måndag 31 oktober 2011

Början av en cirkel

God Samhain på er där ute! Jag hoppas hjärtligt att alla har lika fint väder som vi har i Vasa, för det är helt galet fint väder ute! Lite kyligt och klart och fina färger och sol och jag vet inte vart jag ska vända mig ^^

Jag håller på och förbereder för kvällens lilla ritual som bäst. Skulle gärna fota mina kladdpapper och mitt vardagsrumsgolv för det ser rätt festligt ut, men min kamera tog ut sina krafter helt under helgens Halloweenfirande, så tyvärr :] Om jag hinner kanske jag fotar senare, för själva firandet. Jag tänkte ha en rätt simpel ritual, eftersom vi kommer fira med Cirkeln i helgen, men det verkar nog bli helt som tidigare år. Jag tänkte dra runor och avge nya årslöften och bränna lönnlöv. Sen tänker jag göra det till mer av ett tacksägelsefirande än tidigare, för som jag tror jag nämnt så har det senaste året varit väldigt fint på många sätt, och jag har inte på samma sätt en särskilt stor vilja att lämna det året bakom mig. Jag minns det gärna, och ofta, och med värme :)

Samhain infaller väldigt passande i mitt liv just nu också, för jag höll min sista presentation av ingenjörsarbetet på kontoret idag, lämnade in nycklar och allt sånt. Fasiken så skönt! Än är inte arbetandet över, men en stor del är i alla fall det, och jag glädjer mig över det lilla..! DET om nåt, ska bli skönt att lämna bakom sig. Kanske jag i samma veva ikväll borde be om energi att faktiskt avsluta det lilla som är kvar :P

Ledig idag och imorgon, så jag har passat på att träna och städa och administrera lite. Insåg till exempel att Vasamootet om en vecka hamnar att byta tid, eftersom jag jobbar till 20.30. Med andra ord börjar vi 21.00, och platsen är densamma! Läs mer på mootsidan om du är obekant med våra happenings :) Kanske vi får fint finskt besök den här gången, till och med..!
Nu ska jag dock iväg för att handla. Mitt kylskåp börjar eka tomt, och dessutom vill jag ha nåt gott till ritualmåltiden ikväll :) Jag skriver kanske mer senare, eller imorgon! Ha en riktigt vacker Samhain och en fin början på vårt nya år!

Med lycka,
Holly

söndag 23 oktober 2011

Hear, hear!

Eller snarare Hear Me!

Till alla mina syskon i cirkeln - Kolla forumet och Retreat-evenemanget på facebook! Jag har uppdaterat det föreslagna programmet för helgen, och lagt upp en inköpslista vad gäller matinköp. Skulle vara bra att börja få saker på klart, åtminstone så vi vet när vi kan starta på fredag eftermiddag :) Jag har också skrivit en hel massa annat strunt på forumet som folk gärna får kommentera ^^
Ska sätta ihop en "kom-ihåg-att-ta-med-dig"-lista här idag också om jag hinner!

Tack!
//Holly

lördag 22 oktober 2011

Vilodagen

God afton på er, alla mina sju läsare ^^

Jag har en ytterst lugn lördagkväll, efter 3 dagar av rätt hårt arbetande. Sov till och med dryga 2 timmar här tidigare på dagen efter jobbet, fast jag inte vanligtvis är den som tar tupplurer. Men uppenbarligen behövdes det! Imorgon tänkte jag ta och låta bli att sätta väckning överhuvudtaget, det blir nog första gången på flera månader... huh! 2 veckor kvar till retreaten nu. Oj jäklar, vad skönt det ska bli! Att få komma bort från dataskärmar och arbetsturer och måsten en hel helg och bara rå om sig själv, ute i vacker natur med fina, likasinnade wiccavänner. Åch. <3

Det har varit väldigt tyst på planeringsfronten en längre tid nu, men jag tänkte försöka ta tag i saker imorgon, ringa folk och göra checklista och förbereda saker rent praktiskt. Här bara för nån timme sedan mailade jag in infon för våra kommande hednamoot till Thuleia, så de borde väl dyka upp på Lehtos sidor så småningom. Uppdaterade också min egen infosida om mooten, så om nån är nyfiken är det ju bara att dyka upp! Next one coming up här redan måndagen 31.10 i Jeppis.

Samhain på intåg också, och jag borde ta och förbereda nyårsritual. Har också länge tänkt att jag borde ta och skriva lite om de större högtiderna åtminstone, för att lära mig själv nya saker om inte annat, Kunde bli en fin vana för bloggen. Ja, det ska jag försöka ta som hemläxa! Får kanske idéer för ritualen då också... de senaste gångerna har det känts som att jag varit väldigt oförberedd. Visst, spontant firande for the win, men det blir så lätt ytligt. För mig har Samhainfirandet ofta betytt att jag försökt bryta dåliga vanor, lämna saker bakom mig och börja på nytt. Och det är inte riktigt lika aktuellt i år, för det senaste året har på många sätt varit så bra för mig. Jag har inget intresse alls av att gå och lämna det bakom mig! Kanske kunde jag då istället koncentrera mig på andra saker. Tacka för det gångna året, och för åren som komma skall, och hedra livet och döden och deras kretslopp. Mera av en tacksägelseritual maybe? Vi hinner se än. I vilket fall som helst kommer vi ju fira med cirkeln på retreaten i någon form också.

Nu blir det snart bastu hemma hos den här häxan, om jag har tur får jag Aurora med mig också. Om jag har ork kvar efter bastandet kanske jag skriver ner min elementrening åt er än ikväll :) Ha en fin helg!
//Holly

tisdag 18 oktober 2011

Who, where, witch?

För stunden har jag inte sådär jättemycket att komma med. Jag är upptagen med att, såsom en god vän till mig långt borta beskrev det, vara "Den vilda som mår så bra och mår så dåligt och har en kvast". För stunden står det min Varg för det bra, mina oavslutade studier och min självbild för det dåliga, och mitt käll-ljus som brinner på nattduksbordet för kvasten, in a way.

Men jo, det jag egentligen hade tänkt be om är en tjänst. Jag har inte en aning om vem som egentligen läser den här bloggen (förutom en par), och jag skulle hemskt gärna vilja veta det! Är det folk jag känner, är det hedningar från andra sidan klotet, är det nån överhuvudtaget..? Jag vet hur enkelt det är att låta bli, men kunde du bara kasta in ett kort "Hej det är bara jag", så skulle det göra mig glad :)

Yep, that means you, too!

Och ha sedan en fin tisdag och vecka!
//Holly

onsdag 12 oktober 2011

Esbat

När jag startade den här bloggen var tanken att den både skulle fungera som en kanal för mina lösa tankar, och en liten faktaportal. Sådär, lite bit för bit berätta om vad nyhedendom och wicca är i teorin och praktiken. Nu har det mest blivit lösa tankar, men för att bryta trenden tänkte jag ikväll kasta in ett inlägg om hur en wiccansk ritual kan se ut..! Jag understryker här KAN, för det varierar nog väldigt mycket mellan olika traditioner, och utövare. Som med allt annat i wicca är det här hur jag personligen ser på det, men jag anser mig falla inom gränserna för genomsnittswiccanen :)



Det wiccanska årshjulet består av 8 sabbater (solhögtider) och 13 esbater (månhögtider). Jag är osäker på om det heter esbater i plural, men jag brukar i vilket fall som helst mera ledigt kalla det fullmåne, för det är det det är :P Vid sabbaterna firar man tidens gång och naturens kretslopp, och varje sabbat har sin egen typ av firande, medan fullmånehögtiderna är mer öppna, och det är vanligt att man sysslar med mer vardaglig och icke årstidsbunden magi. Det är allmänt ansett att fullmånen är en bra tid för magi, med vissa undantag (exempelvis kanske mörkmåne passar bättre för bortstötande eller avslutande magi, och nymåne för ritualer där man försöker få en ny början).
Sedan finns det också de wiccanska högtiderna som inte är bundna till årshjulet, utan snarare vi personlig utveckling – Namngivning/Dop (eng. Wiccaning), Dedikerings- och initieringsritualer (då man t.ex. blir medlem av ett coven, eller börjar studera wicca på egen hand), och vigslar (s.k. handfästningar). Samt då begravningar, men jag känner inte till något nästan alls om hur wiccanska begravningar går till.

Om man sedan går över till själva upplägget för ritualen så tänker jag för enkelhetens skull ta exempel från den ritual jag planerat för ikväll.
Vanligtvis renar man utrymmet före man börjar. Rent fysiskt vill man säkert plocka i ordning lite så det inte ligger en massa onödigt framme, och sen är det rätt vanligt att man t.ex. bränner salvia, som har en renande inverkan. Det finns också många andra sätt att rena utrymmen, och de allra flesta inkluderar nån typ av visualisering. Känner man ett behov av det renar man också sig själv, personligen kommer jag gå i bastun ikväll, och jag har fattat tycke för en elementrening som jag kunde ta och skriva om nån gång, som passar hemskt bra i bastun :)

När man sedan plockat fram allt man behöver (och jag tänker inte ta upp ritualföremål nu) så bör man grunda och centrera sig själv. Det här innebär i princip att man slappnar av, rensar sinnet, och grundar sin energi. Mer förklarar jag inte här, för det är en halv övning i sig. Man kunde se det som att man ställer in sin andliga, gammaldags radio på rätt kanal ;)

Sedan slår man cirkel, dvs. man skapar det magiska utrymmet som ritualen kommer äga rum i. Det här görs vanligtvis genom att gå medsols i en cirkel kring altaret, medan man med handen/staven/athamen ritar upp gränserna för cirkeln. Om det hjälper ens visualisering kan man också rent fysiskt rita upp cirkeln. Det här är kanske mer praktiskt utomhus, för jag skulle nog inte börja rita nåt på golvet i mitt vardagsrum. Vissa använder salt eller färgat garn. I don’t. Rätt vanligt är också att man förstärker det hela med nån typ av ramsa eller formel. Nåt enkelt såsom ”Jag skapar här en cirkel” fungerar fint, men ju mer tanke man lagt i det, desto mer effektivt brukar det ju vara. Dessutom är det enklare att komma ihåg om det är på rim, och helt enkelt trevligare att utföra om det är lite poetiskt och utstuderat :)
När man slagit cirkeln åkallar man de 4 elementen, och de egenskaper, vädersträck och andra referenser som tillhör dem. Det här kan göras på tusen olika sätt, men ett enkelt är att helt enkelt välkomna dem in i cirkeln, och kanske tända ett ljus för varje vädersträck. Sedan gör man samma sak med Guden och Gudinnan, man bjuder in dem. Här är kanske inbjudan eller invokation ett bättre uttryck dock, för man åkallar och befaller inte Gudarna på det sättet, inte min i alla fall ;) Också här kanske man vill tända två ljus eller nåt annat symboliskt, för att representera deras närvaro.

Sedan kommer vi till själva ritualdelen av ritualen. Och här är det rätt hopplöst att börja generalisera, för det beror så på vad det är man har för syfte med ritualen. Om man tänkt heala någon så gör man det här, om man vill göra en amulett så är det här man gör den, om man tänkt spå så är det nu man drar sina runor eller vänder sina kort. Här beror det ju också hemskt mycket på om man firar i grupp eller i enskildhet, men vanligtvis brukar det ingå nån form av resning och riktning av energi. Resningen kan t.ex. vara genom sång, dans, meditation, trumning, eller nåt annat som frigör energi hos en. Och riktningen är att man riktar energin till det mål man har i åtanke. En sjuk person, ett lyckogivande halsband, världsfred, vad som helst. Huvudsaken är att man har klart i sitt eget huvud vad det är man jobbar för. I mitt fall kommer jag att rena mina nya ritualföremål med de 4 elementen, och dedikera dem till mig genom att resa energi och föra över min personliga energi till dem. Inget mer avancerat :)

Efter själva ritualdelen kan man ibland vara lätt utmattad, och därför är det passande att ”Cakes and Ale” kommer härnäst! Jag har hittills inte hittat nån bra översättning, så jag kommer kalla det Cakes and Ale. Stella har föreslagit gemenskapsmåltid, men det slog mig att det ju inte riktigt passar ifall man firar själv, så jag vet inte... To be continued. Den här delen är i vilket fall som helst mera avslappnad, och här ber man Guden och Gudinnan välsigna den ritualdryck och –mat som man gjort i ordning, för att sedan sitta intaga dem. Av min erfarenhet är den här delen hemskt mycket lösare i en större grupp än i enskildhet ;) Vad man sen dricker och äter är upp till var och en – vid Yule kanske det blir glögg och pepparkaka, vid mabon kanske äppelcider och pumpapaj. Jag brukar köra på te rätt ofta.
Sedan, tackar man Gudomarna och elementen i tur och ordning för deras närvaro, öppnar cirkeln (vanligen genom att gå motsols på liknande sätt som då man slår cirkeln), och... så är man klar!



Jag tror det här var den mest sammanfattade versionen jag kan åstadkomma på relativt kort tid, håll till Godo! Om jag känner mig riktigt motiverad kanske jag fotar mitt altare för kvällen och visar foton senare :) Hur som helst så önskar jag er en trevlig fullmånekväll och hoppas att ni inte är en av dem som har svårt att sova kring fullmåne!
Väl Mött!

/Holly

tisdag 11 oktober 2011

My wicced organization skills...

...aka Oj vad ordnat det blir i Hollys lådor!

Jag har hur länge som helst (snart 5 år, kollade upp det i BoS:en) använt en gammal, fodrad skokartong för att förvara alla mina... grejor. Mina stavar, min rökelse, mina kristaller, you get the point. Och det har fungerat hur fint som helst, särskilt som jag själv fodrade den där arma stackars papperslådan en gång i tiden. Den har sen nu mest hängt med, genom 4 lägenheter och 5 flyttar, och har legat under mitt nattduksbord. För att den passade halvbra in där sådär rent storleksmässigt, och för att det inte är så stor rik att nån går och gräver i den där.

Nu då jag håller på och fixar upp inredningen i mitt lilla häxhem, så har jag jagat korgar för möbeln som jag använder som altare. Det är som ett litet hjälpbord i trä med hjul, med två hyllplan under själva bordsytan. Hittills har jag haft en rätt ful plastkorg och en bananlåda/flyttlåda där, men jag tänkte att jag skulle snygga upp det. Så idag kom jag, efter lite mätande och sökande, hem med en rottingkorg inklädd med vitt bomullstyg. Hur fin som helst! Jag var bara inte säker på om det skulle se bra ut, för den var aningen liten, därför köpte jag bara en till att börja med.

...Och den var nog liten. Men den fungerade. Jag bestämde mig därför för att flytta över alla mina ritualgrejor till den nya korgen, och börja ha dem under altaret.
Mjo. Det såg väl helt okej ut. Men det var rätt bra insyn i lådan...
Pling, så kommer jag på idén att se ifall den nya korgen skulle passa in i mitt nattduksbord..?
Som en Smäck alltså! :D Det var nu bara helt enkelt meningen att den skulle vara där :) Nu har jag ordning på mina grejor, och så kan jag ändå hitta bättre, mer passande korgar till altarmöbeln :)

Före (tom):


Efter (mindre tom):


Och här en bild med hur perfekt den passar in i nattduksbordet:


Se nu! Perfekt ^^
Här syns dessutom också pappret med logon som jag fick av Stella på posten. Tack till Aurora som fattade hur man skulle vika det :P
För stunden håller jag på och pysslar och funderar över imorgon. Det är fullmåne och esbat och jag funderar på att köra en reningsritual över en massa ritualhjälpmedel som inte blivit renade. Det känns som om det behövs. Dessutom har jag skaffat en hel del nya saker, som i vilket fall som helst skulle behöva renas. Och det känns på nåt sätt logiskt att rena allt så det nu är i skick då det nya året närmar sig :)

Ska ta och skicka iväg lite info om uppkommande moots till Thuleia och uppdatera FB-sidan nu härnäst. Meddelar här då jag har infon sammanplockad! Ha det!

måndag 10 oktober 2011

Wicca i media

Jag tycker det är skoj då wicca och nyhedendom får lite medialjus på sig, sådär i förbifarten. Wiccaner i ett Simpsonsavsnitt, ett omnämnande i House M.D, wiccanska föräldrar i ett avsnitt av Boston Public. Såndär små grejor, som jag kan fnissa åt och konstatera "Yay, vi finns också". Dessutom var detdär Simpsonsavsnittet rätt bra. Dedär andra omnämnandena kommer jag inte ihåg riktigt... Men i vilket fall som helst tycker jag det är bäst då det bara nämns sådär in passing by. Om en serie börjar ta upp wicca desto mer blir det sällan bra. Se på True Blood (Ja, eller "The Sookie Stackhouse Novels" då). Jag gillar serien och tycker den är bra, men jag tycker det är synd att de måste stämpla häxorna där som wiccaner. För även om de ju är just det, och stundvis framställs som helt vettiga mänskor, så gör det faktum att de behandlas i samma kontext som varulvar och vampyrer och älvor, att trovärdigheter sjunker drastiskt... Vi trillar liksom in i samma kategori, och det är himla synd. Kunde de inte bara kallat det nåt annat?

Sen har jag tänkt på en lite närliggande grej också. Jag har varit rätt mycket (relativt sett) i media angående min tro; En halvsidasgrej i VBL kring Samhain 2006 tillsammans med M, en större artikel i peppar (web-versionen) Samhain 2009 (som sedan också lades upp på berusad.org), ett uppslag i STBL april 2011, och en radiointervju i Vega (om jag minns rätt), som jag tror ägde rum nån gång på vintern 2009-2010. Plus att jag gästföreläst på en religionstimme i Korsholms gymnasium, men det är nu inte direkt media...
...Och, jag har också varit mycket i media angående mitt tycke för Harry Potter. Jag har varit på första sidan i åtminstone 2 tidningar, minst 4 gånger, då jag och andra kamrater varit och köat för boksläpp eller filmpremiärer.
Ibland undrar jag därför om folk på något sätt kopplar ihop det här, på ett negativt sätt? "Jaa, men det är ju den där Potter-tjejen, hon har nog bara läst för mycket fantasy...", typ.
Jag menar ja, jag är häxa och jag är Harry Potter-fan. De har hemskt lite med varann att göra. Jag är också vegetarian, alt, Vöråbo och ingenjörsstuderande. De har ungefär lika mycket med varann att göra.
Men nåja. Potter-eran är förbi, så kanske jag kan sluta fundera över vad jag nu gett för bild av mig själv. Och folk tror ändå alltid vad de vill tro.

Mjo, det jag egentligen hade tänkt ta upp var något så enkelt som att det fanns en liten referens till wicca i det senaste avsnittet av Glee :)


Det fanns en några sekunders scen i slutet, och där på anslagstavlan, bland annonser om vegan club och art club och art club, fanns en liten poster med ett pentagram och texten "Wicca club". Jag tyckte det var rätt fint och anspråkslöst. Precis sådär "Ja, vi finns bland alla andra". Såsom jag ofta önskar att det skulle få vara..!
För att riktigt avsluta dethär inlägget med en skräll ska jag meddela att jag nu ska fortsätta se på Charmed ;) Blessed Be!

/Holly

onsdag 5 oktober 2011

Kelpaaks mä?

Jag överfölls just av ett sjukt behov av att få uppskatta mig själv. Fråga inte varför. Så kom jag på en grej som en par vänner skickade åt varann för jag minns inte hur länge sen, och tänkte att det kanske skulle vara en bra idé att hoppa på den vagnen.
Genom de senaste åren har jag kämpat lite med min självbild, och emellanåt kommer det stunder då man helst bara skulle vilja spika för alla världens speglar. Så därför presenterar jag här 10 saker jag gillar med min kropp!

  1. Den håller mig oftast frisk, jag blir sällan sjuk då andra blir det, och jag har ett ganska fint immunförsvar. Och då jag blir sjuk blir jag sällan jättesjuk.

  2. Jag har helt okej sångröst, och ännu mer uppskattar jag mitt gehör. Om det här nu är ett tillfälle att skryta så tyckte min violinlärare då jag var 10 att jag borde utbilda mig till pianostämmare ;P

  3. Jag har vackra nyckelben. Men sen igen tycker jag att nyckelben är vackra. Nyckelben och nackar. Men mina nyckelben är inte särskilt fula, och jag har faktiskt inte så stor insikt (höhö) i hur min nacke ser ut.

  4. Jag har stora ögon, och det tycker jag om.  Även om jag fick specialbeställa kontaktlinser i högstadiet, och min syn bara blir sämre.

  5. Jag har en för mig riktigt lagom stor byst. Jag tror det genom tiderna är den enda (de enda) delen/delarna av min kropp jag aldrig velat ändra på :P

  6. Jag har fungerande leder, kotor och muskler. Jag har aldrig lidit av något som skulle hindra mig från att röra mig som jag vill, och jag är hemskt glad för det.

  7. Jag har en s.k. Nymansk "bumba-reve". Och fastän nu både jag och lillasyster ibland roas över wiggle-potentialen i våra nedärvda bakdelar så är det ett faktum att jag utan tvivel fått flest komplimanger om min bak. Och en stor del av dessa från främlingar.

  8. Min känslighet. Den är en plåga och en skatt. Jag förbannar ofta mitt enorma beröringsbehov och min tendens att flyga i taket ifall nån går och pillar mig i nacken, men samtidigt är det hemskt skönt att veta att det enda som behövs för att göra mig på bättre humör är att nån kramar mig hårt eller stryker mig över kinden.

  9. Jag gillar min koordinationsförmåga, som åtminstone ibland visar upp sig. På bodystep-pass och i olika lekar. Till och med i så berusat tillstånd att jag inte först kom ihåg det dagen efter, var jag tydligen den snabbaste i "Johanssons potatisland" på hela kvällen :)

  10. Vad ska jag nu trycka ut som tionde punkt... Jag gillar väl kanske min kropps anpassningsförmåga, och återhämtningsförmåga. Att fastän jag förstört för den, och pressat den, och riktigt ärligt jobbat mot min kropp, så återhämtar den sig.


Jah.
Nu känns det lite bättre :) Jag utmanar alla som orkar och känner sig hugade att skriva 10 saker ni gillar med er kropp!

tisdag 4 oktober 2011

I've got mail!

Titta titta titta vad jag fick i min postlåda idag <3

11 nummer av Seita! Whee ^^ Dehär ska jag börja gräva igenom idag.
Sen fick jag också en del visitkort, till Louhitar, Villipihlaja och Athanaton. Och så hade Thuleia också skickat med en liten förpackning med rökelse ^^ jag vet inte om det här är kutym eller inte, men himla trevligt i vilket fall som helst! Har suttit och bränt rökelse hela halva eftermiddagen...

Annat jag gjort idag, förutom jobbat då, är göra egen svampsoppa för första gången. Naminami vad gott det blev! Testade också ett recept på mandelmjöl som jag köpt på Ekosoppi, och det blev helt super-yummie till soppan :) Så har jag också försökt komma underfund med vad jag ska göra av min gamla altarhylla, där jag haft mina ljus och altarprylar. Som det är nu har jag alla ljus och lyktor och hållare samt en massa prydnadsgrejor på golvet, för jag kan inte bestämma mig hur jag ska göra med dem... Hmmm...

Insåg också då jag satt på jobbet (Ja, jag pysslar med en massa oväsentligt tänkande), att jag saknar en hel del grejor. "Grejor" som jag ju egentligen inte alls behöver men som jag ändå skulle vilja ha. Ordentliga elementljus till exempel. Jag har i princip ett grönt, ett rött och ett blått, men jag borde åtminstone skaffa ett gult till. Och så skulle jag vilja skaffa ett ordentligt och neutralt käll-ljus... Samt att jag fortfarande inte skaffat nån ny ritualbägare sedan vinglaset jag använde i några år gick sönder, och det är redan flera år sen.
Jag tror minsann jag ska ta och skaffa dehär nya grejorna inom kort, och så ska jag hålla en ordentlig renings och ibrukstagningsritual för dem. Ja, det känns som en bra idé :) Kanske till nästa fullmåne.

Men jo, nu ska jag sätta tänderna i läsningen!
//Holly

Moot-aftermath

Väl Mött, denna tisdagmorgon! För en gångs skull kom jag mig upp då väckarklockan ringde, jag ska försöka göra mitt bästa att fortsätta med det. Mycket trevligare att duscha och äta frukost och fixa sig i lugn och ro än att stressa... kanske det här kan ses som en del i min "håsa int så"-kampanj ;P

I vilket fall som helst så höll vi Vasas fjärde pubmoot igår, och det var igen hemskt lyckat :) Det var jag, Aurora, samt F (som var med sist) och "Fröken A" som jag tror hon hänvisats till nån gång tidigare, och som i princip är ny :) Det var ett tag oklart ifall en finsk Vasahedning från Pakanaverkko skulle dyka upp, men i slutändan gjorde hon inte det. Nå, kanske en annan gång, och jag ser isåfall fram emot att få höra mer om shamanism..!
Vi satt och pratade om lite dittan och dattan, förklarade upplägget för retreaten (som är om en månad, whoo!) eftersom A är inbjuden men inte säker på om hon har passligt, och presenterade oss lite kort. A är asatroende, så vi fick, eller jag åtminstone, veta lite mer om vad det innebär i praktiken. Jag insåg hur lite jag faktiskt vet :] Skoj i vilket fall som helst, att ha andra nyhedniska religioner än wicca representerade!

Vi hade också ställt fram logon som Stella skickat på bordet, och det såg så snyggt och representabelt ut så ;) Jag skulle gärna fota och visa, men min kamera dog nyss, så det får bli till en annan gång. När vi gick, för övrigt, så hade personalen ställt fram små vackra lyktor med värmeljus på borden, och det var så vackert! Eftersom det är en lite medeltida pub, med gamla träbord och målningar på väggen, så tycker jag det här är en ideal plats för att hålla moot ^^ Även om bartendrarna alltid kollar lika roat på mig då jag beställer "En kopp te, Tack!". Men hittills har jag alltid fått påtårskoppen gratis, så allför weird kan vi ju inte verka :P

Preliminärt datum för nästa moot är för övrigt måndagen 7:e november, samma tidpunkt och samma plats, dvs. 20.00 på DOM. Eftersom det är strax efter retreaten är det kanske lite märkligt datum, men jag ser det inte som nåt dåligt, hellre då hålla fast i rutinen. Och det är ju ändå främst vi i cirkeln (+ eventuellt A då) som kommer träffas den helgen.  Nån gång ska jag dock se till att hålla det nån annan veckodag, typ söndag, så Jeppisfolket också kan komma med!

Ha en fin tisdag och vecka!
//Holly

söndag 2 oktober 2011

Wiccavardag

God eftermiddag på er, jag just städat och renat lägenheten och sitter och lyssnar på Omnia. Inte för att det är Lughnasadh nu precis, men musiken är stämningsgivande, och jag hittade den via Ceriadwens blogg här för något tag sedan :)

Jag tror jag nämnt att jag renade min lägenhet sist då jag flyttade in. Det var första gången jag faktiskt på riktigt gjort en grundlig rening av ett hem innan jag flyttat in, och det kändes hemskt bra. Det var också väldigt enkelt gjort, eftersom jag bara flyttade 2 trappor upp, så det var ingen stor grej att springa uppför trapporna med salt och salvia och ljus och bägare en par dagar före den egentliga flytten :)
Nu kändes det dock som om det var dags för en ordentlig rening pånytt, och eftersom jag ändå städat sådär fysiskt, och det snart börjar vara wicca-nyår så tyckte jag det var lämpligt.

Parentes-fråga till mina fellow wiccaner eller andra som rituellt brukar rena utrymmen - Hur brukar ni göra med saltet/elementreningen i norr? Vad jag minns från min tidigare rening och retreaten så har jag gjort som så att jag börjat från norr, och renat med ett element i taget medan jag gått medsols i lägenhet. Sprättat lite salt i hörnen, fört runt ett ljus, viftat med min salviakvist och skvättat vatten i alla hörn, för att nu beskriva det på det sättet :P Men sist jag renade så dammsög jag undan allting efteråt, för jag ville inte ha saltkorn liggande. Nu orkade jag ju dock inte börja dammsuga igen... så, hur brukar ni göra? Jag vet att vissa kombinerar norr och väst och renar med saltvatten, men det känns lite fuskigt... även om det ju då också borde gå att kombinera syd och öst iom. rökelse/olja/örter :] Kanske vore ett bra alternativ som express-rening? ;) Berätta gärna hur ni gjort!

Efteråt ringde jag med min klocka i alla hörn också. Före retreaten i våras tyckte jag det kändes tvunget, och mest som något som jag läst och avfärdat, som inte passade mig. Men på retreaten fungerade det grymt bra, och nu fungerar det också jättebra för mig. Jag vet inte vilket vädersträck klockan traditionellt kopplas samman med, men för mig blev det nog mer att symbolisera anden, och att jag var klar (även om jag annars brukar använda den i början av en ritual, för att signalera en början).
Sen då jag var helt klar lade jag lavendelolja i min aromalampa och lade den på husaltaret, för jag har alltid varit så fäst vid doften av lavendel. Det här av flera orsaker, men då främst för att den allra första formel jag genomförde, efter instruktioner ur initieringsriten i "Formler för unga Häxor" (den första boken i ämnet jag läste), inkluderade lavendelolja. Så det är väl ett doft-minne, antar jag :) Sen har jag också andra minnen av lavendelolja, men det har med att göra med mina fritidsintressen än min trosutövning :P Nu doftar lägenheten mysigt av lavendel..!

Här är mitt lilla skafferi av doftoljor. Tidigare brukade jag hellre använda oljor än rökelse, men nu är det mera fifty-fifty. I vilket fall som helst var jag tvungen att slänga en del av mina oljor här för nåt tag sen för de hade blivit så gamla. De två nästan likadana flaskorna i mitten-ish är mina äldsta, lavendel och eucalyptus. Inköpta i mina unga fluff-bunny-år ;)

Nåja, nu är här rent så det riktigt svänger om det! Jag ska ta och äntligen plita ner min beställning på en ny Book of Shadows, eftersom min gamla är... gammal. Snarare är den nu ful och nött och jag vill ha en som är vacker, och min goda vän Vargen är en mycket skicklig bokmakare, så jag ska beställa en ny av honom :) Jag har menat göra det länge, men det har inte blivit av. Vad jag vet har också Rina beställt sin av honom, och Aurora har redan valt ut omslagsläder till sin. Om nån förresten är nyfiken på att beställa går det att göra här. Där finns inte så många bilder på böcker just nu bara.

Moot imorgon, förglöm ej!
Välönskningar, Holly
)O(

lördag 1 oktober 2011

Cleanup

Grundlig städning av lägenheten in progress, jag är klar med köket och wc:n, men har ännu kvar större delen av sovrummet och så hallen. men det blir nog först imorgon.
Hann dock rena altaret ordentligt här, och har dessutom ställt om lite på det, så jag tänkte visa en bild av det...
Jag har alltid gillat Lönnlöv, och har i princip alltid haft med dem i mitt Samhainfirande, så sådär i förberedelse för Samhain tycker jag det passar att ha dem på altaret... dessutom är det så himla fint, och det växer mycket lönnar nära där jag bor, så jag kan plocka nya ofta :)

Fick för övrigt brev av Stella här igår. Mycket skoj med vanlig post, även om det var av det ovanligare slaget ^^
Nu ska jag iväg på bastu. Ha en fin lördag!

Hjälp en häxa i nöd?

Hej, jag är lätt oteknisk, även om jag studerar teknik.

Den senaste veckan har jag börjat få skräp-kommentarer från bottar. Går det att göra nåt åt dehär? Jag vill ogärna tvingas moderera kommentarer så att de ska godkännas för att synas, då fortsätter jag hellre och raderar märkliga bot-kommentarer. Men går det att göra något?

Tack!
//Holly