, vad jag är ond!

Jag är sällan snabb på att hoppa på enskilda personer, särskilt in the name of faith. Var och en med sitt, och så respekterar vi varandras olikheter, brukar jag tänka. Men det finns nog undantag, då jag inte vet om det är meningen man ska bli rädd, eller brista i skratt...

Utan att bli desto mer personlig, så tänkte jag bara meddela att enligt den här herremannen (som jag också varit involverad i diskussioner med under den tid jag förde blogg på kyrkpressen, don't ask me why), är jag OND.
På inte mindre än 107 sätt, dessutom :) Och då är min wiccanska tro endast en av dem.
Ondare miljöingenjör får du nog leta efter, med andra ord! :P
(Uppdatering: Du finner numera listan i ett av mina inlägg)

Älska att wicca nämns i samband med Star Wars, för övrigt. Och att "pornografi" kommer strax efter "pendling". Och vad fasiken har Atlantis med österländsk läkekonst att göra?!
Åch, det är som så... fånigt. Så synd att det jämt är extremister som ska komma att ge sken av hur en religion utövas och uttrycks. Suck. Nå, vi har ju vår fair share av extremister vi med... *hostSilverRavenwolfHost*

Ja, så ni är nu varnade i alla fall!
//Holly
(som dessutom gärna pysslar med rollspel)

måndag 29 augusti 2011

Altarprat

Jag har alltid svårt att hitta på ens halvvettiga rubriker här. Det kanske kommer med tiden?

I vilket fall som helst så har jag, ända sedan före jag blev wiccan ens (jag hann vara häxa en par år före jag hittade wicca som religion och term för det jag i princip redan trodde på) velat ha ett husaltare. En hylla eller ett litet bord eller vilken som helst passlig yta som man kunde ha som permanent altare i huset, eller rummet, eller lägenheten. Då jag bodde hemhemma än var det aldrig tal om nåt sånt, utan jag plockade fram min lilla skänk varenda gång den behövdes för månritualer eller så. I min första (delade) lägenhet blev det aldrig riktigt av, även om jag väl hade en skild hylla i bokhyllan för mina kristaller och sånt. I min nästa lägenhet hade jag en kakelugn i ett hrn, och den fungerade stundvis som hemaltare, men det var ju ändå inte riktigt samma sak, och inte det jag hade tänkt. Även om det var en jäkligt fin kakelugn :)
Sedan bodde jag tillsammans med min dåvarande sambo och delade igen lägenhet, och även om han inte skulle haft nåt emot det så blev det heller aldrig av där... det är nog nåt som håller mig tillbaka då jag vet att jag delar utrymme med nån annan, tror jag. Sedan går vi till nästa lägenhet, och där hade jag en god början, eftersom jag hade ett passande utrymme ovanpå klädskåpet. Dock hann jag aldrig fixa det i ordning, för jag hann bo där 2 månader och sedan blev det vattenskadat... två månader är ju iofsig himla lång tid, så jag fattar inte vad som höll mig tillbaka... men förra hösten var rätt.... um, "innehållsrik" kan vi säga sådär politiskt, så jag tycker jag har en ursäkt.

Nu bor jag några våningar uppåt från den förra lägenheten, och trivs helt fint, men nåt husaltare har jag ännu inte fixat. Den översta hyllan i min ena bokhylla är tillägnad en del av mina ritualföremål, och där sitter också min favorit-Gudinna Artemis i porslinsdockeformat, med en lång gul och detaljerad klänning. Men nåt altare har jag inte, och det stör mig en aning. För jag skulle ha utrymme för det! I mitt kök står nu ett litet hjälpbord på hjul som inte har nån riktig roll i världen, så när jag bara får den här värsta slutarbetesrumban ur världen, och kan börja fundera på inredningsdetaljer igen, så ska jag banne mig ta och göra om det till husaltare... sy en duk och ordna och se till att jag plockar färska blommor och samlar regnvatten och arrangerar den efter närmaste sabbaten och så. Det har i och för sig varit tanken varenda gång jag försökt fixa ett altare åt mig, men nu ska jag försöka ta tag i det på riktigt! Fr.o.m. Samhain ska jag försöka aktivt fira varenda sabbat i ett år. Och nej, det här är inte heller första gången jag haft såna planer...

Något som kanske ställer till det lite är att jag har katt. Eller, jag har, och ska få katt :P Jag har nu i lite över ett år skött om ett kompispars kissekatt då de studerat utomlands, och här i veckan ska han återvända till matte, då hon återvänder till staden. Det ska bli märkligt, tänkte jag, att inte ha nån liten fyrbent krabat som förföljer en och prompt ska vara med på toaletten och klänga kring benen då man lagar mat, och som jamar ända ner till gården genom fönstret, då jag sitter och svalkar mig efter bastun.
...Så då kunde det inte ha kommit mera passande, att lillasyster undrade om jag kunde ta hand om hennes katteunge fram till julen :) Hon hade lovat ta en kattfröken av en vän som fått kattungar, innan hon insett att hennes lägenhetskontrakt inte tillåter husdjur. Så tills hon flyttar där kring nyår ska jag ta hand om den lilla. En helt vit liten Vöråfröken är det tydligen, och Luna lär hon heta ^^ Jag ser fram emot det, och bävar, att skiljas från herr Katt, och få en ny kissebit att sköta om. Men det blir säkert fint! Jag får bara se hur det går med altarplanerandet, om kissefröken har ner allting som ligger framme eller inte :P
Som min vän S sa; Det är nog meningen att jag ska vara lite stereotypisk häxa. Jag har redan en kvast i min tambur sedan en par år tillbaka, en stav i min nattdukslåda, och mer rökelse och ljus i mina hyllor än vad som anses riktigt hälsosamt. Klart jag ska ha en katt då också :)
(Hahaha, gissa vad som händer medan jag sitter och skriver det här? BRAK och så har kissen haft ner min plastvas med glaspärlor och vatten där jag har min bambuväxt - som står på det blivande altarbordet ;P)

För att nu lite pigga upp ett annars ganska textfyllt inlägg här ska jag kasta in ett halvdant foto av ett provisoriskt altare som jag lade upp rakt på golvet här nån gång.... öhm, jag har ingen om när, faktiskt.
Det är från min nuvarande lägenhet så det måste vara från mars nån gång i år. Eventuellt från Imbolc, för jag har andra foton av samma altare där jag har med mitt glas-ägg. Eller ja, Ostara menar jag ju då, förstås! Det är antagligen från Ostara, eller nån fullmåne där kring. Mycket oplanerat och provisoriskt, alltså...
Jag skulle gärna visat foto av hur min Gudinnehylla ser ut också, men min kamera är på villovägar, så det får vänta. Förhoppningsvis kommer jag kunna visa fler bilder av det kommande altaret i framtiden :)

Väl Mött!
//Holly

fredag 26 augusti 2011

Ruskvädersreklam

Det regnar och jag myser. Jag har sedan länge varit ruskvädersvän och regnfantast, och särskilt sådär på hösten gillar jag regn. Ljudet och doften och känslan av att komma in och vara lite fuktig om strumporna och om håret. Även om sommar-åska nog nästan kommer upp i samma nivå av mys...

Nåja, jag hade nu egentligen bara tänkt marknadsföra våra kommande moot lite :)
Måndagen 12.9 ordnar jag och Stella pubmoot i Vasa och Åbo, samtidigt! I Vasa blir det som vanligt av på DOM (nån som är intresserad men inte vet var det är, fråga..!), och i Åbo på Bar Bryssel. Själv har jag ingen aning om var det är, men fråga gärna Stella!
Här kommer ni till Facebook-eventen för de respektive mooten:
Pubmoot Vasa och Pubmoot Åbo. Dock vet jag inte om man måste vara medlem i SFWV:s FB-grupp för att komma åt de. Nån får gärna kolla upp det och meddela mig, jag kan ju inte göra det själv :] Och medlemskap i FB-gruppen betyder ju inte att man blir medlem i SFWV i sig, det är mest sådär... så vi kan hålla daglig kontakt, eftersom inte alla kollar forumet så ofta :)

Båda mooten ordnas 20.00, och alla är hjärtligt välkomna, wiccaner eller hedningar eller intresserade andra :) Även såna vi inte känner från förr får hemskt gärna dyka upp! Om inte annat kan ni ju sitta och kolla vad vi verkar pyssla med på avstånd :P Jag har funderat på om vi borde göra nån liten skylt eller så, att sätta fram då vi håller moot, men det går att diskutera på höstens Samhain-retreat...

Sen ska jag i samma veva passa på att nämna att Stella startat en blogg hon med :) Hoppas du inte mind:ar att jag gör reklam för den här, jag tycker mest det är roligt att vi är fler finlandssvenska hedningar som bloggar :) Jag lovade dig för övrigt feedback, ska se om jag hinner skriva något innan jag far på jobb!

Det är lite stress-tider än en gång, jag ska presentera mitt slutarbete (jag studerar miljöteknik) nästa vecka, och det är knappt med tid att hinna jobba, skriva, leva, sova och må bra samtidigt (och blogga). Men det här ger mig för stunden mera ork och motivation än vad det kräver, så jag tänker fortsätta blogga och e-witch:a så länge jag orkar och hinner :)
Nåja, Väl mött, tills nästa gång!
//Holly

torsdag 25 augusti 2011

Something wicca this way comes

Väl Mött, där ute i cybervärlden!

Det susar i den finlandssvenska wicca-säven igen :) De senaste dagarna har jag varit om mig och kring mig på internet som jag vet inte vad, rotat igenom wiccafoorumis trådar (jag skulle länka, men servern är tydligen nere), skickat in en medlemsblankett till Lehto, och allmänt läst en massa viktigheter. Jag har, genom åren, mest hängt på rikssvenska forum, och så har jag varit medlem i PFI ett år (utan att få ut nåt mer av det än 4 nummer av Pagan Dawn, som jag inte ännu ens hunnit kika särskilt mycket i. I vilket fall som helst så har det varit mest av lathet - jag är rätt dålig på finska, åtminstone i de här sammanhangen. Kundservice-finska och andlighetsfinska är rätt olika saker. Så jag tänkte att jag skulle försöka engagera mig lite mer på lokalt håll - bli medlem på de finska forumen, eftersom det finns en del, och samtidigt kanske göra lite mera väsen av mig och SFWV som grupp. Hittills går det sådär - administrationen på wiccafoorumi är lite slö, alternativt har de lagt upp fel emailadress. Jag ska ta tag i det pånytt här nån gång.

I vilket fall som helst så händer det en hel massa också mycket närmare inpå - Jag och Stella satt uppe rätt sent igår och pratade, mest om den kommande retreaten som vi kommer ordna kring Samhain. Det blir andra gången vi träffas allihopa, och jag ser redan fram emot det! Vi har ett datum fastslaget och en preliminär plats, och massor med idéer, om än ganska lite faktiskt bestämt. Jag och Stella är för stunden överaktiva på forumet, vi borde säkert vänta lite så alla andra hinner hänga med i planerandet :P
Och ifall nån utomstående undrar så är det här alltså inte ett öppet event, utan något som vi 5 grundare ordnar sinsemellan oss själva. I framtiden blir vi förhoppningsvis flera, men också då är det i huvudsak tänkt för wiccaner och hedningar, andra nyfikna är välkomna på öppna träffar.
Så har jag hållit på och "E-witchat" lite sådär om kvällarna, fixat upp bilderna från förra retreaten på forumet och gjort ett FB-evenemang om det kommande, och talat med Stella mer om mooten. Det kommer ordnas ett första moot i Åbo samma kväll som vi har moot i Vasa, vilket jag tycker är helt ljuvligt :) Jag skriver säkert och gör reklam för det i något skede här, då det börjar närma sig! Vi verkar för övrigt bli lite fler folk på det kommande pubmootet, vilket jag tycker är skoj :) Få se om vi kanske får igång några riktiga diskussioner den här gången.

Nåja, jag ska ta och förbereda mig för dagens jobb. B*B!
)0(

 

tisdag 16 augusti 2011

Datum för höstmånadsmootet

God kväll :)

Undertecknad sitter och dricker te och äter lite för mycket jordnötssmörsmörgåsar, och får inte mycket vettigt gjort. Det nästanregnar ute, och jag saknar närheten. Till min mor och till musiken och sången, och till min Varg. Jag tror jag ska ta och gå ut på en promenad innan jag går och lägger mig, men först tänkte jag bara kasta fram ett preliminärt datum för nästa moot:

Måndagen 12.9 kl. 20.00 på DOM i Vasa! Det är fullmånekväll, och jag tycker det vore bra att pröva om måndag vore en passlig kväll. Tycker om tanken att man skulle kunna ha mooten på mån-dagar :) Sen kunde man börja sikta in sig på måndagen närmast fullmånen i varje månad, då man fått dem mer regelbundna... Men vi ska nu se, jag vill gärna höra vad de andra ur cirkeln säger först, kanske måndagar är mindre passliga för dem. Preliminärt datum är det vi vilket fall som helst.

Nu ska jag dra på mig en varm tröja och gå ut och gå kring viken och andas höstluft. Godnatt på er.

On the Move

Goddagens :) Jag hade tänkt att jag idag skulle skriva om min historia, hur jag hittade wicca. Men det blir nog inte av. Jag har så massor med saker jag skulle vilja skriva om, men sällan tid att faktiskt sätta mig ner och skriva det! Ändå har jag nu några extra minuter som jag vill sätta ner här, så jag ska bara som kortast klotta ner lite grejor jag åtminstone tänkt nämna.

Först - Yogadiskussionerna som pågår på VBL:s insändarsidor. Jag läste den första insändaren på jobbet dagen den kom ut, och satt och suckade. De följande insändarna har jag läst i efterhand, och bara som snabbast, men Camilla har varit så amibitiös som att scanna och länka till dem via sin blogg, så om nån vill läsa finns de där :)
Början och fortsättningen och lite till. Jag har riktigt ärligt inte följt med allt, och har säkert missat det nyaste och lite till, men jag tycker i vilket fall som helst det är intressant diskussion, om än lite fånig. När blev det okej att via en insändare smutskasta andra religioner? Även om yoga i sig då inte är en religion. Janek's insändare gillar vi starkt... Mer har jag inte i min något mosiga hjärna för stunden, men tyckte det var värt att nämna. Och så överväger jag att börja på yoga igen nu på hösten :)

Sen höll jag och Aurora vårt första pubmoot förra veckans fredag då helt som planerat, och det var väldigt mysigt och behövligt..! Som vi anade var det bara jag och hon som dök upp, men så lär det ju ofta vara i början, och på sina sätt är det väl helt bra. Om det kom många nya redan från början skulle det kanske vara lite skakigt. Som det nu var så satt vi mest och pratade annat, men ingen skada i det heller, själar mår bra av att ventilera emellanåt! Och sen diskuterade vi faktiskt lite wiccastuff också, bl.a. en kommande handfästningsritual som vi kanske, förhoppningsvis, kommer få vara delaktiga i, på lite olika sätt ;) Element och saker. Och så satt vi och drack te och virkade och var allmänt hippie-aktiga. DOM är nog en helt fin plats att hålla det på, särskilt som vi fick sitta för oss själva där i bakre utrymmet. Lite skoj kändes det ju att dricka te på en krog, men inget fel i det, och jag var inte sugen på öl. Dessutom fick jag santsikoppen gratis ^^
Ska ta och bestämma datum för nästa moot här så småningom också.

Nåja, jag ska ta och göra mig i ordning för att fara på jobb. Om jag riktigt känner mig ambitiös kanske jag skriver pånytt ikväll, annars blir det en senare gång!
B*B!

//Holly

måndag 15 augusti 2011

Di Magica de Musica

Det är höst. Jag känner det i själen nu, också. Då kvällarna faktiskt blir mörka, och man fryser om fingrarna då man går till jobbet tidigt, och jag och de mina börjar gå i läderrockar. Då talar jag om "oss" som i mig och mina närmaste vänner, alltså. Då Elorianerna drar fram läderrockarna efter sommaren, då är det höst...

Jag brukar inte tycka om höstar, för jag har upplevt så mycket dåliga höstar. Så mycket hjärteknip och så mycket ångestvittror som brukar dyka upp ur sina mörka vrår. Och det är så synd, för egentligen älskar jag höstarna... Då hettan från sommaren, som jag tål så dåligt, äntligen ger med sig, och man får vira in sig i stora sjalar och tjocka sockor och värma sig med massor av te eller vänner och näras sällskap ifall det blir för kyligt. Då naturen drar ner lite på intensiteten, och höstfärgerna dyker upp i träd och på folks kinder och i hösthimlen om kvällarna. Och det doftar frost och järn i luften. Det är så vackert med höst, egentligen. Dessutom känner jag mig alltid så nära min jordmor på hösten, på något sätt. Kanske det är för att jag mötte henne på hösten, och för att det oftast är på höstarna jag bestämmer mig för att "nu ska jag ta mig i den andliga nackskarven och bli lite mer aktiv utövare". Höstarna är på något sätt lite mer magiska än alla andra årstider för mig. Och så mycket minnen kommer tillbaka... Alla nya skolstarter, flytter, nya bekantskaper... Oj oj.

Jag är vädur, och mitt element är eld. Jag har aldrig varit sådär överdrivet intresserad eller imponerad av stjärntecken eller horoskop, eftersom jag jämt tycker att det mesta kan passa in på de flesta bara man vänder det som man vill. Piaget's perceptionstriangel and all that jazz. Dessutom brukade jag inte se mig som en typisk vädur. Som liten rynkade jag alltid på näsan då jag läste hur en typisk vädur ska vara - stark, dominerande, manlig, ledartyp, spontan, med en inre eld, och mars som planet. Inte alls, tyckte jag. Alltsom jag växt upp har jag ju insett att väldigt mycket av de saker jag rynkade mest på näsan åt stämt ganska bra, så vem om kanske de sista pusselbitarna faller på plats ännu nån gång...
Men jo, eld var det. Jag har ibland funderat på det här. Jag är eld. Och då balanseras jag ut av andra, som inte är eld.

Det som jag då tänkte försöka göra en åsnebrygga till är det, att jag som eldmänska ofta har svårt med alltför mycket värme. Sommar, nejtack. Bastu är något jag gillar starkt, men alltför varmt och jag får svårt att andas. Och jag avskyr att svettas... Då föredrar jag mycket hellre höst, eller ännu hellre vinter. Klart och kallt och vackert. Jag har inte tänkt desto mer på om jag kanske har svårt för andra eldmänskor också, men det skulle vara intressant att kolla upp. I vilket fall som helst så tror jag att för mycket eld blir problem.

Jag hade tänkt skriva nåt med faktiskt substans, men det ville sig inte riktigt. Höstregnet utanför mitt fönster distraherar, och jag kan inte annat än sitta och dricka Varg-te som Charlie köpte med sig åt mig från Visby, och lyssna på Faun, och tända ljus omkring mig. Kanske gör jag en liten cirkel åt mig än ikväll, vi får se. Imorgon ska jag skriva nåt mer innehållsrikt här :) Godnatt, och må hon lysa på oss!

//Holly