söndag 30 december 2012

Mellandagsprat

Hej på er! Hoppas ni hinner njuta av yuleledigheten, och att ni inte går sönder fötter och plånbok helt och hållet i mellandagsrean ;) Jag har gått och samlat på mig en hel del saker att skriva om, så nu kommer allting på en gång! Det jag ska ta upp är följande:

  • Föreläsning jag aldrig for på

  • Lite bilder som jag lovat visa

  • Eko-recensioner (korta sådana)

  • Lite uppkommande nyårslöften


I nämnd ordning. Så, i början av december ordnades det alltså en föreläsning om ockultism av Svenska lutherska evangeliföreningen i Finland.
Det här skedde i Vasa, och därför gjorde SFWV slag i saken och ordnade gruppbesök dit :) I slutändan blev det tyvärr så att jag blev tvungen att avstå från att delta i sista sekunden, för tentläsande kom emellan, men F och Selena kom sig lyckligtvis iväg också utan mig, vilket jag tycker är skoj! Ifall man vill läsa om Selenas upplevelser av föreläsningen så finns det här (Undrar nån över namn är det H, f.d. Luaeras blogg).

Sedan lite snabba bilder; Först mitt nya pentagram som jag fick i yuleklapp:
pentazJepp, mycket hastigt fotat, för jag orkade inte trixa med inställningar. I vilket fall som helst är jag mycket förtjust i det, och en stor fördel är också att det har såpass lång kedja att det går att ha under arbetsskjortan på jobbet ^^

yulealtare3Sedan en snabb bild av mitt yulealtare, som nog stått framme sedan mitten av december nån gång, men som jag bara inte kommit mig för att fota. Jag är speciellt nöjd med Gudomssymbolerna, då silver och yule alltid passat ihop för mig. Renen är förresten en present av Varin, och snäckskalet i väst är en gåva av en kär vän som råkar befinna sig långt västerut, vid en västkust, så det var en självklarhet. I mitten har jag min årshjulsspegel, och ovanpå den mitt vita yuleträd som jag gjorde i lera nån gång på lågstadiet. Första gången jag gjort nejlikeapelsin också, och även om den är lite malplacerad så ville jag ha med den ;) Den symboliserar på sitt vis den återvända solen och ljuset!


Vidare till lite recensioner. Sist jag skrev om ekologi lovade jag er en recension av Mádara, efter att jag gett dem ett nytt försök. De produkter jag testat var en rengöringsprodukt, ett ansiktsvatten och en fuktighetskräm, mera bestämt Purifying Foam (all skin types), Clarifying toner (oily/combination skin) och Deep moisture gel (oily to combination skin).


madaraaHär är mina korta ord och åsikter:
Rengöringsskummet gillar jag jättemycket, särskilt den praktiska pumpflaskan som doserar precis rätt mängd skum i handen, och man behöver inte pilla och ha sig med korkar. Den tar också bort smink utan större problem. Känns väldigt mild, men ändå rengörande, och lämnar inte sn såndär märklig hinna i ansiktet som jag tycker en del ekoprodukter kan göra. Mycket fräsch!
Vad gäller ansiktsvattnet och fuktighetskrämen måste jag medge att jag gjorde bort mig lite då jag valde typ. Eftersom jag har väldigt känslig hud på vintern borde jag ju förstås valt ett mildare ansiktsvatten och en fetare kräm. Det här har betytt att jag inte använt dehär lika flitigt, utan varvat med andra, mera vintervänliga produkter. Bortsett från detta har jag följande att säga: Det här är det bästa eko-ansiktsvatten jag stött på, och det tar verkligen bort den sista smutsen som blivit kvar i ansiktet. Lite väl effektiv emellan, så har du känsligt ansikte, välj en av de mildare varianterna (det här var väl den starkaste :P). För fuktighetskrämen/gelen ska jag tillägga att den sugs in i ansiktet vääääldigt fort (bra!), och har därför varit en räddare i nöden då jag haft bråttom på morgnarna. Emellanåt har huden dock stramat lite efteråt, men det är säkert för att den inte varit tillräckligt återfuktad, eftersom jag valt fel typ. Himla skön och fräsch dock, säkert en hit även för mig, men på sommaren!


Vad gäller priser så ligger de naturligtvis i den vassare ändan. Skummet var 19,50 €, ansiktsvattnet 15,55 € och rengöringsgelen 27,55 €. Då får du dock certifierade eko-produkter som inte innehåller parabener, mineraloljor, syntetiska doftämnen eller annan skit, och som väl mäter sig med konventionella produkter. Jag köpte mina på Ekosoppi i Vasa, och de har produktprover om man vill pröva, bara att fråga.
Och nu blev dethär så långt att jag nog lämnar övriga produkter till ett annat inlägg.


Till sist ville jag ännu nämna att jag kommer leva veganskt den kommande månaden (dvs. hela januari, efter en utmaning via Facebook. Det här både för miljöns, hälsans och etikens skull. Dessutom har jag under jullovet läst om Lingon och Läppstift, och känner mig nu extra peppad att lämna åtminstone mjölkprodukter bakom mig (för ett tag, åtminstone). Blää. Har under den gångna veckan alltså bunkrat upp med matvaror som jordnötssmör, avocado, bär, honung, säsongsgrönsaker och en massa braiga basvaror för veganer. Ja, och så har jag gjort egen julmysli och surdegsbröd. Husliga jag!


HUH. Bauta-inlägg indeed. Kanske jag skrivit av mig för ett tag nu redan ;) Ha en fin nyårshelg!
//Holly


 

fredag 28 december 2012

De wiccanska högtiderna - Samhain

Yep, jag är medveten om att jag är "lite bakett" som vi säger i mina hemknutar. Men bättre sent än aldrig, så här kommer mitt Samhain-inlägg! Passade på att uppdatera bakgrund och sidhuvud lite också. Kommentera gärna ifall det finns synpunkter :)
(Jag kommer i fortsättningen sträva efter att vara lite duktigare med att ange källor, även om det här på inget vis är nåt riktigt ambitiöst projekt :P)

(Bild: http://thehappyhippiewitch.blogspot.fi/2012/10/samhain.html)


Samhain är, liksom Beltane, Mabon och Imbolc, en av de fyra större högtiderna som firas inom nyhedendom, och i dethär fallet är det tal om en högtid som har helt och hållet keltiskt ursprung. Det uttalas för övrigt ungefär "Saoiin", men finskinfluerad som jag är har jag beslutit att resolut uttala det som det stavas. Jag misstänker att jag ändå inte skulle få till det keltiska uttalet rätt. På keltiska är Samhain också namnet på november månad.
/1/


Samhain firas 31.10, och är tillägnat slutet av sommaren och skördetiden, och början på vintern. Det var vid den här tiden på året som boskapen togs in från betet, och man inledde slakten. I Skottland och på Irland var det vanligt att man tände eldar på kullarna under den här tiden av året, och det ansågs renande att leda boskapen mellan två eldar. Liksom på Belthane anses slöjan mellan världarna under Samhain vara tunnare än vanligt, och därför såg man till att skydda sig för onda andar, bl.a. genom att göra lyktor av pumpor och kålrötter :) /2/  På andra sidan av mynten såg man till att ära de som gått bort, och sina förfäder, och Samhain anses också vara en bra tid för spådom, och för att kommunicera med andar.
/1/


(Bild: http://farm3.staticflickr.com/2696/4027037581_fbceb023f2_z.jpg)


Som nån kanske anat så har Samhain mycket gemensamt med Alla helgons dag, som finns i den kristna kalendern. Det här är inget sammanträffande. För många hundra år sedan firades alla helgons dag i maj, men det flyttades år 835 till 1.11, och en vanlig uppfattning är att man gjorde det pga. keltiska influenser. Det var helt enkelt lättare att introducera en "ny" högtid om den hade mycket gemensam med en som redan firades.
/3/


Tidigare firades Samhain bl.a. genom att placera offer (skörd) på trappan eller altaret, tända ljus i fönstren för att leda eventuella vilsna själar hem, och placera ut extra stolar kring matbordet för "osynliga gäster". Man dansade också kring eldarna som tändes, ibland klädde man upp sig i maskerad-anda (för att antingen skrämma eller ära andarna), och ben som blivit över från slakten slängdes i elden (urpsrunget till orden bonfire - "bone-fire") /4/



(Bild: http://serenityinthegarden.blogspot.fi/2010/10/great-jack-olantern-blaze-croton-on.html)


Idag firas Samhain som det keltiska, nyhedniska och wiccanska nyåret. Det är en lugn högtid som är gjord för reflektion och eftertanke, som motpol till Belthane, som har ett mera vilt och utåtriktat firande. Det är den tredje skördehögtiden, även om det för min del inte brukar synas i firandet eftersom sommaren tar slut lite tidigare här i norr än på de brittiska öarna ;) Vanliga element i Samhainfirandet är bl.a. spådomar, tacksägelser för det gångna året och högaktandet av de döda.


Svart och orange är färger som kopplas ihop med Samhain, och symboliserar natten och den kommande gryningen. Andra välkända symboler är äpple och pumpor (eller kålrötter, eller varför inte apelsiner om man törs vara nytänkande!), och förslag på ritualmat och dryck vore t.ex. nöt- och fårkött, äpplen och nötter samt olika typer av skördemat, samt äppeldrycker. /5/



(Bild: http://twocrowsparanormal.blogspot.fi/2012/10/samhain.html


...That's my five cents :) Vill man veta mera finns det massor av information på nätet. Av nån orsak brukar det dyka upp en massa artiklar om det "hedniska firandet av alla helgons dag" kring Samhain, och ifall det görs reportage om wiccaner är det ofta vid den tiden på året. Det verkar tydligen ge sken av att vara en väldigt "häxig" högtid, men med all rätt, antar jag.
Nåja, hoppas folk kan ursäkta min försening, jag ska försöka kläcka ur mig den åttonde och sista delen här inom de kommande dygnen men som vanligt lovar jag inget ;) Ha det fint, och gott nytt kalenderår ifall jag inte hör av mig!

//Holly

Källor:

/1/ http://en.wikipedia.org/wiki/Samhain


/2/ http://en.wikipedia.org/wiki/Jack-o%27-lantern


/3/ http://en.wikipedia.org/wiki/All_Hallows_Eve


/4/ http://www.paganspath.com/magik/samhain-history.htm


/5/ http://wicca.com/celtic/akasha/samhainlore.htm

fredag 21 december 2012

Deck the Halls



Glad midvinter på er alla! Som vanligt har jag inte hunnit med i årshjulets gång alls, och trots mina löften om att jag skulle hinna skriva om Samhain så har det inte blivit av... och mitt i allt står Yule för därren! Nåja. De kommande veckorna efter jul har jag varken studier eller jobb nästan alls, så då ska jag catch up. Promise.

Var ska jag börja?
För det första gjorde vi klart intervju med flickan från Göteborg uni redan för nån månad sen, och hon lovade höra av sig då avhandlingen är klar, så att jag får läsa den :) Om den kommer finnas tillgänglig i sån form att den finns på nätet kanske jag t.o.m. länkar till den.
Sen så hade jag själv en inlämningsuppgift i kommunikationskursen, där vi skulle öva oss på att använda rätt fonter, mellanrum, rubriker, hänvisningar, förteckningar, bilagor, the lot. Ämnet var fritt, så jag skrev om Nyhedendom i Finland :) Något enormt arbete blev det naturligtvis inte, för innehållet var inte det viktiga, men jag tänkte ändå länka till den här, ifall det finns nån som skulle vara intresserad av att läsa! Du hittar pdf-en här, och säg gärna till ifall länken slutar fungera! Jag bytte ut mitt riktiga namn mot mitt blogg-alias, men i övrigt är det samma version. Håll till godo :P

Vi får se hur mycket faktiskt yulefirande det blir här hemma, för jag brukar fira yule ganska vardagligt sådär med familjen och mat och klappar - som vanligt folk. Allt firande sker ju inte vid altaret, och det är ju inte ens meningen att det ska vara så. Det kan dock hända att jag vill sätta mig ner nån kväll ändå, bara för att samla mig, nu då julstressen börjar släppa och julfriden börjar ta vid. Det är väl också något som de kommande timmarna och dygnen får avgöra, eftersom min familj idag borde få ett mycket viktigt domstolsbeslut, som kan avgöra mycket om vilken ton denhär julen får...



I vilket fall som helst får vi en vit midvinter i Vasa. Det glädjer jag mig över! Jag glädjer mig också över ett fint nytt pentagramhalsband som jag fick i tidig julklapp av Varg, i silver och guldfärger med eldflammor runt pentaklet. Jag har sett på det flera gånger och tänkt att jag skulle vilja ha det - eld-element som jag ju är :) Något foto får ni inte, för jag orkar inte dra fram kameran just nu. Eventuellt senare under vinterlovet.

Annat jag tänkt ta mig för under lovet är att elda med mina fortfarande oinvigda eldpoi, öva violin, sy en klänning av en herrskjorta, lära mig kamerateknik, läsa böcker som jag VILL läsa och ta det lugnt. Vi ska se hur de planerna går ihop med min vilda själ, men det är åtminstone mina avsikter :)

Icke desto vidare vill jag önska alla mina läsare (dvs. alla sju? :P) en riktigt fridfull midvintertid, och om Maya-indianerna mot förmodan skulle ha rätt så syns vi i efterlivet nånstans :)



God Yule!

//Holly W

måndag 19 november 2012

På gång

Jag hade lovat mig själv att jag skulle skriva om Samhain i lördags före vi for iväg till studion, men eftersom jag har så svårt att somna numera så priorioterar jag ofta mina mycket sällsynta sovmorgnar till att just sova istället... Därför drar det ut. Jag borde ju vara nöjd över att jag har så mycket roliga intressen, så intressanta studier, och tillgång till inkomstindrivande arbete att jag har ganska lite ("ganska" är relativt) fritid, men ibland vore det skönt med lite mer andningspauser...


Sen är det ju nog så, att man alltid gör det som är viktigast för en just då. Just nu har jag t.ex. tid att blogga lite, eftersom jag skrev undan en skoluppgift på timmen.


I övrigt sker det inte jättemycket, åtminstone inte på ytan, men... det bubblar. Förra veckans måndag blev jag intervjuad av en flicka från Göteborgs universitet, för en kandidatuppsats hon håller på att skriva om kvinnor som identifierar sig som häxor. Himla intressant ämne, vi satt en timme och pratade via Skype, och då ska vi ännu fortsätta i något passande skede då vi båda har tid.
Sen har vi fått en uppgift i svenskan där vi ska skriva en rapport, mest för att bevisa att vi kan den tekniska delen av rapportskrivande, som att skriva källförteckningar och innehållsförteckningar och sånt. Innehållet är alltså väldigt fritt, och för att slå två flugor i en smäll tänkte jag skriva om Nyhedendom i Finland :) På det viset får jag olika typer av källor, och så får jag göra en snabb undersökning om något jag redan är rätt insatt i. Wheee!


Ja, och sen tänkte jag kanske fara på... hmm, "studiebesök", till Svenska Lutherska evangeliföreningen i Finland, vars ungdomsavdelning håller en föreläsning om Ockultism i Vasa i början av december... Jag är lite skeptisk till det här att en förespråkare av en religion talar om en annan religion, och även om ockultism inte är en religion så tycker jag det faller lite i samma skugga. Nå, oavsett så tycker jag det låter intressant, men jag vågar nog inte gå själv. Vi ska se, Stella lät intresserad...


Icke desto mera. Ikväll ska jag gå i kyrkan och sjunga Jesussånger och njuta fullt ut!
//Holly




söndag 4 november 2012

Söndagstankar

Löst pladder.

Jag firade Samhain sådär på personligt plan i onsdags, 31.10.2012. Fint var det. Jag har anammat covenets åkallans-mall, och det känns bra :) Det slog mig också, här i veckan, att jag under mina tidiga häxår hade ett starkt behov av att gå runt cirkeln då jag slog den, alltså att fysiskt få sträcka ut armen och märka ut var kanten går, och att jag störde mig något förfärligt på ifall mitt rum var för litet. Numera är det inte nåt bekymmer alls, mina cirklar går antagligen många meter in i grannarnas väggar, golv och tak :P Men det är väl kanske ett tecken på att jag blivit starkare vad gäller visualisering, och inte på samma vis behöver det konkreta i magin?


Dock kan det ju ha sin speciella charm att märka ut cirkeln ibland. På coven-firandet strödde vi aska från elden runt cirkeln, och värmeljus i en stor cirkel är ju nog vackert värre :)


Sabbat-texterna lider igen... Nej, jag har inte skrivit om Samhain, och det prioriteras undan igen, för jag har andra ansvarsuppgifter som helt enkelt måste gå före. Före Yule lär min arbetsbörda lättas avsevärt :) Då ska jag försöka hinna med mera wiccarelaterade göromål.

Under mitt personliga Samhainfirande brukar jag ge mig själv nyårslöften (Samhainlöften, då), och däribland lovade jag att få igång användandet av min nya BoS, och att bekanta mig mera med element-teori. Kanske en grund till en ny miniuppsats-serie sen då Sabbaterna är avklarade? :)

Appropå energier och magi och löften så fick jag också en rätt bra insikt här i veckan - jag har länge haft problem med ätande och självbild, och därför har många av min ritualer och sabbatsfiranden delvis handlat om hur jag "ska rensa upp mig själv" och jag har lovat att börja äta bättre, och allt sånt där. Löften löften. Och jag insåg att jag ju gör helt fel. Det är som att säga åt ett litet barn att "inte dra katten i svansen". Det är klart ungen drar katten i svansen. Säg inte nåt, så får barnet förhoppningsvis inte alls idéen?
Min tanke är alltså att jag gått och lagt en massa energi vid något som jag borde låta vara, för oavsett om jag försöker ladda det med positiv energi, så blir det ju laddat, och det är ju där det klämmer... Jag vet inte om jag lyckades förklara det som jag tänkte, men kanske nån fattade någonstans... :)

Sen tror jag att jag lyckades med mitt huvudmål för Samhain också. Att släppa taget om saker. Det verkar redan fungera, och jag är glad över det :)
I väntan på kommande, braiga tider!

//Holly

söndag 28 oktober 2012

Samhain 2012 - "Veni vidi wicca!"

Godkväll på er :) Det är söndag kväll, och för en par timmar sedan kom jag hem från det här nyårets Samhainfirande med covenet. Helt fantastiskt var det, än en gång, och jag har nog inte reflekterat klart över helgen än, men vill ändå skriva lite medan allting finns i färskt minne :)

Jag, Stella och Aurora startade från staden på eftermiddagen och for via en butik för att handla med oss lite nödvändigheter såsom frukt, nudlar, cider och grillkorv :) Och ju längre norrut vi kom, desto mer vinterlandskap blev det... Walking in my wiccan wonderland, indeed! En bekant menade på Facebook att "Gränsen till Lappland går för tillfället vid Jeppo", och jag kan inte annat än hålla med. Eller vad tycker ni:



Vet inte hur bra det syns på bilden, men vi hade säkert 15 cm snö på marken vid Rinas villa, där hon, Ebel, hundarna och en iller väntade på oss. Vi började retreaten med att plocka upp alla våra grejor, karva lite pumpor, och så körde vi en gammal tradition med att gemensamt tända ett svart ljus för beskydd. Så desto mycket mer gjorde vi egentligen inte på fredag kväll - vi tog det mest lugnt, pratade och sådär.

Lite kyligt hade vi det åtminstone första kvällen, för vi var ju inte riktigt vana eller förberedda på denna plötsliga vinter! Stella fick låna vinterskor av Rina för att inte bli helt dyblöt om fötterna då vi plumsade fram och tillbaka till dasset och stranden, och vi var nog snabba med att få igång elden i öppna spisen. Som tur var hade vi el det här året, så ljuset var inget problem, och elden rökte iaf inte in, som sist ;) Dessutom hade vi extra vacker eld, eftersom Rina hade med sig sina färgpåsar för eldkonstsbruk!

På lördag var vi desto aktivare, även om vi också tog det lugnt stora delar av dagen. Vi diskuterade ett eventuellt namnbyte av SFWV (och kom fram till att det blir alltför opraktiskt, ifall nu nån skulle vara intresserad av den infon ;P), och brainstormade också kring ett namn för vårt coven. Vi har nämligen aldrig riktigt haft nåt namn, fram till nu :) Därtill höll Rina en väldigt bra andningsövning för oss via en app (dagens teknik!), vi satt och skummade igenom det gemensamma biblioteket (vana trogen hade vi med böcker som vi lade fram för allas bruk), kokade en massa te och förberedde för kvällens ritual och lite annat smått och gott. Förresten måste jag visa en bild av världens mest praktiska ägg-kylnings-system:

Gissa hur skoj det var att se då äggen liksom sjönk ner i snön för att sedan stanna då de svalnat ^^ Jag har också lärt mig äta ägg i helgen, också vitan. Vi använde också ägg till annat under lördagkvällen, men eftersom det är magi-relaterat ska jag inte yppa mer om det, och riskera att störa energin som arbetar :) Himla roligt och knäppt var det i alla fall! Annat vi pysslade med under dagen var att lägga tarot-läggningar, hämta färskmjölk från Rinas gård (NAM!) och äta en massa.

På lördag kväll blev det då dags för ritual, och det skedde ute på stranden som syns på första bilden. Vi lade upp oljalyktor och placerade pumpor som skydd på stigen från huset, hade med oss filtar och ljus och musik och allt.

Här ovan en liten inblick i vad vi hade med oss :) Vi hade 4 pumpor allt som allt, och samma Gudomsljus som vi haft ända sedan den första retreaten för 18 månader sedan. Ja, även om alla ljus slocknade under ritualen... Bägare och athamen är mina, ljusstakarna hör till huset men de passade så fint ihop att jag ville fota dem tillsammans ^^

Vi var flera som konstaterade att det hade varit på sin plats med vinter-ritualklädsel, för No Way att jag skulle fira Samhain i bara ritualklänning där ute :P Nu blev det praktikalitet framför allt, dvs. ritualklänning ovanpå jeans, gummistövlar och vanliga kläder, och sedan halsduk, långcollage och jacka ovanpå det ;) Nåja, det blir väl ett projekt i sig... Och vad gäller själva ritualen ska jag väl inte yppa för mycket, men vårt altare var nog det vackraste vi haft hittills:

Efter det officiella firandet visade Ebel och Rina upp lite eldkonster, och så grillade vi korv och vegekorv, drack äppelmust och pratade strunt och hörde fel (många fina citat från helgen ;D), innan vi gick och lade oss. Jag somnade nog rätt snabbt för jag var trött, och sov sedan typ 11 timmar :P Bra med en extra timme den morgonen!

Idag gjorde vi inte så mycket mer än att äta frukost, packa och städa innan vi gav oss av. I bilen på vägen hem sjöng vi lite sånger (jag, Aurora och Stella är med i samma sångargemenskap), och så blev jag avsläppt hemma hos katterna. Väl här har jag tagit det lugnt, uppdaterat mig med om världen och skrivit lite refleketioner i min gamla BoS (som antagligen kommer bli mera av en BoM i framtiden), och förberett mig för den kommande studieveckan.

Icke desto mera :) Tack för en ännu en lyckad covenhelg, Mångard!
//Holly

fredag 26 oktober 2012

Lá Shamhna sona daoibh, a dhaoine uaisle

En modern häxas checklist för helgen:

  • Underkläder, varma kläder, praktiska kläder

  • Ritualkläder (i mitt fall min gröna långklänning med tillhörande mörkt mockabälte)

  • Glasögon, linsvätska, linsetui

  • Tandborste, tandkräm, ansiktsmönjor, lavendelolja

  • Plåster, salva, burana, salvia

  • Handduk

  • Sovsaker (i mitt fall ungefär 9 filtar...)

  • Kamera, plånbok, telefon (även om jag tror jag stänger telefonen)

  • BoS inklusive vårt covenmanifest från 2 år tillbaka

  • Gudomsljusen, som varit mina att förvara under det gångna året

  • Thoby Loth's nyaste och Hedningarnas "Trä"-CD

  • Ljus (i mitt fall mitt käll-ljus + 4 elementljus)

  • Läsbara saker (jag har med de 3 senaste numren av Seita, samt den bok jag tänkt recensera)

  • Stav, rökelse, bägare, salt, runor

  • Mat! Ej ännu inköpt, men det ska inhandlas tillsammans med Aurora och Stella på vägen till helgens destination. I år skulle Ebel ta med ritualdryck, och Rina lovade baka Cakes



Kom Systrar, Kom! Vi ska sjunga hela natten!
Kom systrar, Kom! Månmor gnistrar över vatten!

onsdag 24 oktober 2012

I väntan på det nya året...

Samhain närmar sig med stormsteg och jag har inte rört ett finger. Latmask! Jag skyller på att jag åtminstone varit aktiv vad gäller studier, jobb, ansvarsuppgifter och hushåll istället. Och till helgen blir det wiccactivity värre, för då blir det retreat igen ^^ Jag ska ta och göra "ta-med"-lista under dagen här, och måste se till att fara och handla lite grejor på fredag... Mat och sånt. Ska bli riktigt skönt att komma undan civilisationen...

Dessutom börjar det vara väldigt på sin plats med lite "lämna gammal skit bakom sig", och inleda ett nytt, bättre år. Jag har funderingar på hur mitt personliga Samhainfirande ska ske, men vi får se om jag tar det under helgen eller sedan under fullmånen veckan efter, på egen hand... Efter helgen ska jag åtminstone ställa upp ett nytt, vackert Samhain-altare! Om jag riktigt satsar går jag och köper pumpa också :)
Sen ska jag nämna en rolig detalj: Jag fick ett mail här i veckan av en svensk översättare som bad om lite översättningsråd för en häxkonstsbok hon håller på att översätta :) Vad skoj att folk sådär på måfå hittar min blogg och kommer till mig med sådana ärenden! Jag har också fått flera mail av mänskor från alla möjliga platser, som ber om råd, magiska och helt vardagliga sådana... Då är det bara att vara god medmänska och -häxa och svara enligt bästa förmåga :)

Nåja. Mer asiaa än så hade jag inte. God onsdag!
//Holly

 

torsdag 11 oktober 2012

Eko-strukturering!

Insåg nyss att jag inte skrivit något eko-relaterat på en halv evighet, och att mina recensioner lider... jag har ju hunnit pröva en massa nya produkter utan att ha skrivit ett ord om nån av dem! Därför kommer här nu en väldigt kvick recap och lite kommentarer, samt löften om vad som är på kommande, och ett löfte om att jag ska bättra mig ;P

  • Svarta burken till vänster - Earthbound Organics' nattkräm med avocado. Jag tror jag har nämnt den nån gång, men om inte så gillar jag den skarpt! Väldigt mjuk och naturlig, och utan ett enda konstigt ämne med koder i. I mitt ansikte absorberades den dock ganska långsamt, så utan vidare en nattkräm. Jag köpte den på Alex' hemsida Natural Choice. Kan inte hitta nån fungerande länk för stunden dock :/

  • Ljusblåa flaskan: BeSave's ansiktsvatten från Ekosoppi. Jaggillade inte märktes fuktighetskräm, men ansiktsvattnet är... okej. Ingen direkt favorit, men helt fungerande. Ganska billig serie, om jag minns rätt.

  • Avlånga glasflaskan: Ansiktsvatten från Great Elm Physick Garden. Också den här från natures Choice. Tyvärr ett botten-napp - jag kan inte tåla lukten... dock väldigt förmånlig, och 100 % ekologisk!

  • Fyrkantiga pappburken - Vit lera från Vihreä Kosmetiikka, köpt från Ekosoppi för ungefär en tia. Innehåller alltså vitt lerpulver som man kan använda för att göra egna ansiktsprodukter :) Helt ljuvligt! Min favorit är lera+naturell joghurt och litelite honung. Funkar till allt möjligt! Här har jag skrivit lite om lera tidigare.

  • Tuben längst fram - Fuktighetskräm från Frantsila (lokalt märke!). Ganska dyr för såpass liten tub, fungerar helt okej men ingen superprodukt. Men då igen är fuktighetskrämer de svåraste då det gäller ekologiska produkter - jag söker fortfarande. Stort plus från mitt håll för att det är så närproducerat :)

  • Nästan tomma hylsan längst fram till höger - Foundation från Santé. Det här har varit min perus-foundation ett tag, och finns i flera färger på Ekosoppi. Helt bra, vet faktiskt inte riktigt vad jag ska säga mer då det är den enda ekologiska underlagskrämen jag använt..! Santé är dock ett bra märke, och jag har inga direkta klagomål åtminstone :)

  • Vitblåa tuben - Bastandkrämen från Lavera. Jämförbar med Kingfisher's tandkräm, men om jag minns är den aningen billigare. Helt basic tandkräm, också jämfört med vanliga produkter. Dock förstås många gånger dyrare jämfört med Pepsodent eller Euroshopper...


...Yes. Tyvärr har jag inga specifika priser att ge, och det här blev hemskt kort återgivet. Jag vill ändå nämna den på något vis! Skulle också kunna nämna hårfärgen jag använder, och kokosoljan jag har till huden och matlagningen, men färgen är slut för stunden, och jag tror inte jag orkar börja recensera alla mina ekologiska matvaror :P Jag ska försöka skärpa mig, i vilket fall som helst! Dagens inköp har kvittot i behåll, och de ska redogöras för då jag har hunnit pröva allting ordentligt...

Så vad har jag då köpt idag..?
Trots att jag tidigare inte var så impad av Madara så ger jag dem nu ett ordentligt försök. Jag har skaffat både rengöringsskum, rengörande ansiktsvatten och djupfuktgörande kräm. Vi ska se när jag hinner testa dem, för jag använder gärna upp det jag har kvar av mina gamla grejor. Men det är på gång :) I samma veva köpta jag också ny tandkräm från Logodent och passade på att pröva en ny foundation, den här gången från Benecos.

Aj aj, så plånboken... Men varsågod, sa den snälla damen på Ekosoppi, och gav mig ungefär en miljon testförpackningar av shampoo och ögonkrämer ^^ Upp till bevis!

//Eko-Holly

onsdag 10 oktober 2012

De wiccanska högtiderna - Mabon

Jag hann redan ett tag undra ifall jag skulle skippa den här delen och gå direkt över till Samhain - som redan lurat runt hörnet! - men det skulle ju vara att ge upp. Så, här kommer, förskräckligt sent, lite matnyttig information om Mabon!



Mabon firas omkring 21.9 (på södra halvklotet firar man Mabon runt 21.3), och i vardagsmun brukar man tala om höstdagjämningen. Mabon har också en hel del andra namn, såsom Vinskörden, Äppelfesten, Avalon's Fest, och den andra skördefesten. Det kommer alltså inte som nån överraskning att Mabon är en av skördehögtiderna, efter Mabon, och att man främst firar för att tacka för den skörd vi fått, och förbereda sig för mörkare tider.



I våra breddgrader är det kanske ännu mera höst än på andra ställen, och särskilt om man bor inne i städer och inte på samma vis lägger märke till skördetiderna, kan man om man vill istället fokusera på balansen mellan ljus och mörker.
Mabon är också en Walesisk Gud, och jag citerar;
"He was a great hunter with a swift horse and a wonderful
hound. He may have been a mythologized actual leader.
He was stolen from his mother, Modron (Great Mother),
when he was three nights old, but was eventually rescued
by King Arthur (other legends say he was rescued by the
Blackbird, the Stag, the Owl, the Eagle, and the Salmon).
All along, however, Mabon has been dwelling, a happy captive,
in Modron's magickal Otherworld -- Madron's womb. Only in
this way can he be reborn. Mabon's light has been drawn
into the Earth, gathering strength and wisdom enough to
become a new seed."



Mabon har ibland kallats för Häxornas Thanksgiving. En term jag gillar skarpt :D Symbolen för mabon är bl.a. äppel, rött och guld, sädeskärvar och i princip alla typer  av skördesymboler. Mabon är en bra tid för formler som rör balans och harmoni, och också för skydd (t.ex. av hemmet). Ibland gör man en strådock för att symbolisera skördeguden, och bränner sedan upp den. En vanlig detalj är också att skära upp äpplen "fel väg" (dvs. rakt över kärnhuset), och inkludera dem i ritualer och/eller formler på något vis. Har du t.ex. tänkt på eller märkt att man då får ett pentagram i mitten av äpplet?



Sedan lite referenser till slut: Träslag som passar Mabon är t.ex. valnöt, saffran, mandel, nypon och solros. Insåg nu att jag bara plockat med sådana som också är ätbara nötter eller har ätbara delar, så de passar också i Mabon-rätter :) Rökelse kan vara tall, myrra eller salvia, kristaller exempelvis bärnsten, citrin, kattöga eller nån annan som styrs av solen. Förutom rött och guld passar pckså brunt och kanelfärger.

Här är mina källor:
http://www.earthwitchery.com/mabon.html
http://paranormal.se/topic/mabon_-_hostdagsjamning.html
http://paganwiccan.about.com/od/mabontheautumnequinox/a/AllAboutMabon.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Mabon_%28Wicca%29#Autumnal_Equinox
...och bilderna är alla googlade.

Det blev en ganska tafatt beskrivning och det ursäktar jag för, men den lilla Mabonenergi jag hade har nog runnit ut :P Samhain nästa! För övrigt börjar jag själv vara lite kritisk till mina källor, och tycker inte om att egentligen stjäla bilder från Google... men det får duga tills vidare. Det är ju inte princip nån kandidatavhandling jag skriver ändå!

//Holly

lördag 6 oktober 2012

Nattliga funderingar

Jag har tänkt skriva om det här ett tag, men vi ska se om det blir till något... Nyligen hemkommen från dansgolvet med mina systrar känns det som jag inte vill sova än.

Jag har en lite annorlunda syn på förhållanden, skulle jag vilja påstå, än medeltalet. Jag har, genom mina år som flickvän, konstaterat att jag nog inte riktigt trivs i den rollen. Eller snarare har jag ofta varit en ganska dålig flickvän, sådär med samhällets ögon sett, för det finns ju vissa saker man ska och främst då inte ska göra om man är i ett "konventionellt förhållande"... Tvåsamheten, normen, passade inte mig. Jag har haft svårt att sätta det i ord, men jag har nån gång jämfört det med vänskap; Det här att man ju kan ha många olika vänner, och att man inte sviker en vän ifall man hittar fler vänner, eller umgås med nån annan (sålänge man nu inte glömmer de vänner man har). Som ett exempel, det är nu bara en aspekt av mina förhållandefunderingar.

Idag är jag i en så osannolikhet situation att jag är i precis ett sådant förhållande jag aldrig egentligen visste att jag sökte efter förrän jag hittade det. Jag brukar använda den självvalda termen "obegränsat förhållande" för att jag inte gillar termen "öppet förhållande" (och för att det inte heller riktigt stämmer in på min situation enligt mig), och rätt ofta talar jag ändå om "min pojkvän", mest då jag talar med folk som inte känner mig så bra. Det är helt enkelt enklast ibland, att inte alltid börja förklara, och man vet heller aldrig hur konservativa vissa mänskor kan vara. Det är helt säkert rätt många i min bekantskapskrets som inte skulle "approve of" min livsstil, eller min religion för den delen.

Och ibland undrar jag nog också lite själv. Efter förra helgen till exempel, satt jag och ventilerade funderingar åt min Varg, och hade lite lätt morkkis. Inte för att jag egentligen själv skulle ha gjort något som jag ångrade, men för att jag ibland tänker lite för mycket på hur andra ser mig. Och hans svar var "Men nu ska du väl inte gå och dra på dig kristen skam..!"
Och det var ett ganska klokt svar, tycker jag. För om jag inte har gjort något fel enligt mina alla regler och principer, och ingen skadas på nåt vis (An ye harm none and all that jazz), varför skulle jag då må dåligt - för att jag eventuellt bryter mot andras principer?

Jag är inte sen med att medge att jag inte varit något helgon genom tiderna, och att det har tagit rätt länge att komma fram till den ståndpunkt jag har nu. Jag har gjort fel, och jag har sårat mänskor på vägen. Men rätt igenom allting kan jag åtminstone stolt säga att jag aldrig har ljugit om något som hänt i ett förhållande. Varenda snedfel har jag dragit till korset (Oj, såna ordval...), varit brutalt ärlig med, och tagit itu med, come what may. Jag har ett så överaktivt samvete på det viset, och i vissa fall har det lett till en par av de värsta ögonblicken i mitt liv. Men så mycket har jag åtminstone alltid värderat mina förhållanden, att jag varit ärlig. Och det är jag jävligt stolt över.

Det finns många som tycker att otrohet är det värsta man kan syssla med. Jag igen anser att osanning är många gånger värre. Misstag sker, för vi är bara människor, men att ljuga om det eller att med flit låta bli att säga sanningen är att aktivt och medvetet bedra någon annan, någon man då i det här fallet påstår sig bry sig om. Och sådana mänskor har jag inte mycket till övers för.

Nåja, lagom personligt sådär efter 2 på natten. Jag tror jag undanber mig kommentarer på det här, jag ville främst ventilera tankar som dök upp.
Godnatt :)
//Holly

tisdag 2 oktober 2012

Nicola de Pulford - Magi

Godmorgon :) Jag har lyxen att ha en lite ledigare morgin för en gångs skull, och passar därför på att pyssla med lite länge saknat uppdaterande här... Jag är hemskt medveten om att Mabon är long since overdue och att jag fortfarande inte skrivit något om det, men jag har helt enkelt prioriterat skolarbete och andra viktigheter, såsom att hinna umgås med hjärtevänner.Det är nog fortfarande på gång dock, och jag hoppas jag hinner lägga upp något om Mabon före Samhain ;P

Före det ska jag dock delge er min första recension; Ett annat miniprojekt jag tänkt på ett tag. Jag har ju nämligen ett rätt hyggligt wiccabibliotek i min hylla nuförtiden, och det vore ju synd om böckerna bara ligger där och möglar. Därför ska jag försöka hinna plöja igenom dem sådär lite försiktigt, och skriva recensioner av dem. De flesta har jag läst, många är olästa. Och vi börjar nu :)

Magi är skriven av Nicola de Pulford och utgiven av Wahlströms förlag 2003. Det är en väldigt lättsam bok om magi, och är inte egentligen specifikt wicca-inriktad, utan behandlar magi och folktro rätt allmänt. Jag köpte den på min hembokhandel nån gång för herrans länge sedan, och den har 128 sidor.

Som jag redan skrev är det en väldigt "lättsam" bok om magi - med det menar jag att den är både lättläst och stundvis väldigt ytlig. Den har mycket bilder, vackra foton och är helt klart inriktad till en yngre publik. Den tar ändå upp helt vettiga ämnen sådär för referens-syften: Siffermagi, färgmagi, trädreferenser och sånt. Vidare så finns det olika uppslag om hurfolkmagin skiljer sig åt på olika kontinenter, och det var helt intressant läsning om än inte speciellt djupgående. Sedan innehåller boken också 40 stycken ritualer, dvs. färdigt skrivna "recept", med instruktioner och ingredienser :)

Exempel på ett ritualuppslag


De olika ritualerna är ofta ganska simpla, stundvis har de lite mer invecklade ingredienser, men personligen skulle jag nog snarare använda ritualerna som inspiration än klara regler för hur jag skulle göra. Men det är ju sedan jag, och jag tror på att formstöpa ritualer för eget ändamål :) I slutet finns också 3 "slutna ritualer", som egentligen är precis likadana som de andra förutom att man måste sprätta upp sidorna för att kunna läsa dem. Sneaky ;)

För att ge lite negativ kritik kan det ju påpekas att det inte finns några som helst källor eller hänvisningar till varifrån författaren fått sitt nonsens. Och ja, jag skulle faktiskt ta mycket av det som står här med en ordentlig nypa salvia. Mycket kan vara helt sant och riktigt, mycket är mest tjafs. På det sista infouppslaget, som behandlar vad författaren kallar "Magins allvarliga sida", finns t.ex. pentagrammet och det inverterade (uppochnervända) pentagrammet med på bild, och de beskrivs som "Pentagram för ond/god magi"... Tala om att förenkla!

Sådär överlag är det ändå en helt trevlig liten bok att kika i under uttråkade stunder (Jag har haft den som dassbok det senaste halvåret ;P), men på inget vis något jag skulle rekommendera som faktalitteratur eller nybörjarläsning. Vill nån kika i den så finns den i min bokhylla :)

//Holly

onsdag 19 september 2012

Onsdagsprat

Hej, små nötter. Denna gång i punktform:

  • Fin musik som jag hittade på Sökarens blogg. Och nu först inser jag att två av mina bekanta har "Seeker" i sitt bloggnamn ;P Nå, i de fall jag talar om Varin skriver jag... Ja, Varin. Tills dess, F, tänker jag kalla dig Seeker ifall jag pratar om dig.

  • Pubmoot i Jakobstad på intågande! Jag citerar Stellas inlägg från SFWV:s Facebookgrupp: Pubmoot 22.9 (lördag) vid Netpuben (Visa Grande) i Jeppis Kl 18. Kom kom alla intresserade, vi snackar lite allmänt, tar upp lite info om Mabon och efteråt åker vi hem till mig för att ha en Mabonritual. Man får också komma och bara prata utan att gå på ritualen efteråt.
    Ta chansen, folk! Själv tror jag inte att jag kommer ha möjlighet att delta då jag volontärar på förmiddagen och sedan har lite för mycket annat att stå i här hemma...

  • Åsnebrygga: Mabon på lördag! Jag har ännu inte planerat något, men nån typ av ritual blir det väl av. Tror jag ska kolla med Stella och Aurora ifall de är påväg till Jeppis eller inte, om inte kanske trumcirkeln kunde bli av då..? Och ja, före det tänkte jag försöka hinna skriva dendär miniuppsatsen också. Ska försöka jättehårt.

  • Samhain-retreaten närmar sig med stormsteg, snart bara en månad kvar. Ska bli så skönt! Blir bara att börja förbereda praktiska grejor så småningom...

  • Tyckte ju att jag hade massor att säga... kanske inte heller. Nåja, B*B!


//Holly

fredag 7 september 2012

"Autumn is Coming"

Godmorgon på er. I Hollyhemmet är det lugn morgon, och jag sitter och dricker dagens andra kopp te och bränner rökelse. Det börjar verkligen märkas att det är höst därute, och jag gillar det :) Färgerna och dunklet, och dygnsrytmen som passar mig så mycket bättre än sommarens. Dessutom gillar jag dofterna, det börjar finnas den där milda aningen av järn och frost i luften.



Det jag egentligen skulle skriva om var att vi ju höll moot i tisdags, och det var i mitt tycke riktigt fint, det gick bra att sitta och socialisera samtidigt som vi deltog i pubfrågesporten. Och glöm sen att vi kom näst sist, vi kom ju inte direkt dit för att vinna ;) Jag gillar DOM som mootställe, det passar, men om man nån gång håller riktigt diskussionsmoot är nog visa-kvällen ett sämre alternativ, då man ju blir avbruten rätt ofta. Men som chillkväll funkade det fint! Och i tisdags var det ju mest "inleda höstens mootverksamhet", och inte så mycket officiellt.

Det var första gången Stella kunde närvara på Vasamoot, och en gemensam bekant och teolog dök också upp för att kolla pulsen. Därtill dök fröknarna M och H upp, så vi hade en helt ny mootdeltagare iaf :) Så pratade vi lite gruppnamn och kommande Moot - De flesta på plats var ense om att "Svenskfinlands wiccavänner" i många fall är lite för snäv benämning på vem vi riktigt är, men det är något vi grundare kommer ta upp på retreaten i oktober. Då tror jag att jag ska insistera på att vi väljer ett namn för vårt Coven också. Aurora kunde tyvärr inte komma den här gången, och inte heller blev det nån trumcirkel, då det regnade och ganska många av oss var lite förkylda och trötta. En annan gång.

Sen tänkte vi att nästa moot skulle bli lite av en utflykt, då vi vill ut i naturen och plocka svamp! Hur och när och vart är ännu inte bestämt, jag tror jag helt enkelt väntar tills jag fått arbetsturer för början av oktober, och så kollar jag hur det passar för resten av hednafolket här. Antagligen far vi ut i nån skog här i nejden en vardagseftermiddag. Jag lägger upp mera info om det här och på FB då det närmar sig, och ska försöka minnas att skicka det till Thuleia på Lehto också.



Det var det. Här i helgen ska jag försöka sätta upp nästa del i Sabbats-följetången, då Mabon närmar sig med stormsteg :) Väl Mött!
//Holly

tisdag 28 augusti 2012

Wicca-kit för Nybörjare?

Sista dagen före skolan börjar, jag sitter hemma och surfar, får för mig att tända rökelse, automatiskt åker "Hedningarna" på på stereon, och mitt i allt dansar jag omkring i lägenheten och får lust att skriva nåt wicca-relaterat :) Så, här kommer något jag funderat på att skriva om ett tag - Vad man kan behöva, som nybliven wiccan eller wicca-nyfiken.

Först Den Stora Förklaringen (Tm): Alla grejor du tänkbart kan äga är sist och slutligen inte på något vis nödvändiga, och bara döda ting. Att äga trettio kristallkulor och fjorton ritualklänningar gör dig inte duktigare på magi eller en bättre häxa. MEN - åtminstone då man just påbörjat sin vandring kan det vara till viss hjälp att använda föremål för att hjälpa en koncentrera, underlätta riktandet av energier, och försätta en i rätt stämning. Plus att jag personligen tycker att det ofta gör ritualer och övningar roligare och vackrare om man har lite "rekvisita" :) Nog vore ju också vilket bröllop som helst mindre färgglatt utan ringar, brudbukett, klänning och bröllopstårta.
Jag vill bara poängtera att det inte är grejorna som gör häxan, och att allt för många sätter för mycket tyngd på det materiella. De är hjälpmedel, men bara om de hjälper dig. Annars är de mest ivägen, och då klarar du dig bättre utan dem.



Nåja, då hade vi den förklaringen ur världen. Det som jag nu kommer ta upp är de saker som jag personligen tycker är rätt allmänna hjälpmedel, och som fungerar i de allra flesta ritualer eller övningar. Ja, och det gäller för övrigt andra hedniska inriktningar än wicca också, kan jag tänka mig. Det här är helt enkelt en enkel lista som jag gärna skulle ha läst för 10 år sedan, då jag var ung och grön och var beredd att göra av med hur mycket pengar som helst på en massa onödigt kräääsä för att jag trodde att det skulle hjälpa mig :)

  • Stearinljus. För att det är något som de flesta redan har hemma, och om man vill uppnå ett visst syfte finns det enorma utbud i de flesta större butiker nära dig. Det naturliga ljuset från eldsflamman hjälper en ofta att komma i rätt stämning, och man kan koncentrera sig på ett konkret objekt, vilket åtminstone i början hjälpte mycket för mig. Ljus är fantastiska att öva meditation med, och du kan välja form och färg enligt smak, tycke, och ändamål! Dessutom höjer knappast någon på ögonbrynen ifall du har ett ljus stående i en hylla, de är ganska vardagliga :)

  • Nån doftolja eller rökelse. Det här av den enkla orsaken att dofter är kraftfulla minnes-skapare, och om du ofta tänder en viss rökelse eller bränner en viss olja då du håller på med magi, så vänjer kroppen sig vid doften och du kommer lättare in i den stämning du behöver för att vara mer effektiv. Jag använde ofta lavendelolja under min riktigt första tid som häxa, och det slår aldrig fel numera :) Välj en doft du gillar. Och om du väljer olja, se till att skaffa en bra aromalampa.

  • Salvia och/eller salt. För att jag personligen tycker det är ganska viktigt att redan från början skaffa sig goda renings-vanor, och det är enligt mig enklare att rena utrymmen än sig själv till en början. Källvatten går också bra, eller nån annan renande ört eller rökelse, sålänge den fungerar för dig.

  • Anteckningsmaterial. Behöver inte nödvändigtvis vara en Book of Shadows eller Book of Mirrors redan från början, men kan gärna vara det :) Det är skojigt att läsa i den många år senare. Den här tog jag med i listan för att det är nyttigt att skriva ner egna tankar och upplevelser, dikter, recept, och vad som nu kan tänkas komma till en. Drömmar kan också analyseras i din bok eller ditt block. I brist på annat kan du göra en "Disk of Shadows" och spara dina tankar på datorn :)

  • Ritualklädsel. Det här behöver inte vara något mer extravagant än en skild tröja du bara använder för magi/ritualbruk. Naturligtvis kan man ha på sig precis vad man vill, men mig har det iaf hjälpt om jag förberett mig också fysiskt genom att klä mig annorlunda före energiarbete. Senare kanske du vill skaffa nåt vackrare, men till en början duger vad än du anser passligt. Undvik hur som helst långa, fladdriga ärmar, som lätt börjar brinna. Knyt också upp ditt hår ifall det är långt.

  • En stav. Det här kanske nån tycker redan är överkurs, men det är ett så enkelt föremål att skaffa så jag tar med det ändå. Med staven riktar du enklare energi, och slår din cirkel, än med din krafthand. Lite som stödhjul på cykeln :) Vill man lära sig cykla helt utan stödhjul är det lika okej, men jag tycker det var ganska roligt att söka efter en bra stav åt mig, och numera har jag tre stycken, som alla är i användning. Och för den delen ska man inte se sig som sämre för att man använder stav istället för hand (eller vice versa) - det är en smaksak.

  • Ifall du vill sätta upp ett altare skulle jag ännu till sist vilja påstå att det kan vara en idé att skaffa något att representera de 4 elementen och/eller Guden och Gudinnan. De här kan du ha både på ditt husaltare eller på ditt rituella altare, för att hjälpa till under element-åkallan. Det kan vara antingen saker som du redan har och representerar de olika elementen (aromalampa för öst, ljus för eld, t.ex.), eller något som mera direkt kopplas till det elementet, ex. ett glas vatten, en sten, en fjäder och ett ljus. För Gudinnan och Guden kan jag ju igen nämna att jag länge hade två träsniglar som ritualföremål, en purpurfärgad och en ljust träfrägad - funkade fint! Whatever works for you.


Så att, det behöver inte vara mer märkligt än ett fint ljus, en ask rökelse, lite salt, ett häfte, en mjuk t-paita, en pinne du hittade på gården, och kanske lite små prylar från ditt rum eller kök. Och då är inte ens en enda av dehär obligatoriska.

Det här är då bara min lista, och du behöver inte hålla med :) Men jag genomför sällan en ritual utan dehär grejorna i en eller annan form. Det kan ju också nämnas att jag sällan gör ritualer ute i naturen, och om så är fallet har jag sällan med mig något alls, eftersom elementen och magin kommer mycket närmare, och mycket enklare där.
När man sedan kommer till specifika ritualer och områden inom ockultism och/eller New Age, finns det ju en uppsjö av grejor man kan använda sig av - kristaller, oljor, runor, smycken, musik... Men det blir sedan överkurs, och är sånt som snabbt blir personligt.



Nån gång kanske jag också skriver en "Wicca-guide för nybörjare", med praktiska råd för dem som just börjat vandra vår stig :)

 

fredag 24 augusti 2012

Och hjulet snurrar på

Godmorgon på er! Jag har i alla fall haft en helt förträfflig morgon - kom mig upp i nådig tid där efter 7 nån gång då min Varg skulle på jobb, och stack till gymmet efter att ha kramat honom hejdå. Väl där blev jag påmind om varför jag gillade att gymma så mycket - det är så fint på mitt gym, det doftar så gott och man blir på bra humör bara av att vara där! Det blev inte mer träning än en 20 minuters lenkki, för jag har tydligen så dåliga tränings-capris att de inte hålls upp mera :P Men det var mer en principgrej . jag ville få en bra start på dagen.

Efter infraröd bastu och massagestol kom jag hem och gjorde en frukost värd en alvprins: Hemgjorda speltsemlor med jordnötssmör, smoothie på joghurt och björnbär, och kaffe. Varenda lilla ingrediens ekologisk, om jag nu inte minns helt fel :) Sen har jag suttit och bara njutit av morgonen, kryssat i saker i min kalender och så. Det är sådana här morgnar jag skulle vilja ha oftare! Bra rutiner som jag blir glad av, och som kroppen blir glad av. Mera sådant!

Andra saker man blir glad av är att träffa trevliga mänskor, och jag råkade skojigt nog på Broder Elisa på jobbet i måndags! Hon var i staden på lite trista ärenden, och kom via infodisken för att byta en par ord. Hemskt trevligt att råka personer på riktigt, som man bara bytt ord med över nätet.

För att nu ta upp något ämne som alls har med den här bloggesn vanliga innehåll att göra så tänkte jag också bara som hastigast säga att jag tror jag ska börja ta itu med dedär recensionerna nu, eller om inte annat, sedan då minifaktainläggen är slut. Då talar jag alltså om recensioner om de wiccaböcker jag äger. Vi ska se om jag kan hålla det löftet bara, iom. att unistudierna snart inleds, och jag väl kommer ha en hel del annat för mig. Men vi ska se!

Ja, och så är det idag, eller då snarare inatt, 2 år sedan min Varg bet mig för första gången. Det är orsak nog att vara lycklig för fler.



Kramar
//Holly

onsdag 15 augusti 2012

Updates

Hinner med ett kort inlägg förrän jag sticker iväg på jobb:

Jag har uppdaterat bloggens utsida med en par pyttedetaljer - Tog bort widgeten till bloggtoppen.fi eftersom jag aldrig riktigt förstod mig på den, och dessutom inte strävar efter att bli nån toppbloggerska. Tog också bort widgeten och länken till Spindelmors Topplista, då jag tycker den blivit alldeles för kommersiell och jobbig, dessutom var det så mycket som inte fungerade där för mig.

Har också uppdaterat länklistan och raderat inaktiva bloggar, och även om det inte syns har jag tänkt återuppta "samarbetet" med de officiella föreningarna, och få upp info om våra moot på Lehtos hemsida, Pakanaverkkos forum, och Svenska Wiccas forum. Lehto har dock fortfarande hemside/email-trubbel, så det får vänta. Jag tar allt på en gång sedan :) Ska försöka bli mer aktiv på SW också, det är ett fint forum.

Det var nu bara det.

 

måndag 13 augusti 2012

Lammas

Som jag skrev tidigare så firade jag aldrig Lammas, och nu börjar det vara lite för sent för att fira det, i mitt tyckte. Behöver inte betyda att jag sådär helt vardagligt kan fira att hösten har kommit till mitt sinne, i allsköns ro :)

Idag har jag storstädat, och luftat ut gamla energier med hjälp av eucalyptusolja. Tog också en lugn promenad runt viken nära mitt hem, och betraktade naturen lite. Jag hade tänkt samla växter elle blommor eller vad som helst jag stötte på, för att sätta på altaret, men det slutade med att jag mest gick och tittade. Blommorna är ändå vackrast där de är, i naturen. Och jag hade ett hum om hur jag ville att mitt Lammas-altare skulle se ut...

Det blev ett enkelt altare i Lammas-färger, rött, gult och guld. Artemis-dockan fick komma fram igen, och så tog jag med masken jag fick av mina föräldrar för en månad sedan då de kom hem från sin Europaresa. På något vis blev den att representera Lugh för mig :)

Senare ikväll ska jag ta och slå cirkel och bara sitta och känna av hösten, och dra min Lammas-runa, för det har inte blivit gjort än. Och så ska jag gå ut och öva poi, till Lugh's ära ;) Man tager sin vardag och gör den magisk! Dessutom ska jag införskaffa eldpoi snart, och det tror jag nog absolut kommer bli ett sätt för mig att ära Gudarna, eld-väsen som jag ju är.

Appropå poi så har Rina tagit initiativet till en ny retreat, och även om jag inte hört om datumet passar för alla andra i covenet än så ser jag redan fram emot det! Det blir ett nytt Samhain-retreat vid Rinas stuga vid vattnet, och jag har redan idéer på vad vi kunde göra... trumcirkel, auraövningar, ojojoj... och poi-referensen gick alltså till att Rina och Ebel tänkte elda efter lördagsritualen, och jag tänkte försöka vara med :)

Bilden är från vår förra retreat i november förra året, med Aurora mycket oceremoniellt utsuddad i Paint ;)
Det är så skoj att Rina tog tag i det, för jag tänkte just idag på jobbet på hur sällan vi riktigt träffas som coven. Åh, jag hoppas att datumet passar för alla, mig inklusive!

Det var nu det för stunden. Mabon närmar sig med stormfart. Och iom. att Stella numera återfinns på lite närmare håll kanske det blir mera aktivitet här i staden. Man kan ju hoppas :)
B*B!
//Holly

måndag 6 augusti 2012

De wiccanska högtiderna - Lughnasadh/Lammas

Så har vi kommit till nästa lilla mini-faktainlägg. Nu ligger turen hos Lammas/Lughnasadh, och det är nog den högtid jag är minst bekant med, så om texten är lite "wobblig" beror det på det :)



Det här är den första av de tre skördehögtiderna (följd av Mabon och Samhain), och den firas i månadsskiftet mellan juli och augusti (på norra halvklotet). Jag vet inte om jag ska tala om Lammas eller Lughnasadh, eftersom båda namnen används i wiccansk terminologi, men eftersom den har en stark keltisk tyngdpunkt i wicca tror jag att jag kommer använda Lughnasadh, för att nu välja en. Lammas är precis lika okej.

Lughnasadh är alltså ursprungligen en gaelisk skördehögtid, som har både en walesisk motsvarighet (Calan Awst) och en engelsk (Lammas). Som alla andra keltiska högtider är uttalet inte likadant som stavningen, och jag har hakat på den moderna irländska, som är ungefär "Lunása". Det är också så det uttalas i det hedniska bandet Omnias sång Lughnasadh.



Tydligen ska namnet Lughnasadh ha tillkommit ganska sent i nyhedniska kretsar, men det är i sig inte så förvånande för mig, då wicca är en mycket ung religion. Tidigare ska den ha gått under benämningen "August Eve" (Augusti-afton, ungefär). Lughnasadh har fått sitt namn från den keltiska solguden Lugh (som i sin tur uttalas "Loo"), som ärar sin fostermor Tailte's död vid den här tiden av året. Tailtu ska enligt myten ha dött av utmattning efter att ha svept de irländska vidderna och gjort dem redo för sådd. Lammas å sin sida fick sitt namn från det engelska "loaf-mass", då det var kutym att ta med sig en limpa gjord av nyskördade grödor till kyrkan.



Som med de andra skördehögtiderna är det vanligt med ordentliga festmåltider i firandet - man offrar och tackar för det som naturen och Gudarna ger, och skördar det man sått. Traditionellt ska man ha tänt bål på kullar och firat där, och en aspekt som bevarats in i det wiccanska firandet är att man förbereder majsbröd som man delar under ritualmåltiden, format att efterlikna Lugh.

Liksom under Beltane, sägs Lughnasadh vara en fin tid för handfästningar, och man utför med fördel välsignelser över hemmet och boskap under den här högtiden. Aska som tas från Lughnasadh-eldar sägs vara välsignande. Nu är också en bra tid att ta tillvara frön och kapslar från grödor och örter, att spara för nästa års skörd. Medan Mabon (som firas i september) är en mera stillsam högtid, är Lughnasadh en lättsam och festlig en. Nu är också tyngdpunkten mer lagd på spannmål, medan Mabon t.ex. kallas Äppelfesten.



Korrespondenser för Lughnasadh är t.ex. färgerna rött, guld och gul, eucalyptus och saffran, och passande ritualmat är förutom alla typer av bröd och frukter också bär, vilt, cider och annan skörd som du tycker passar.

Så kunde jag ju lägga in lite personliga kommentarer på slutet, eftersom jag vad jag kan minnas som sagt aldrig firat den här högtiden. Och det är lite ironiskt att jag ska fira spannmålsskörden under den tid då jag själv inte kan njuta av den, eftersom jag av medicinska orsaker går på en diet som inte inkluderar spannmål alls :P
Men kanske är det desto större orsak att uppmärksamma det. Att fasta är ju på sina sätt ett sätt att tacka, och när min dietperiod är slut uppskattar jag förhoppningsvis grödorna mera. Något majsbröd tänkte jag dock inte baka. Men efter att ha googlat "Lughnasadh altar" (gör det! vackra bilder!) tror jag att jag ska ta och göra en vacker krans till altaret, kanske gå ut och plocka lite vilda blommor och ris, och ställa fram altaret sådär "på jumala" (aj AJ så dåligt ordskämt). Det är redan en vecka efter högtidens datum så jag tror faktiskt inte jag tänker fira det desto mer, men jag ägnade en par tankar till Lugh under helgens svetthydderitual. Och så kanske jag drar min sedvanliga runa här nån kväll, för att helt enkelt pejla läget.

Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lughnasadh
http://en.wikipedia.org/wiki/Wheel_of_the_Year
http://en.wikipedia.org/wiki/Lammas
http://www.chalicecentre.net/lughnasadh.htm
http://wicca.com/celtic/akasha/lammas.htm
http://www.dimmornasdotter.se/2010/07/18/2860357-lammas-lughnasadh/
http://paganwiccan.about.com/od/lammas/a/AllAboutLammas.htm

Jepp. 3 högtider kvar i serien :) Nästa blir det Äppelfest!
//Holly

söndag 5 augusti 2012

Nytt Mootdatum, och lite Transprat.

För det första skulle jag meddela att jag har lagt ett datum för nästa hednamoot - detta äger rum tisdagen 4.9, kl. 21.00 på DOM i Vasa. Det blir lite allmän meet and greet, hednadiskussioner och sånt, och så deltar vi som grupp i pubfrågesporten :)  Det brukar vara riktigt trevligt, och jag tvivlar ju på att vi blir fler än 6 personer, men i sådana fall gör vi antingen fler lag eller skippar frågesporten..!
In any case - Välkomna med, nya och gamla! Jag ska försöka vara där från 20.45, och se till att vi får ett bord i det bakre utrymmet, och om du inte känner mig från förr så har jag kort, hennarött hår.



Sedan var jag och deltog i en lite småshamanistisk händelse här i går, som var hemskt intressant. Jag var nämligen med på ett lajv (levande rollspel) där en del av lajvet bestod i att personerna byggde en svetthydda och badade bastu därinne, och genom sång och trumning försökte falla i trans. Och även om det var ett rollspel, så var jag nog mig själv då jag sjöng och var med i ritualen inne i hyddan. Karaktärerna gjorde det i syftet att hitta sitt totemdjur, och jag försökte därför hålla ögonen öppna efter djur och andra varelser i mitt sinne, men såg tyvärr ingenting speciellt. I något skede tyckte jag att jag kände av ett rådjur och en uggla, men det var alldeles för otydligt för att jag ska våga ta det som riktiga tecken, dessutom var jag hela tiden för klar i huvudet.

Jag tror att min musikaliska natur var emot mig i det här fallet, för det blev alldeles för mycket sångimpro för min del :/ Vi sjöng och oooh-ade och förde ljud, och fastän jag inte medvetet tänkte på det så blev det som om jag föll in i en stämma tillsammans med Anders (han som spelade andemannen), och även om det inte var stelt eller så alls, så blevb det helt enkelt för mycket koncentration på sången... I slutet, då jag mest satt och smågungade och hummade, kändes det mera genuint, men inte heller då såg jag något. Jag är dock väldigt intresserad av att försöka falla i trans på riktigt nån gång, göra ett nytt försök. Tror bara att jag behöver en annan situation. Sång är väldigt kraftfullt för mig, och jag vet att jag har kännt något som liknat ett transliknande tillstånd då jag sent på natten och lite berusad sjungit tillsammans med kören. Men då är det mer gemenskapen på något vis. Och jag tror att dans skulle vara ett enklare sätt för mig. Kanske något jag skulle ta upp med Stella nu då hon flyttat till Staden :) Transworkshop nån gång, Stella dearest, trumcirkel eller nåt? :)



Jepp, det var det. Och jag vet att jag lovade en text om Lammas här i veckan, men det finns en risk att jag får äta mina ord :] Nån gång kommer det!
//Holly

tisdag 31 juli 2012

Av nödvändighet

Oj vad många gånger jag tänkt skriva... sommaren bara rusar förbi. Här kommer nu en liten update över vad jag hållit på med!

På helgens rollspelkonvention i Esbo, där jag deltog, höll Kirsti Bergman, Lehtos ordförande, en föreläsning om Shamanism, och jag och Aurora passade på att lyssna på den. Himla intressant! Jag borde verkligen ta och öva mig på astralprojektion nån gång, och läsa nån bok i ämnet. Eller föredragningsvis i omvänd ordning. En rolig detalj var att jag gick fram och pratade med henne tidigare på dagen eftersom jag kände igen henne, och hon i gengäld kände igen mig :D Vi har varit i kontakt via mail från då SFWV hade moot-fino på Lehtos hemsida, och så kände hon igen mitt ansikte från Facebook :) Så ja, jag är lite glad över att ha pratat och skakat hand med en av de mer betydande mänskorna på den finländska nyhednascenen ^^

Den där privata retreaten som jag skulle hålla i juni blev inte av, för att vardagen ställde sig emellan. Och nu är det redan långt efter det, och i min kalender står det "Lughnasadh/Lammas" på dagens datum. Glad Lughnasadh, allihopa! Det här är den högtid jag är minst bekant med av alla 8 sabbater, och den smög sig på mig så snabbt att jag inte hunnit förbereda något alls. Jag tror jag ska ta och efterforska i ämnet under veckan, lägga upp en mini-essä om det här och sedan fira nån gång under helgen.

Sen hade jag tänkt skriva något om att resa energi från musik, men det skulle bli så flummigt så jag tror inte jag ger det nåt seriöst försök :P Saken är den att jag och Rina satt bredvid varandra på Thoby Loth's konsert under Jeppisdagarna, och båda konstaterade att vi var tvungna att sätta ner båda fötterna stadigt i marken och jorda oss redan under första låten, för det reste så förbannat mycket energi i oss båda ;D

I övrigt lugnt! Upplevde sommarens vackraste åska natten till söndan i Esbo, och har numera 2 katter som ränner omkring i häxhemmet, och gör sina behov på opraktiska ställen.
Tills nästa gång - Trevlig Lughnasadh!


//Holly

tisdag 10 juli 2012

Liten Update

Nåja. Har fixat med bloggen lite idag.
Tre små saker:

Lade tillbaka wiccashoot-fotot i sidospalten, av nån orsak hade den tydligen försvunnit. tror det kan bero på imageschack, kan hända jag får samma problem om en månad igen, men då får jag väl bara ladda upp den på nån opublicerad sida istället. Tills vidare - Voilá! Behöver nån hjälp med bild i sidospalten, fråga. Tycker bloggen.fi kunde skaffa image-widget, faktiskt...

Fick äntligen uppdaterat min avatar, så att samma bild syns i kommentarer och i slutet av inlägg. Jag tog bort den i ett skede då jag insåg att samma bild syns överallt oavsett vilken blogg jag skriver från, men kom fram till att det spelar mindre roll.
Om nån undrar kan man alltså inte fixa en avatar via bloggen i sig, utan det sköts på andra sätt. jag använde Gravatar. Igen, fråga om du behöver hjälp, annars är google säkert bättre lärare än jag.

Slutligen lade jag också till en ganska ordentlig lista med wicca-terminologi på en skild sida här, du hittar den under Wiccapedia i övre spalten. Tog sin lilla tid, men har velat göra en sån ett tag så det känns bra. Kom gärna med förslag på ord jag kan lägga till!



Det var nog det för idag.
//Holly

Spontan Spiritualitet



Hej på er i ruskvädret.

Jag tror jag skrivit tidigare om att jag planerade att sätta undan en semesterdag för en personlig retreat den här sommaren. Nå, semestern tog slut och ingen dag blev undansatt, och jag tänkte att det får så vara då. Men, som det sedan kom sig så gick jag och fick blindtarmsinflammation i fredags och blev sjukskriven en vecka efter operationen. Och eftersom jag nu mår oförskämt bra och ändå har ledigt så bestämde jag mig för att torsdag blir min spirituella lediga dag :)

Jag har inte ännu riktigt kommit fram till vad jag ska pyssla med, men jag tänkte ta och brainstorma här idag. Åtminstone ska jag strejka från dator och telefon ett dygn, gå nån lång promenad i vacker natur, göra energiövningar och städa hela lägenheten riktigt från den själsliga roten, laga miljöriktig och hälsosam mat, och meditera och läsa mycket. Kanske pysslar jag med nåt kreativt också, målar eller gör nåt i lera. Vi ska se!

Finns en risk att det antingen kommer eko-inlägg eller mera Sabbat-skriverier senare idag eller imorgon :) Ha det fint, njut av sommarstormarna, för det gör jag!
//Holly

måndag 2 juli 2012

Wiccavardag

Det märks att jag har semester då jag hinner skriva mest hela tiden :)

Egentligen hade jag inget särskilt att skriva om för stunden, mest småsaker. Som hur fint det känns att wicca liksom har hittat sin plats i min vardag. Att folk ber mig om ritualråd och börjar meningar med "Hördu, du är ju häxa...". Att veta att Rina från mitt coven höll en handfästning i lördags och att hon bad att få använda ritualmallen jag gjorde tidigare i år. Att folk hittar min blogg och tar kontakt och hittar andra att prata med, sådär som jag önskar att jag kunnat göra för 5 år sedan. Att få sitta bredvid en annan häxa i kyrkan under en vigsel. Det är sånadär småsaker som får mig att känna mig accepterad på nåt vis :)

Sen ville jag också helt kort meddela att jag kommer bli stereotyp-häxa igen, och skaffa katter! Min häxpolare A's syster måste ge bort sina katter pga. allergi, så jag lovade ta hand om dem fram till jul då en annan bekant eventuellt kan ta över dem, eller tills de helt enkelt hittat ett stadigt hem till dem. Åh, det är så perfekt, för jag tänkte just här för ett tag sedan att det skulle vara så fint att skaffa katt igen, men jag är inte riktigt redo för ett sånt commitment :) Nu blir det bara att kattsäkra alla hyllor och bord, vi får se hur länge altaret får vara ifred :P

torsdag 28 juni 2012

De wiccanska högtiderna - Litha

Ifall någon undrar så använder jag här de keltiska namnen på högtiderna, eftersom så ofta görs då man talar om dem i wicca-sammanhang. Det är inte mindre rätt att tala om Midsommar eller sommarsolståndet!



Litha, eller mer vardagligt "Midsommar", infaller i mitten av juni, och firas enligt vår finska kalender alltid på en lördag, nån gång mellan 20.6 och 27.6. Astronomiskt sett är midsommarsolståndet en dag som varierar från år till år, men man brukar tala om 21-22.6. Det här är den dag (och natt) på året då solen står som högst på himlen, och natten är som kortast

Det finns en del åsikter om huruvida tidigare hedningar firade midsommar eller inte - t.ex. Gerald Gardner (wiccas grundare) menar att högtiden lagts till i ett senare skede. Oavsett åsikt så är det rätt klart att denna högtid oavsett namn eller kultur firats lååångt tillbaka, på olika sätt. Till exempel romarna tillägnade årets längsta dag till Juno (kvinnogudinnan, Jupiter's maka), och det var saxerna som började traditionen med midsommarbål. Särskilt på nordiskt håll, där vi har mörka och långa vintrar, var det här en stor högtid, då man gladdes åt ljuset och värmen. Stonehenge, den stora stencirkeln i Skottland, anses vara rest av dåtida firare av årshjulet, och på den här högtiden är solen på något vis i linje med hur cirkeln är uppbyggd (Ursäkta mitt flummiga språk, jag är helt enkelt inte insatt). Ännu idag samlas många druider och hedningar vid Stonehenge vid den här högtiden.



Också i Finland har vi många traditioner som kopplas med midsommar - Före 1316 kallades dagen "Ukon juhla", och man brände stoea bål på höga kullar och stränder till Ukkos ära. Efter att högtiden omvandlades till en kristen högtid (vilket jag tycker är rätt festligt, för vad är väl egentligen särskilt kristet med den idag? :D) döptes den om till Johannes Döparens dag (mera känt från finskans "Juhannus").
Också vårt sätt att fira idag har många gamla rötter - midsommarstången, bastandet (rituellt renande, tänk nu bara på bastukvastarna!), att samla 7 blommor och sätta dem under kudden för att drömma om sin kommande partner. Det här är också trevligt nog en tid då alla butiker är stängda, och många passar på att fara ut till villorna, ut i naturen.



Litha är en av eldhögtiderna, men det är också den exakta tid på året då dagarna ju börjar bli mörkare och kortare, och det är en högtid av balans. Precis som på Samhain anses slöjan mellan världarna vara extra tunn just nu, och därför är det en bra tid för spådom. Det där med blommorna är knappast bara av en händelse ;)
Litha är en av de mindre högtiderna av de åtta, men en av dem som jag själv anser viktigare. Nu är Guden på sin högsta tron, och Gudinnan bär hans barn efter deras möte vid Belthane. Eftersom Juni är en tid för familj anses Litha en bra tid för handfästningar, och även en fin tid att ta med barnen i firandet..! Överlag vill jag påstå att det här är en mera vardaglig också kanske stundvis "barnslig" högtid :) Njut av friheten och ledigheten och naturen, simma och sola och uppskatta det som finns omkring dig!

Korrespondenser för Litha är bl.a. kärleksmagi, mognad, hjärtat, gemenskap och värme. Fira vardagligt tillsammans med vänner eller gör ett rituellt drama med ditt coven! Som ritualmåltid passar grillgrönsaker eller kött, och alla typer av sommarskörd. Eller varför inte majskolvar och bastu-öl!

Källor:
http://paganwiccan.about.com/od/lithathesummersolstice/p/Litha_History.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Midsummer#Finland
http://twopagans.com/holiday/Litha.html
http://gronadraken.tripod.com/hexagon/id13.html



Vi är nu igenom hälften av de wiccanska högtiderna! Kommentera gärna om det finns åsikter! Härnäst i kalendern har vi Lughnasadh, som infaller i början av augusti!

söndag 24 juni 2012

Mitt Litha

God söndagmorgon på er :) Hoppas att ni hade en fin midsommar och en stämningsfull Litha - Jag hade en helt ljuvlig fredag i goda vänners sällskap! Somnade ganska sent med påföljden att jag på lördag i misstag tog mig en tretimmars tupplur på kvällen, och därför inte somnade förrän en tvåtiden på natten igen. Men jag börjar hitta rytmen igen, tror jag. Kanske man är tillåten att vara lite yr i dygnsrytmen då nätterna är såhär korta :) Personligen klarar jag inte riktigt av denhär tiden på året av den orsaken att det är så förbannat ljust hela tiden X) Min Varg är likadan. Men, som finsk heter det ju att man inte får klaga på värme eller ljus, och nog är jag ju glad över att det inte är mörkt hela tiden. Måtta med allt, helt enkelt :]



Något officiellt Litha-firande blev det inte, men det hade jag inte heller planerat. Det blev att mer sådär vardagligt få med personliga sätt att fira. Till exempel hade jag med mig min ritualbägare och drack mitt vin ur den hela kvällen, och så passade jag på att rena min athame. I havsvatten och det sista av min Visby-salvia och tändsticke-eld. Salvia är förresten ett hett tips mot myggor, märkte jag! Slutligen slog jag ner den i gräsmattan och lämnade den där under natten. Enklare och effektivare rening får man söka efter! Jag och Aurora hade tänkt gå avsides och hitta på något (i den förlängda kamratkretsen talar vi skämtsamt om att "juma med gurkor", det är en rätt lång historia som har att göra med Stellas odlingslott ;P), men det blev inte av, men det kändes inte heller behövligt. Bara att vara där mitt ute i naturen med vänner och stämning var tillräckligt.

Av någon orsak blev det här en väldigt vatten-betonad högtid i år. Mitt Litha-altare har tre lampette-snäckor för att symbolisera Gudinnans tre former, och älvan som jag har som Gudinnesymbol är väldigt sådär havs-inspirerad i mina ögon. Det var inte meningen, men det passar väldigt bra, såpass mycket tid jag spenderat på och vid havet den senaste tiden. Vatten står ju också för Känslor, och Nu är utan vidare en tid av mycket känslor. Jag tror också att Athamen kommer bli ett väldigt "känslomässigt" redskap på det viset, något jag använder bara då mycket energi ska resas. I vilket fall som helst är athamen som redskap åtminstone för mig ett mera "aggressivt" föremål än t.ex. staven, som i övrigt ju används i samma syfte rätt ofta. Därför kändes det rätt att rena den speciellt mycket med luftens element, som ju är motpolen till vatten. Athamen vilar för övrigt på altaret det nu också, även om den inte är med på bilden här nedan.

Mitt Litha-altare


För första gången på länge är jag nöjd med altaret. Det blev rätt. Få se nu hur länge det får stå tills jag börjar förbereda för Lughnasadh... Oj hjälp, jag har ju inte skrivit något faktainlägg om Litha! Det ska jag se till att göra här snart, jag lovar.
Runan för Litha drog hag först idag på morgonen. Min fråga och mitt svar håller jag till mig själv, men i alla fall var det ett mera rakt svar än senast ;) Då fick jag "den tomma". Ibland får man bara skratta åt sig själv, det är som om någon knackar en på axeln och lite småförebrående svarar "Hur fasiken ska jag veta Det? Det är ju du själv som bygger din framtid, inte jag! Tänk efter lite innan du kommer med dumma frågor!"
Skämt åsido är det aldrig fel att tänka själv först.

Nåja, allt gott åt er, njut av sommaren!
//Holly

lördag 23 juni 2012

Utmaning

Jag fick en utmaning av Knyttsak för en ganska lång tid sedan och jag har inte hunnit svara på den, men här kommer nu mina svar!

1. En bok som gjort stort intryck på dig
Jag måste nog säga Harry Potter-serien. För att jag växt upp i takt med karaktärerna, och lärt känna en helt ny värld tack vare den. Det må låta klyschigt eller så, men det är förvånansvärt sant. Jag skulle sakna en massa människor i mitt liv och antagligen vara en annan person. Sen är jag medveten om faran i att jag figurerat i finlanssvensk media så mycket både gällande HP och wicca att det antagligen finns de som kopplar ihop dem på nåt sätt. Sådär, "wicca är en trollkarlsreligion?" eller annat tjaffs. Men dumt folk finns ju överallt.

2. En film som fått dig att skratta
Spontant måste jag säga Finding Nemo, för att jag och syster skrattade ihjäl oss åt manetscenen första gången vi såg den :)

3. En sång du aldrig glömmer
"To Zanarkand". Eller jag vet inte, det finns många.

4. Favoritblomma/växt
Jag gillar hyacinter, och murgröna. Och salvia.

5. Drömboende
Oj, det finns för många alternativ. I en mysig stuga nånstans där man kan leva någorlunda självförsörjande och (för att jag nu skriver i denhär bloggen) hålla utomhusritualer på bakgården, ett hus med djupa fönstergluggar och mycket växter.

6. Favoritrestaurang
Hmmm. Jag har nog ingen sån, tror jag.

7. Drömsemester
En resa nånstans där jag får göra mycket sånt som jag aldrig gjort eller aldrig vågat göra tidigare, träffa mycket intressanta människor och se mycket fint. Mer specifikt än så kan jag nog inte säga om plats, tid eller sällskap. Nån gång ska jag till Nya Zealand.

8. Favoritdoft
Tjära och rök.

9. Något du inte skulle kunna leva utan
Sällskap. Jag må vara en ensamvarg i mycket, men jag blir knäpp om jag är helt ensam längre tider. Musik är också hemskt viktigt för mig, både sången och att få lyssna.

10. En historisk händelse eller era du skulle velat uppleva/leva under
Spontant skulle jag sagt medeltiden, men jag tror inte det egentligen var så trevligt då... Jag tror jag vänder på frågan lite och säger att jag skulle viljat leva i Midgård före Ringen-tiden, eller spendera tid på hogwarts före Voldemort :)

11. Om du fick byta liv med en kändis, vem skulle det vara?
Öh. Nån väldigt okänd kändis. Eller ja, det vore säkert intressant att byta för en dag eller så, men jag kan omöjligen säga nåt namn.

...Oj, nu märkte jag att jag ju gjort utmaningen helt fel :P Nå, jag tar och svarar på de sista 11 frågorna också.

1. Om du fick välja att vara en karaktär i en bok, vem skulle du välja då?
Hermione i Harry Potter, kanske. Eller nån ickekänd hobbit, typ Rosa Kattun.

2. Klänning eller shorts?
Klänning.

3. Jul eller midsommar?
Midsommar, mindre kommerciellt.

4. Bästa musikal som någonsin gjorts?
Jag gillar Sweeney Todd, och Westside Story.

5. Favoritdatorspel?
Hihi, Monkey Island...

6. En stad du skulle vilja besöka.
London, igen. Och Wellington.

7. Vampyr eller varulv?
Vilken fråga! Jag behöver nog ett samband här. Spontant säger jag varulv.

8. Om du fick välja tre saker att plantera i din trädgård, vad skulle du välja då?
Hmmm, Salvia, Timjan oooooch... Basilika.

9. Vad skulle du ta med dig till en öde ö?
Ett sätt att ta mig därifrån.

10. Vem skulle du tar med dig till en öde ö?
Nån jag skulle vilja lämna kvar där ;) Nå nej. Kanske min vän A, eller V.

11. Vilken är världens vackraste plats?
Fanore på Irlands västkust håller iaf för stunden en särskild plats i mitt hjärta. I en kär väns armar är också en mer relativ plats av skönhet.

Jag vill ogärna skicka vidare sånhär utmaningar, men känner nån sig hugad är det bara att svara!
//Holly

fredag 22 juni 2012

Midsommarsolstånd!

Jag är tillbaka på Österbotnisk mark! Trevlig Litha åt er alla! Jag har inte hunnit förbereda något firande alls, men midsommar firas ju helt sådär vardagligt ( = icke-kristet) i Finland, så jag tror inte jag tänker ta till nåt extra "bara för att". Dessutom kommer antagligen en par från covenet vara på plats ikväll, så vi får se om vi kanske går avsides en stund i alla fall. Runorna åker nog med i vilket fall som helst, och så ska jag ta och inviga min Athame!

Jag for nämligen via Stockholm på tillbakavägen från Irland, och for via Vattumannen. Jag har fått rekommendationer om den butiken många gånger, och nu kom jag mig äntligen dit. Jag skulle seriöst kunnat köpa halva butiken! Men eftersom jag redan har en vågad hög med hedniska böcker hemma som jag inte hunnit läsa, så höll jag i plånboken och köpte bara mer vit salvia åt mig. Hurra, nu behöver jag inte be Rina köpa åt mig från Solkristallen ^^ Dessutom fick jag studierabatt med finskt studiekort. Trevligt biträde! Jag rekommenderar verkligen butiken, där fanns allt från böcker till kristaller till ritualhjälpmedel, smycken och naturkosmetika. Högt upp på Drottninggatan, helt intill Beyond Retro, om det är bekant.

Och aj jo, athamen är egentligen inte därifrån, och egentligen inte heller en athame, utan en brevkniv jag hittade i gamla stan för en billig peng. Jag har kollat på dem förr där, och nu slog jag till. Min första athame! Passar bra i handen också. Hittills har jag ju inte riktigt haft nöd av en athame eftersom jag på nåt vis kopplar den till utomhusritualer, men jag tror jag ska ta med den och rena den ikväll, om inte annat. Slå den i jorden nånstans.
Och älvan som finns på bilden är delvis en ny Gudinnestaty till mitt Litha-altare, och delvis en souvenir, bara. Jag samlar på älvor och brukar köpa med mig av dem från resor jag far på. Och snäckorna kommer med på altaret också, de är plockade på stranden i Fanore :)

Nu ska jag fortsätta förbereda för midsommar och rensa mitt Belthane-altare :) Lev väl, Blessed Be!
//Holly