söndag 21 oktober 2018

Tankar efter Cirkelgemenskap 2018

Det har nu gått en dryg vecka sedan Cirkelgemenskap 2018, och jag har lyckats samla mina tankar tillräckligt mycket för att jag ska kunna och vilja skriva lite om det hela.


Var ska jag börja? :)

Då jag ser tillbaka var det den 19.6 i somras som jag kände att "Nej, nu behöver jag lite gemenskap", och kontaktade Stella och Fenris, som redan hade gått i retreat-tankar en tid. Vi hade ett första möte och sedan gick det bara vidare. Jag tror vi hann ha 3-4 möten under sommaren och hösten, och allt gick som på skenor, vilket verkligen är något att skryta över! För första gången ordnade Svenskfinlands wiccavänner(ish) en hednisk retreat där vem som helst kunde delta, och det blev, enligt min ödmjuka åsikt, väldigt lyckat! Detta är alltså något av en bedrift eftersom jag inte är någon grupparbetesperson :)

Yes! Utöver de tre arrangörerna, varav två alltså är f.d. medlemmar av Mångard (ett tidigare finlandssvenskt coven), så fick vi ytterligare fem deltagare, varav då ytterligare en var en f.d. Mångardmedlem. Hälften var alltså helt nya deltagare, även om vi råkade känna alla från förr :) Jättespännande!

Rent praktiskt sett så hölls retreaten i närheten av Pörtom vid en stuga, och höll på från fredag kväll till söndag eftermiddag. Utöver info, matlagning och allmänt socialiserande höll vi ett ganska ambitiöst antal workshoppar, och de behandlade följande ämnen:
  • Altaren: Bland annat skillnader mellan personliga och gemensamma altaren
  • Ritualer: En ganska omfattande diskussion kring kvällens gemensamma ritual
  • Energiarbete: En workshop med fokus på grundning och centrering
  • Sigill: Vad är sigill, och hur använder man dem?
  • Andlig och magisk rening
  • Terminologins ställning i wicca, samt "wicca+media=sant"? 

Både på fredag och söndag var det helt otroligt vackert väder

Hur gick det då?

Det praktiska ordnade sig fint, mycket tack vare Stellas fantastiska matlagning och folks allmänna vilja att hjälpa till. Vattnet i brunnen ville inte riktigt upp, men det ordnade sig. Det var lite överdrivet varmt på loftet, men det ordnade sig. Två deltagare anlände först på lördag morgon/förmiddag, men det ordnade sig! Personligen sov jag jättedåligt under den första natten på grund av magbesvär och jag var därför stundvis rätt stressad och ångestfylld under lördagen, men största delen av programmet gick riktigt bra, och jag tyckte åtminstone att fiilisen var bra. Vi deltagare på plats hade väldigt olika utgångspunkter, och det var jag personligen väldigt glad över! Jag höll själv energiworkshopen och terminologidiskussionen, och jag tyckte att bägge var riktigt givande! Därtill var altardiskussionen (som mest blev till en introduktionsrunda) och ritualdiskussionen riktigt bra. Ritualdiskussionen har ju en tendens att bli rätt TUNG då man är många involverade, åtminstone då det handlar om en ny gruppering av personer, men jag tyckte att alla deltog och i slutändan verkade känna sig bekväma! Sigillworkshopen var helt ny för mig, och därmed superintressant!



Lördagen, då merparten av programmet ägde rum, var tyvärr rätt kylig, vilket innebar att vi i första hand tillbringade tid inomhus, men det var helt okej. Eftersom lägerplatsen är en populär tillflyktsort för vandrare så fick vi en del besök av familjer som skulle ut på myren, så det gjorde sig egentligen rätt bra att vi befann oss inomhus.

På kvällen badade vi bastu och sjöng lite tillsammans, och sedan firade vi Cirkelgemenskap tillsammans med en ritual som anpassats för kvällen. Det var rätt spännande för egen del, eftersom vi var fler långtida wiccaner. några långtida hedningar, och en och annan allmän sökare med intresse för nyhedendom. Men alla hade sin roll i vårt firande, och jag tyckte det var superfint! Vi skålade i hemlagad mjöd och efteråt grillade vi grillspett vid lägerelden.


På söndag var det tänkt att jag skulle hålla morgonsamling, men hahaha det sov jag mig rakt igenom! Vi hade dock en trevlig och produktiv söndag, och lämnade platsen goda till mods.

Jag vet inte riktigt om jag har så mycket mer att säga just nu utöver att jag ser fram emot nästa retreat, förhoppningsvis med ett ännu större antal deltagare, och med ett annorlunda program! jag tyckte det var superskönt att bara komma ut i naturen lite, och skulle gärna ta en mer avslappnad approach till det hela nästa gång, men vi ska se vad arrangörsgruppen konstaterar under det kommande aftermath-mötet ^^ Kanske blir det ny retreat så snart som till våren, vem vet!

Väl mätt!
//Holly


söndag 14 oktober 2018

Gemenskap


Snabba tankar från ett tåg som går från det vackra Österbotten till det sköna Helsingfors - jag har haft en mycket gemytlig helg och cirkelgemenskap. Jag känner mig nöjd och glad.

Mer tankar kommer senare <3