söndag 26 februari 2012

Uppdatering i Hollyland

Nå goddag, eller godkväll på er :) Det var ett tag sedan jag skrev nu, det har inte hänt så jättemycket, mest har jag samlat på mig mindre kommentarer. Ni vet sådär "det där skulle jag kunna skriva i bloggen om senare...". Eller jag vet inte, kanske det bara är jag som tänker så? :P I vilket fall som helst tänkte jag nu uppdatera mina få läsare om läget i Hollyland!

Till att börja med kan jag ju meddela att vi sköt (skjöt?) upp handfästningen som skulle skett för en vecka sedan - det skulle helt enkelt ha blivit för stressigt, och vi ville inte stressa varken oss själva eller bruden/brudparet med nåt den dagen. Dessutom var det osäkert huruvida det alls skulle funnits nån passande plats eller passande tidpunkt att genomföra det. Mycket bättre då att kanske göra det nån gång då man kan ta sig tid och verkligen göra det ordentligt. Om dagen nånsin komemr så lär jag nog skriva om det!

Istället har vi här lite smått börjat fundera på nästa reträtt. Och ja, eftersom jag konsekvent försöker hitta fungerande finlandssvenska termer för begrepp som nästan utan undantag är myntade på engelska, så ska jag väl börja kalla det reträtt :) Vår första var i maj 2011, den förra i november, och nu planerar vi nästa till den kommande sommaren. Det är bara knepigt att sätta datum då man inte vet hur ens liv ser ut efter mars! Men i vilket fall som helst har planeringen kommit igång i all stillhet, och vi ska nu se huruvida det igen blir bara vi eller om vi öppnar upp händelsen för andra den här gången. Med tanke på att vi antagligen kommer befinna oss på Stellas sommarstuga tror jag ju det blir det först alternativet, men man vet aldrig.

Såhär vad gäller mera näraliggande tillställningar och händelser så närmar ju sig Ostara så småningom. Jag har ännu inte hunnit ställa om mig efter Imbolc, inte på nåt annat sätt än att jag plockat ner mitt Imbolc-altare. Jag har redan i en vecka funderat på om jag skulle sätta mig ner och skriva nästa del i Sabbats-serien, men det har inte riktigt funnits tid. Inkommande vecka sja jag göra mig tid, och kanske sätta igång och fixa Ostara-altaret..!

Jag hittade förresten en ny bägare åt mig idag :) En tid har jag tyckt att den bägare jag använt känts lite opassande, det är ett rött mönstrat vinglas som jag köpt specifikt för ritualbruk, men det har sedan aldrig riktigt funkat för mig. När jag därför var på loppis med Varin i veckan höll jag ögonen öppna (eller vi båda egentligen, jag vet att han också söker efter en bägare). Då hittade jag inget, men idag var jag och min Varg på loppisrunda, och så fann jag en 20 cm hög silverbägare ^^ Hur fin som helst, särskilt efter att jag rengjort den. Hett tips för silverföremålsägare: Sätt aluminiumfolie i en bunke, lägg i silverföremålen, häll på bapulver och hett vatten och låt stå. Torka av och skölj med kallt vatten. Wheee!
(Jag kanske visar foto nån gång då jag orkar fota)

Slutligen kan jag ju påminna om bokcirkeln/marsmootet om en dryg vecka, måndagen 5.3! Det här är boken jag håller på och läser som bäst, får se huruvida jag kommer ha läst klart den eller inte...
Jag vet att Varin hade tänkt komma, men nu inte har möjlighet trots allt. Synd! Får då se om det bara blir jag och Aurora som vanligt, eller om det dyker upp mer mänskor. Efter bokdiskussionen far vi ut och fotar vårtecken! Kom med, kom med ^^
Appropå böcker köote jag en bok via Facebook av en finsk tjej på Pakanaverkkos (eller om det var Lehtos) grupp, Llewellyn's Witches'Datebook för 2012 :) Det är alltså en kalender, med lite faktatexter och sånt. Har inte hunnit kika i den alls, men vet att både Stella och Rina har haft versioner från tidigare år, och att de är bra. Vi ska se.

Nåja, he va nu he!
Vi hörs i svängarna!
//Holly

 

 

 

måndag 13 februari 2012

At the moment

Här kommer lite blandade tankar som inte passar in under nån gemensam rubrik, men som jag ändå gärna ventilerar.

Jag firade Imbolc sist och slutligen, för en vecka sedan, på fullmånemåndagen. Det kändes... ja, jag vet inte. Oförberett. Och det var ju inte direkt förberett heller. Det kändes hafsigt gjort, och jag avslutade väldigt hastigt. Jag vet inte vad det var som gjorde att det kändes så konstigt. Mitt hjärta var bara inte med i det hela. Men sen är det kanske just det också, mitt hjärta var nog nån helt annanstans för en vecka sedan... I vilket fall som helst kom jag mig för att göra ett väldigt improviserat Brigid's cross av färgglada sugrör, och jag gjorde det till en antivittra-talisman som jag hängt upp på min köksvägg. Och hittills har den fungerat helt strålande, måste jag medge :)

Det behövs kanske tilläggas att jag i nåt skede av den ätstörning jag lider/lidit av började kalla se min ångest som vittror, för att ha nåt sätt att konfrontera den. Numera har också andra orsaker till ångest ibland namngetts som vittror, men det är oftast kroppsångest jag syftar på.


Idag har jag också finslipat lite på handfästningen som vi kommer utföra på lördag. Spännande tider det här :) Ingen har haft så väldigt mycket kommentarer på den idé jag lade fram för en tid sedan, så jag utgår ifrån att det är okej med alla. Ännu har vi kvar att planera kärndelen, men det är egentligen Stellas ansvarsområde, så jag tänker lämna det på hennes bord. Så får det bli min "huvudvärk" att se till att vi inte blir störda och att alla vet vad de ska göra. Blir nog hur bra som helst, tror jag. Tycker det är så tufft att vi kommer få vara med om en handfästning..!

Liten peek av vad som komma skall ;)


För stunden sitter jag och lyssnar på lite hednisk musik via youtube, och tar det lugnt. Den förra veckan var inte riktigt nådig mot hjärtat, men det har ordnat upp sig. Jag blir så hispig så snabbt av så lite. Och för stunden behöver jag mitt hjärta för andra skull...
Det är en sak att vara hjärtetung av helt själviska orsaker. Men att veta att nån man är nära och bryr sig om, fått hela sitt liv omkullkastat, utslitet och söndersmulat... Det gör ens egna problem så futtiga, oavsett hur stort t.ex. avståndet Vasa-Hesa kan kännas för stunden. Det värker i helt olika delar av själen, och jag önskar det fanns nåt jag kunde göra. För stunden kan jag inte annat än finnas där, och försöka stöda. Och veta att mina egna hjärterop tystas allrasenast här i veckan, medan andras problem lämnat sår som nog knappast nånsin läks.
Älskade bror, jag finns för dig.

En tavla jag råkade gå förbi i helgen. Konstnär okänd.


Det var ungefär de tankar som rör sig i de översta lagren av huvudet för stunden.
Until next time.
//Holly

torsdag 9 februari 2012

Moot point - Books


Måndagen 5.3 kl. 18.00 vid O’Malley’s

Tema: Bokcirkel, dvs. ta med en bok du rekommenderar eller vill varna för, och berätta om dina åsikter kring den.
Efter kaffet beger vi oss med kameror i högsta hugg till valfri park för att söka efter vårtecken och låta kreativiteten flöda! Har man ingen kamera går det att få låna eller dela :) Kontakta isåfall mig på förhand!



Yes, nästa moot är en bokcirkel. "Kirja-ympyrä" som det så vackert och felaktigt stod till en början på Lehtos sida ;) Jag råkar äga en hel del wiccarelaterad litteratur, men jag har inte läst allt, och jag är så lat med läsande för stunden. Till nästa moot SKA jag ha läst ut Cunninghams bok om magiska hem, och så kommer det kanske en recension här efter mootet. Kom gärna med och wurma eller varna för böcker du läst! Behöver inte nödvändigtvis heller vara en med nyhedniskt tema, även om det kanske är lite tanken, och vill man komma och kika i min bokhylla går det också bra..!


Jag gick förresten via Vasa Stadsbibba häromdagen för att kolla upp deras utbud. Jag vet att jag sett där förr, men det var så länge sen... det jag kom över var Kate Wests bok på finska ("Wiccan Käsikirja" säger google), Titus Hjelm's "Mitä wiccä on", samt Cunninghams miniguide till wicca, som jag inte minns vad den heter, och inte hittar ens på wicipedia. Hahaha,  den felstavningen bjuder jag på! Jag har läst dem alla, men kan inte minnas särskilt mycket av nån av dem, förutom Mitä wicca on. Och det kommer isåfall i ett skilt inlägg, nån annan gång. Det är hemskt synd att det inte finns några bra wiccaböcker på svenska. Okej, Cunningham i översatt version är okej. Och Jennifer Hunters "En wiccas handbok" är helt okej, även om jag inte skulle rekommendera den som första bok åt någon längre, och dessutom skulle jag gärna servera den tillsammans med Onn's Guide för boken. Den har en del weird shit. Inget likt Ravenwolf, dock, men... ja. Läs den gärna ändå :)


Jo, angående moot ännu; Ifall nån vill låna kamera, säg till! Jag kommer använda min nya systemkamera, och lånar gärna ut min komapkta Canon Ixus ifall folk saknar utrustning. Och sen går det säkert att dela..! Hur bra ljus det är efter 18 på kvällen sen igen är väl en annan sak, men det är väl övningen som är själva grejen, inte resultaten :)
Efter nästa Vasamoot får jag sätta mig ner och brainstorma lite kring kommande moot, för jag har inte tänkt längre än mars. Med tanke på hur få vi sist och slutligen är känns det ibland lite som förspilld kvinnokraft att de ordnas, samtidigt vill jag nog väldigt gärna att möjligheten att dyka upp ska finnas där. Kanske kunde man ta det varannan månad? Nå, vi ska se.

Nu ska jag fortsätta kurera min onda mage. Ha det!

onsdag 8 februari 2012

Luomuläsning

För länge sedan lovade jag er recensioner av de varor jag vann i Ekosoppis lillajulslotteri, och sedan dess har jag också hittat andra eko-produkter som jag gärna skulle vilja skriva några rader om. Därför kommer nu allt i ett och samma inlägg, så att de som inte kunde bry dig mindre kan skippa det helt och hållet :)

Först en påminnelse om allt jag fick...
Jag har tyvärr inte kvar alla förpackningar och märken, men de som jag har nåt att säga om är iaf dehär:

  • Ekoglögg (minns inte märket, halvliters glasflaska med röd etikett). Den var nog helt god, men jag tyckte inte det var så mycket glögg som saft. Och som varm saft fungerade den bra :) Men glögg skulle jag inte riktigt vilja kalla det.

  • Bionas vinägerchips. De var inte särskilt mycket att hänga i yulegranen. Osalta och överlag rätt smaklösa. Dessutom tror jag inte att eko-chips är ett särskilt fungerande koncept, eftersom de som köper ekologiskt i många fall också undviker "skräpmat" såsom chips. Men det är klart att det här vore ett bättre alternativ :) Men blir jag snål på chips i första hand så är det nog inte ekochips.

  • Santés Duschgel. Den här gillar jag :) Helt perus duschgel med citrondoft. Har ännu inte hunnit testa handkrämen som kom med. Vinner klart över Urtekrams duschgel med Aloe Vera-doft, men då har jag aldrig varit så mycket för Aloe Vera.
    (Har tyvärr inga priser att ge, eftersom jag fick allt gratis)


Jepp. Sen har jag också lite annat ekoris- och ros att ge:


(fotat tillsammans med det som står kvar på altaret från måndagkvällens Imbolc-firande ;D)




  • BeSave:s fuktighetskräm. Jag köpte den här efter att ha gett samma märkes ansiktsmask åt storasyster i present, och hon gillade den väldigt mycket. Och det säger en del, eftersom hon är rätt petig med sina skönhetsprodukter och är allmänt skeptisk mot ekovaror :) Jag hoppades alltså att den här skulle hålla måttet.
    Nä. Nog återfuktar den ju huden, men den lämnar också en rätt otrevlig hinna som gör att huden känns obehagligt "fettig". Plus att jag tycker den doftar plast. Nej, inga höga betyg från mig. Kostar kring 10 € om jag minns rätt, på Ekosoppi i Vasa.

  • Vihreä Kosmetiikkas löddertvål. Jag har just köpt en ny, efter att ha använt den förra i... öh, kanske två år? :P Det är alltså en bit hård tvål som man fuktar och sedan gnider mot armhålan/benen/var man nu rakar sig, så löddrar den. Himla bra! Den enda förpackningen den har är en bit papper med innehållsförteckning och lite annan info. Räcker en halv evighet och orsakar inga svårsorterade lödderflaskor som avfall :) Då rakar jag kanske inte benen superofta, men jag vill påstå att den är väldigt dryg i vilket fall som helst. Holly's stamp of approval! Det enda lite knepiga är kanske förvaringen, men det kan man säkert lösa med att ha den i en tvålkopp eller så. Oj, pris... kanske en femma på ekosoppi?

  • Ekologisk jungrukokosolja, i det här fallet Bionas. Inhandlat efter rekommendationerna i Lingon och Läppstift-boken. Jag har hittills testat använda den som kroppskräm, sminkborttagningsmedel och återfuktare, och det är verkligen ett litet mirakelmedel :)Ska tydligen gå att använda i håret också, men det har jag inte hunnit testa, inte heller i matlagning, som det ursprungligen är tänkt :P Som kroppskräm är den helt underbar, doftar milt av kokos och gör huden len. Dock får man räkna med att den inte absorberas jättesnabbt, och gillar man inte kokosdoft går den ju bort. Men jag gillar det! I rumstemperatur är den halvhård, men då man tar lite ur burken smälter det snabbt av värmen i handen och så kan man smörja in huden med det. Hur bra som helst. Dessutom, håller den jättelänge, pga. den höga halten härdade fetter  (tror jag det var). Och jag betalade kanske 5-6 € för den på Citymarket.


Jepp, det var det. Hoppas nån har nån nytta av skriverierna! Fråga gärna!
/Holly, hushållshäxa och ekotomte.

måndag 6 februari 2012

Måndagsmoot

Nå hej :) Kom ganska nyligen hem från kvällens moot. Riktigt trevligt var det! Det var jag, herr Sökare och fröken A som satt och pratade icke-årstidsbundna riter, och saker där kring. Om Aurora kunnat komma hade vi säkert gått närmare inpå den kommande handfästningen, men nu hade hon råkat få kvällsskifte, så det blev inte av. Men, vi pratade oss igenom lite handfästning och wiccaning och räknade upp de andra riter vi kunde komma på som inte bygger på esbat- eller sabbatsfirande, och pratade lite kring Asatro-högtider också. Väldigt gemytligt i sin enkelhet :)

Vi prövade ju ett nytt ställe den här gången, Irlandspuben O'Malley's, och det var nog riktigt passligt så jag tror vi håller det som plats! Det avskilda båset längre in var perfekt. Sen får vi hoppas att det inte är upptaget, och att inte min körs styrelse börjar undra varför jag är där samtidigt som dem hela tiden ;P
Skulle varit skoj med lite nytt folk också, men no can do. Kanske nån annan gång! Jag var inte på topphumör före själva mootet, kände mig lite oförberedd iom. att inte Aurora skulle komma, men sen gick det bra. Jag får försöka se till att förbereda mig lite till kommande moot. Till exempel blev det ju nu ingen Imbolcmiddag eftersom jag inte hade riktigt ork, men det gjorde inget eftersom F och A ändå inte skulle hunnit :P Men jag kommer göra Brigid's-kors åt mig under kvällen istället..!

Mjo, jag ska ta och så småningom börja ställa mig. Eftersom jag aldrig firade Imbolc förra veckan heller, så blir det ikväll. Jag föreslog faktiskt spontant för Varin igår (en god vän till mig som är intresserad av wicca) att vi skulle firat tillsammans efter valvakan, men sen var jag lite för trött och frusen, och han kände sig inte riktigt manad. Men då blir det av ikväll. Jag ska ta och slänga ihop en snabb ritualmall och plocka fram allt jag behöver, hoppa i duschen och rena mig och testa på att för första gången använda mitt runda lilla svarta bord som altare (och faktiskt vända mig mot rätt vädersträck den här gången). Och en sak slog mig - varför firar jag alltid alltid, utan undantag, på kvällarna? Man kunde ju lika gärna fira med morgonritual nån gång, eller mitt på dagen? Varför har jag inte tänkt på det här förr? Har det att göra med att jag i mina tidiga år var tvungen att utföra mina ritualer på natten då de andra sov? Tåls att tänkas på..!

Nåja, i vilket fall som helst önskar jag er en trevlig fullmånenatt, hoppas ni inte är av den sorten som har svårt att sova :) Väl Mött!
//Holly

lördag 4 februari 2012

Lördagsflum

Hej på er :) Än en gång blir det inte så mycket substans. Jag tänkte bara lätta på ord-trycket lite.

För det första kan jag meddela att vi fick fotona från fotoshootet igår :) Jag har hittills sett allas utom Stellas, och de blev verkligen ursnygga, om man nu får säga så om en bild man själv medverkat i. Duktiga fotografer! De finns alla redan uppe på FB, utom Stellas, jag vet inte om hon fått sitt än, för Rina hade inte hennes mail. Av samma orsak kommer jag inte sätta upp gruppfotot här om inte Stella ger sin tillåtelse. Gruppfotot blev helt nice det med, men jag tycker vi ser väldigt inklippta ut, plus att vi som står vid sidorna är lite... jag vet inte. udragna. Nå, mer om det ifall jag nån gång lägger upp det här. Mitt eget foto laddade jag redan upp på Holly-sidan, och här är det nu då:

Jag gillar nog det skarpt :)


Sen vankades det ju Imbolc i torsdags, men jag kom mig inte för att fira. För mycket obalans i sinnet och hjärtat, och det kändes helt enkelt inte rätt. Därför beslöt jag mig för att jag firar inkommande fullmåne istället, dvs. på måndag kväll efter mootet. Kanske jag kommer mig för att planera lite ritual här ikväll än före jag ska över till Aurora på tjejbastu.

I övrigt inget att rapportera. Ha en fin helg! Kom ihåg att rösta imorgon!
//Holly
(som kommer ge sin röst till nummer 2)

Uppdatering dagen efter: Flyttade om lite foton och sånt, fotot finns nu i högerspalten, medan ett annat foto (Creds till Emelie Jacobsson, vårvinter 2011) fick ta platsen på presentations-sidan. Snyggare så. Och nu har jag en avatar! Whee!