tisdag 27 mars 2012

Yo, witches.

I brist pårubrikfantasi. Jag och F tyckte det var roligt att hans hälsningsfras på förra mooten sådär spontant blev till "Yo, witches" ;)

Inte så mycket att rapportera om för stunden, men jag känner för att skriva lite i alla fall, för dagen har inte varit jättebra, och jag ventilerar gärna.
Ostara firades väldigt o-ambitiöst med att jag sådde kryddfrön (lavendel, basilika och rosmarin om jag minns rätt) med hjälp av torvbricketter (inspirerad av Stella :D) och placerade mina små odlingar på altaret. De växer inte precis så det knakar, men några små frön har i alla fall grott och börjat skjuta stjälkar. Vi ska se om det blir nåt av'et, jag har inte direkt de grönaste av fingrar :P

Ni får ursäkta ett oinspirerat foto men det är taget med blixt, och jag orkade inte pyssla med kompositionen nåt desto mer. Det är nu såhär mitt altare ser ut för stunden :) Glas-ägget i Artemis' famn, förstås.

I övrigt firade jag inte alls Ostara, inte sådär med ritual åtminstone, för det kändes onödigt. Jag hade ett tag tänkt stiga upp med solen och välsigna mina plantor, men tiden rann iväg, så jag drog helt enkelt min sabbatsruna en kväll utan cirkel eller nåt. Det blev alghis, vilket jag inte riktigt förstod... Den i min åsikt starkaste skyddsrunan, och den som står för djur och andliga guider. Jag förstod inte hur den kunde kopplas med frågan jag ställde.... Men jag tror jag tolkade det delvis som att jag behöver komma tillbaka till min sanna natur (vilket jag håller på med iom. att jag byter studieinriktning efter min examen), och att jag kanske borde försöka uppta lite bättre kontakt till mitt totemdjur.

Samtidigt inser jag här att det kunde syfta till mitt påhittade skyddsjur, min silvergråa varghona Reyna. Hon kom till här för ett år sen eller så, då jag behövde ett utlopp för känslor, och sen dess vet jag inte riktigt vad hon utvecklats till, men hon hjälper mig då jag har det svårt. Biter min tankespöken och värmer mina fötter. Kanske borde jag se efter hur det är med henne riktigt.

Sådär som ett sidospår (delvis) så har jag fått ett större och större behov av att skaffa ett genomsvart stearinljus för att bränna upp en massa negativitet som börjat samlas kring mig, och som jag inte tycker om. Frustration över folk som inte bär sitt ansvar, bitterhet över kommunikation som inte fungerar, ilska över att folk inte fattar att rensa upp i sina liv så att det i sin tur går ut över andra, och uppgivenhet över vissa mänskors ignorans och... tja, patetisk-het. Jag vill inte behöva blandas in i andra mänskors brist på mognad. Jag ska nog gå och skaffa det där ljuset nån dag. Det brukar bara vara så trist att svarta ljus bara är färgade till ytan och jag vill ha ett helsvart, gärna ett som räcker en tid också. Nåja.

Har inte heller fundera vidare på kommande moot, har helt enkelt inte hunnit. Det är mest ansvar på kalendern för stunden. Ordförandeansvar och klänningsarkivist-ansvar och jobb-ansvar och studieansvar. Den senaste veckan har jag "studerat" mer än jag gjort på flera månader, och faktiskt kommit nånstans, vilket känns bra. Om en par veckor borde jag faktiskt vara klar med studierna på allvar. Tsemppiä, tsemppiä. Och så meddelar jag nog här när jag har nåt datum för nästa moot :)

Nåja, det var väl det. Natt natt!
/Holly

måndag 19 mars 2012

Recensioner: Lavera

Hej på er igen, det händer inte jättemycket på bloggen eller i Hollyland för stunden som är värt att nämna här, men jag tänkte i alla fall komma med två korta recensioner av hudvårdsprodukter som jag använder :)

Först ut har vi en ny fuktighetskräm från Lavera som specifikt utvecklats för känslig hud.



(Foto från nätet)
Jag använder då alltså sedan en par år tillbaka bara ekologiska hudvårdsprodukter för att undvika alla de kemikalier som stoppas i dem. Och just fuktighetskrämer är nästan knepigast, för de är oftast i den dyrare ändan, plus att d ekologiska varianterna ibland har lite märklig konsistens, iaf för mig. Förstår beror det mycket på vilken hudtyp man har.
Hur som helst så ville jag pröva den här eftersom jag lider av atopisk hy delar av året, då kanske inte främst i ansiktet men anyways. Jag tror jag betalade strax över 20 € för den här ganska lilla tuben (50 ml), köpt på Ekosoppi i Vasa. Rätt styvt med andra ord.
Och min utsago är denna: För mitt ansikte var den nog alltför fet - lite som att smörja in ansiktet med bassalva såsom Hydran, ifall nån är bekant med dem. Som nattkräm fungerar den bättre, då man kanske inte har lika mycket emot att gå omkring och glänsa hemma i sovrummet, dock för mig inte som dagkräm. Jag har istället testat att använda den på min torra hud på armarna, och där fungerar den helt fint. Dock är det nog ett grymt "häss" på dyr kräm såhär, och jag kommer nog stoppa undan den för de dagar då huden kring mina ögon inte vill varken med hydrokortison eller bassalvor.
Men som sagt, lyssna inte bara på mig. T.ex. här (på finska) finns en recension av samma kräm av en kvinna som var mera nöjd. Pröva gärna själv!

Sedan ska jag presentera min favorit hittills i hudvårdsväg: Lavera's "Young"-serie:



Lavera har alltså flera serier, om jag ska dra direkt ur minne så finns det en för "äldre hud" med rosdoft (rosa), en lättare för sommarårstiden (gul), den milda för känslig hy (mörkish grön) och så den här, som är ljusgrön och är menad för en yngre hy. Jag har använt produkter ur serien förr och varit imponerad, nu köpte jag både rengöringsgel, ansiktsvatten och fuktighetskräm samtidigt och är fortfarande mer än nöjd! Det finns tydligen också en ögonkräm som jag inte kan säga nåt om då jag inte testat den.
I vilket fall som helst så har den en fräsch doft av mint, och ansiktet känns skönt svalt efter att ha använt rengöringsgelen. Och rent! Många andra ekoprodukter tycker jag iaf att inte har samma rengörande känsla som konventionella rengöringsmönjor, men den här är ett undantag. Kanske jag bara luras av mintdoften, men isåfall är det ett bra trick :) Även ansiktsvattnet och fuktighetskrämen håller samma mått. Kanske är det här också bara en sån serie som råkar passa mig och min relativt unga hy. I vilket fall som helst - Holly rekommenderar! Jag betalade strax under 10 € för gelen och ansiktsvattnet, strax över 10 € för fuktighetskrämen, på min vakiobutik Ekosoppi (torde dock finnas på de flesta ekoaffärer).

Nåja, det var nu det jag hade att säga. Imorgon tänkte jag fira Ostara med att så örter (lavendel, timjan, salvia och basilika tror jag det var jag införskaffat..!), dra nästa runa, och avnjuta mina hemlagade ekologiska blåbärs"patukker" som ritualmåltid ^^ Ha en trevlig högtid!

//Holly

onsdag 14 mars 2012

Good Luck Me


Du som har din dotter kär
se till mig som Liten är
Vart jag mig i världen vänder
är jag trygg i dina händer
Lyckan kommer lyckan går
- Hjälp mig så jag lyckan når





fredag 9 mars 2012

Spontanmagi

Ibland faller det bara liksom på en, lusten att ta tag i saker, och så faller saker bara på plats. Som idag, här för en timme sedan. Jag insåg att det var fullmåne igår, och tekniskt sett alltså fortsättningsvis fullmåne, även om jag inte ser henne mitt på mulna dagen. Och jag har nu redan en par dagar tänkt ta tag i en grej. Så, i och med att jag kommer vara upptagen ikväll, och det börjar vara försent att utnyttja fullmånepotentialen imorgon, så blev det spontanmagi här i Hollys vardagsrum.

Tidigare har jag klagat över hur hafsigt det känts, då jag inte har hunnit tänka igenom och faktiskt lägga tid på en ritual, men i det här fallet var det inte mer än kanske 2 minuter brainstormande och ordvändande, och sedan 10 minuter av grävande i lådor, så hade jag en full och fast ritual i händerna. Oj vad skönt att inse att jag inte tappat det! Och allt gick så flytande på nåt sätt. Elementåkallan kändes mycket mer personlig och effektiv än annars, det var verkligen en positiv sak att rikta åkallan i samma led som syftet. Energin lades på de punkter där det var väsentligt, helt enkelt.

Ifall nån är nyfiken så ville jag helt enkelt dra optimism och goda vibbar till en arbetsintervju jag ska på nästa vecka. Jag har testat nåt liknande en gång förr, då jag helt enkelt välsignade ansökningsblanketten innan jag skickade in den (typ 4 år sedan), och då gick det bra. Så, varför inte? :) Sålänge man aktar formuleringarna och inte får karma efter sig så är det ju lugnt. Nu är det upp till mig att se representabel ut och visa mina bästa sidor och läsa in mig på ämnet. Och så ska jag förstärka magin varje kväll innan jag lägger mig, fram till intervju-dagen. Blir att börja bära omkring ljus, sidenband och ritual-eld med mig om kvällarna nu, iom. att jag rätt sällan sover hemma :P

Nåja, det här var nu i sig också ett väldigt spontant och oplanerat inlägg. Jag ville nu mest ventilera överloppsenergi :) Ja, och så kunde jag lägga in fotona på min nya bägare och mitt ankh-smycke, eftersom bilduppladdningen tydligen fungerar igen!

Boken kom nu med bara för att den råkade ligga framme, men faktum är att den också blev ett element i ritualen och fick symbolisera kunskap. Väldigt praktiskt!
Och jag har önnu inte renat eller invigt bägaren, det borde jag ta tag i. Plus att smycket säkert borde renas, om än invigningen inte är lika behövlig där. Andra mänskors laddning och what not.

Nåja, ha en fin helg på er :)
//Holly

måndag 5 mars 2012

De wiccanska högtiderna - Ostara

(Hej, ber om ursäkt för bildlöst inlägg, bloggen.fi låter mig inte ladda upp bilder efter att wordpress uppdateratdes här i förra veckan. Ja, jag har tömt cacheminnet. Ska försöka råda bot mot det, fram till dess är det endast text som gäller, sorry!)

Nåja.

Ostara är en av de mindre solhögtiderna som firas av wiccaner, nyhedningar, och andra över hela jorden. I våra trakter firas Ostara mellan 19:e och 21:a mars, och på södra halvklotet i september. Det exakta datumet beror lite på året, men det är i vilket fall som helst den dag på våren då dagen och natten är precis lika långa, och dagen är också mera känd som "vårdagjämningen".

Etymologin bakom namnet Ostara är både intressant och lite invecklad, men låtom oss ta fäste vid det att det ursprungligen kommer från den anglosaxiska Vårgudinnan Eastre/Eostre/Ostara, och festligheterna som hölls til hennes ära. Även det engelska namnet på påsken, Easter, har fått sitt namn på samma sätt, och det har också kopplats ihop med vädersträcket öst (East), i och med att solen går upp i öst, och man däri ser symboliken kring uppvaknande och nya starter.

Ostara är i första hand en fruktbarhetshögtid - man firar (igen) att naturen börjar vakna på allvar. Träd knoppar och fåglar sjunger och kaniner... Ja :P Det är också en tid för utveckling och tillväxt, och för balans. En bra tidpunkt att börja planera sitt trädgårdsland och förbereda för den kommande skörden! Nu om någonsin ser man rent konkret hur livet går i cykler, då nytt liv föds ur frön. Den här symboliken syns ju rätt tydligt också i "vårt" kristna/sekulära firande av påsken, med rajgräs och ägg och påskharar. Ägg är en stark fruktbarhetssymbol och symbol för Ostara, och också en typisk och passande del i ritualmåltiden. Lamm likaså. Hare/Kanin kanske inte lika vanligt på matbordet i mina trakter, men nog som symbol.

Det finns många myter från olika delar av världen som har kopplingar till den här tiden på året, men jag tänker inte ta upp nån av dem här eftersom jag inte hittar nån som jag tycker är väldigt typisk för wicca. Ser man på placeringen i årshjulet så är nu tiden då Gudinnan börjar övergå från jungfru till moder, vilket sedan sker till fullo vid Belthane (i början av maj). En tid att vistas i naturen och betrakta den överallt runtomkring en och glädjas över att vintermörkret börjar vara över, och solen kommer tillbaka!

Förutom ägg och kaniner som symboler passar för Ostara också alla färgglada färger och djur, särskilt mycket färgen grön, men också gult och andra milda pasteller. Även pascha har gamla kopplingar till påsk och Ostara, och passar på matbordet nu. Och varför inte memma :)
Jag tänkte pryda mitt husaltare med ett glasägg specifikt inskaffat ett år kring Ostara, dekorera det med vackra blommor och kanske ta en promenad i naturen och se om jag hittar nåt som faller mig i händerna. Därtill ska jag skaffa mylla och frön och så, och dessutom se till att min lägenhet blir lite grönare, sådär i växtväg! Plus att jag eventuellt möblerar om lite. Vi ska se.

Det var Ostara, en aning ryckigt ihopsatt eftersom mitt tangentbord strejkade och jag var tvungen att fortsätta vid ett senare tillfälle, men ni får hålla till godo likväl :] Next up är som sagt Belthane - Vappen!

 

Mina källor:
http://www.religioustolerance.org/spring_equinox.htm

http://paganwiccan.about.com/od/ostarathespringequinox/p/Ostara_History.htm

http://www.varjojenkirja.com/sapatit/14-ostara.html

http://www.nic.funet.fi/~magi/metsola/arkisto/juhlat/ostara/

lördag 3 mars 2012

Vår vår!

Oj vad härligt väder det är ute nu :) Man märker verkligen att det är mars, att Ostara närmar sig och att naturen börjar vakna till liv. Jag blir så glad! Är det inte mycket trevligare då det inte är mörkt dygnet runt och man kan känna bar asfalt under skorna och höra fågelsång? Åååh ^^
(Som motpol kan jag ju säga att jag njuter precis lika mycket av mörkret och lugnet efter sommaren, jag får bara lätt för mycket av det goda)

Jag hade tänkt sätta undan tid åt att skriva min miniuppsats om Ostara idag, men det hinns inte med, så det får bli till nästa vecka nån gång. Istället har jag diskat, tvättat, dammsugit, torkat damm, fört ut skräp, handlat och annat sånt matnyttigt. Och det känns bra! Dock gick största delen av mitt-på-dagen till det, och här mot kvällen får jag besök av en vän söderifrån så då ska jag inte vara asocial och sitta vid datorn. Men nästa vecka, promise! Och så blir det ju moot på måndag, hoppas nån dyker upp och pratar böcker och fotar med mig :)

Kring allt städande här kommer jag att tänka på en massa saker i boken jag håller på att läsa (om magi i hemmet och vardagen), den är verkligen jätteintressant..! Jag ska recensera den här efter att bokcirkelmootet är över och jag kommit igenom den. Jag blev inspirerad att möblera om och göra mitt häxhem lite mer magiskt i samma veva men det hinner jag inte heller. Kanske här om nån vecka..! Dock unnade jag mig en fin blomsterbukett här då jag var och handlade, och jag tror det är de första blommorna den här lägenheten fått se :] Jag borde skaffa någå gröna växter. Kanske en idé inför Ostara!

...Jaha. Nu fungerar tydligen inte den nya bilduppladdningen på bloggen.fi.
Nå, isåfall kan jag bara meddela att jag också fått ett helt ursnyggt smycke med ett ankh av min äldre syster, och att jag tänkte sätta upp ett foto av den och och min nya silverbägare, men det blir tydligen inte av. Kanske jag uppdaterar dethär inlägget senare.
Nå, nu ska jag fortsätta pyssla med mitt. Märkligt det här hur jag "inte hinner" göra vissa saker men ändå nog hinner med nåt så onödigt som att blogga om hur lite jag hinner :P