onsdag 30 januari 2013

Ekoblogg no more!

Eftersom jag lovade att pipa till då jag fått upp min nya blogg, så vill jag härmed bara säga piiip! WannabeVegan i Vasa har nu sett dagens ljus, och härmed kommer jag inte längre skriva om varken veganism eller särskilt mycket ekoprat i denhär bloggen. Eventuellt kanske jag länkar till den nya bloggen nån gång, om jag tycker jag har orsak till det. Wicca har ju ändå en hel del gemensamt med att vilja leva närmare naturen :)
Hoppas att det finns nån som fortsätter följa mitt tjafsande även där!


(Hahaha! Hittade den här på Google Image Search då jag sökte på "Wicca Veganism" ^^ Håll till godo!)


Sedan ville jag också referera lite till ett tidigare inlägg;
Etnologi-avhandlingen som jag blev intervjuad för är nu inlämnad, och jag fick den på mail idag av författaren. Ämnet är alltså "I MITTEN AV CIRKELN - en etnologisk studie om nyhedniska identitetskonstruktioner", och är en kandidatuppsats (det heter tydligen uppsats i Sverige) gjord vid Göteborgs universitet. Jag väntar fortfarande på lov av Miranda, men ifall nån skulle vara nyfiken på att läsa den, hör av er! Jag har bara skummat igenom den ännu, men det var väldigt spännande att se citat av mig själv i en såhär officiell kontext :)

Och appropå det måste jag ännu kommentera kring en lite rolig insikt jag kom till igår under förmiddagen, då jag skolkade från dagens terminologi-föreläsning för att istället hinna ikapp i tentlitteraturen i redan nämnda kurs. Kursen heter alltså "Terminologinen tutkimuksen perusteet" (dvs. ungefär Grunderna i terminologisk forskning), och hittills har jag väl hängt med hyfsat bra, även om jag inte riktigt fått grepp om kärnan i vad det är vi pysslar med. Och som med allting då man läser teori så är det ju mycket enklare (och roligare!) att lära sig ifall man försöker koppla ihop teorin med något praktiskt från sin egen vardag. Och så kom jag på hur himla många gånger vårt coven funderat på hur det finns så få bra svenska översättningar till mycket terminologi inom wicca och nyhedendom, och vi därför istället använder de engelska, i brist på bättre. Och samma sak gäller ju då jag blev kontaktad av en utbildad översättare från Sverige. Tänk om jag skulle ta och skriva min kand om wiccansk och nyhedninsk terminologi, analysera och slå fast användbara svenska termer? :) Det skulle ju vara hur intressant och användbart som helst! Förstår är det ju bara en tanke, och det skulle ju nog vara ett stort steg bort från kvastskrubben på sina vis, men inget illa i det. Men jo, det var en intressant tanke :)

I övrigt har jag inte så mycket att komma med. Imbolc lurar runt hörnet (inkommande lördag!), och jag funderar på att fira tillsammans med en vän från covenet. Hoppas ni har det fint :)
//Holly

tisdag 22 januari 2013

No poo on my skin

Hej och hå! Jag märker hur jag allt mer sällan skriver om saker som har något att göra med bloggen alls, men då jag känner för att ventilera så gör jag det :) Kan ju nämna att jag planerar att göra en ny, avskild blogg som handlar om veganism och naturligt leverne, för att inte den här bloggen ska sträva alltför långt från sitt riktiga syfte. Men, då den dagen kommer så hör jag av mig, och fram till dess tänker jag ventilera mitt ekotänk här istället!

Egentligen är jag mest upp i varv över att jag idag gjort min första egna hemgjorda kosmetikaprodukt - Hemlagat, ekologiskt bodybutter :) Minns att min vän Vivi tipsade om det för en tid sen, och att jag lade det bakom örat (hehe, tipset då, inte kroppskrämen ;D), men inte kom mig för att pröva det eller ens kolla upp receptet. Nå, här i förrgår tog jag mig tid att kolla upp det, och det såg så underbart ut att jag inte kunde låta bli att pröva! Så, igår investerade jag i ekologisk jojoba-olja, e-vitamindroppar och sheasmör, och här nyss vispade jag ihop en liten burk. Jag har inte testat det än, men det såg iaf helt ljuvligt fluffigt ut, och jag tror jag ska skriva mer om det bara jag får upp dendär bloggen!

Hildas blogg är för övrigt en guldgruva då det kommer till DIY-kosmetika, jag har fortfarande bara skrapat på ytan, men ska ta mig tid att kolla igenom allting som finns där nån gång. Senare idag ska jag t.ex. testa att tvätta håret enligt 'No poo', dvs. med baksoda och äppelcidervinäger. Såhär till vintern särskilt känner åtminstone jag att allting sliter på mitt hår, och särskilt då jag helt i misstag använder ett konventionellt shampoo till vardags, med alla de kemikalier som där ingår...

Oj, jag tyckte jag hade mycket mer att säga, men tydligen inte :P Nåja, ha det fint!

 

måndag 14 januari 2013

Kartläggning av Nyhedendom i Finland!

Hej på er, små mucklor!

Jag läste nyss via PFI:s Facebook-sida att en flicka på Helsingfors universitet håller på att skriva sin pro gradu om finsk nyhedendom och dess olika uttrycksformer. Heja henne! För sitt arbete har hon gjort en enkät/undersökning som det nu flitigt länkas till på olika hörn av den finska nyhednacommunityn, och jag tycker jag vill bidra och dela den med er också!
Här följer presentationen av undersökningen, endast på finska (för jag börjar inte översätta den, då den ändå bara finns tillgänglig på finska):

- - -



Valmistelen Helsingin yliopiston uskontotieteen laitokselle pro gradu -työtä, jonka tarkoituksena on kartoittaa suomalaista pakanallisuutta ja sen eri ilmenemismuotoja. Akateeminen tutkimus on tähän asti keskittynyt tutkimaan lähinnä wiccalaisuutta, ja toivon oman työni tuovan lisää tietoa Suomen pakanakentästä laajemmassa mittakaavassa. Kysely on tarkoitettu kaikille, jotka identifioivat itsensä pakanoiksi tai esikristillisten uskomusperinteiden seuraajiksi.

Kyselyn täyttäminen vie arviolta aikaa noin 15-30 minuuttia, ja se täytetään ja palautetaan sähköisesti linkin takaa löytyvällä sivustolla. Keskeneräinen kysely on mahdollista tallentaa ja täyttää loppuun myöhemmin.


Kyselyyn voi vastata anonyymisti pelkällä nimimerkillä. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, mikäli sinuun saa ottaa yhteyttä myöhemmin mahdollisten lisäkysymysten muodossa. Kaikki vastaukset käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti, eikä vastaajien henkilöllisyyttä tai yhteystietoja julkisteta, vaikka olisit vastannut kyselyyn omalla nimelläsi. Yksittäisiä vastauksia ei julkaista valmiissa työssä sellaisenaan.


Kyselyn voi täyttää kahdella eri tavalla. Peruskysymyksiin voi vastata "rasti ruutuun" -menetelmällä, ellei vastaaja halua syystä tai toisesta halua tarkentaa vastauksia. Mikäli haluat tarjota tutkimuksen käyttöön enemmän tietoa omasta maailmankatsomuksestasi, voit tarkentaa vastauksiasi kysymysten yhteydessä olevan kommentti-kentän avulla. Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa kyselystä, voit ottaa minuun yhteyttä sähköpostilla.


Kysely on auki tammikuun 2013 ajan. Kiitän jo etukäteen erittäin lämpimästi kaikkia vastaajia! Linkkiä tutkimukseen saa mieluusti levittää eteenpäin.


Linkki kyselytutkimukseen: http://konnunkodon.fi/limesurvey/index.php?sid=18376


Halla Seppälä
Helsingin yliopisto, uskontotieteen laitos


- - -

...Med andra ord kommer man till själva undersökningen här, och jag gjorde den själv på kanske 15 minuter. Då svarade jag på hjälplig finska, och tog hjälp av engelska då jag tyckte det blev knepigt. För jag vill gärna vara med som en del av statistiken, även om det blir lite konstigt formulerat! Då gradun är publicerad länkar jag säkert till den här. Fenomenalt bra initiativ, tycker jag ^^

tisdag 8 januari 2013

Eko-snack Vasa

Det rör sig så mycket tankar om ekologi och naturligt leverna i mitt huvud för stunden, att jag tror jag ska försöka ventilera via bloggen en aning. Funderar lite på att eventuellt starta en helt skild om ekologi och vegetarianism, men eftersom det skulle bli min tredje aktiva blogg, så får mina läsare åtminstone för stunden stå ut med mitt ekosnack allt som oftast :)

För det första var jag idag och klippte mig - Till en Ekofrissa :) Jag har ett tag redan gått och funderat på det här, men visste inte om det fanns nån sån i Vasa. Sen råkade jag via google (och Maggis blogg, jag som jag då alltså inte läser, men tack för att jag via dig hittade rätt!) få veta att Hiusasema sedan september har en utbildad ekofrissa. Sagt och gjort, jag bokade tid, och var dit och klippte mig idag.Nu utnyttjade jag ju då egentligen inte de specifikt ekologiska tjänsterna som de erbjuder, som växtfärgning, eftersom jag bara skulle klippa mig (och att färga håret på salong är dyrt, eko eller ej). Men, jag vill ändå gärna stöda ett företag som slår ett slag för naturligare kosmetik!

Och det var nog ett av de trevligare frissabesök jag varit på, måste medges! Outi var trevlig och duktig, och klippte precis som jag förklarade. Jag gillar dessutom skarpt att hon frågade "suomi tai ruotsi?" då jag satte mig, och så betjänade hon mig på svenska tills vi helt naturligt övergick till att båda talade sitt modersmål. Åh, jag blir så glad av språk <3 Sen kom vi också in på naturhårfärger, då hon undrade vad jag använt för henna, och jag fick tips om nya hennamärken :) Dessutom tipsade hon om att hon kommer få in en eko-hårspray som fått bra kritik, och att jag gärna kan påminna henne om att berätta mer om den ifall jag går dit fler gånger! Priset var helt behagligt också, jag betalade 34 € för en klippning med lite omformning som tog en knapp timme. Tummen upp för Hiusasema! :)

Sen vet jag inte om nån är särskilt brydd, men ett löfte är ett löfte, så jag ska säga några ord om Benecos foundation, som jag köpte i oktober.

Benecos är ett nytt märke för mig, den här produkten är inte testad på djur, innehåller inte parabener, silikoner, mineraololjor eller syntetiska doft- eller färgämnen och har certifierats enligt BDIH. Det är alltså granskad naturkosmetika, om än inte ekologisk (men helt ekologiskt smink vet jag ärligt talat inte om det är möjligt att framställa - det är ett relativt nytt område för mig). Jag betalade 11,95 € för en tub på Ekosoppi i Vasa.

Lite åsikter då också: Det här är en av de mer täckande naturkosmetika-underlagskrämer jag prövat, vilket är ett stort plus för min ganska flammiga hy. Trots vinter-torrhet har den heller inte gjort min hud irriterad, och den är trevlig att applicera. Som minus måste jag säga att jag tycker förpackningen är ful och får mig att tänka på smink man köper åt 10-åringar. Förlåt nu bara - den ser billig ut. Men sen igen är den ju relativt prisvärd (=billig!), så kanske jag borde hålla tyst? :P

Jepp! I framtiden ska jag också vara lite mer kritisk med vad jag väljer för "ekoprodukter" - I min iver över vackra formuleringar har jag många gånger fallit för produkter som i slutändan kanske haft EN ingrediens som är ekologisk, men som förstås framhävs utåt på alla sätt och vis. Mitt schampoo är ett sånt exempel. Men nåja, onwards and upwards!

//Holly

fredag 4 januari 2013

De wiccanska högtiderna - Yule

Så har denhär lilla inläggsserien kommit till sitt slut, ett knappt år efter att jag började med att skriva om Imbolc. Det har varit skoj att själv tvinga mig att kolla upp lite fakta nu och då, även om jag ju på inget vis har gjort några djupdykningar, utan snarare skummat igenom internet. Detta bevisas av att jag använder wikipedia som källa ;) Sug på den, o akademiska värld! I vilket fall som helst vill jag nu avsluta den här kategorin med att berätta lite om Yule.


(Bild: http://thewiccalife.blogspot.fi/2010/11/solitary-yule-ritual.html)


Yule firas vid midvinter, dvs. på den tiden av året då natten är som längst och dagen som kortast. På våra breddgrader innebär det mellan 20:e och 23:e december, men det varierar lite från år till år. /1/
Det finns en stor mängd högtider inom många olika religioner som firas vid den här tiden; Hanukkah, Kwanzaa, Saturnalia, Midvinterblot... /2/, och det tycker i alla fall jag visar på att man åtminstone tidigare såg det som viktigt att uppmärksamma den här mörka tiden på året, som en tid då man blickade framåt mot den kommande, ljusare tiden. Yule anses ibland också ha kopplingar med högtiden Modraniht, som firades av anglosaxiska hedningar.



(Bild: http://justanotherstaticheart.blogspot.fi/2012/12/15-days-of-yule-history-of-holiday.html)


Yule var ursprungligen en germansk och/eller nordisk midvinterfestival, som firades under hela december och också under delar av november och januari. /3/. Det är en av de få högtiderna inom wicca som inte kan spåras tillbaka till kelterna. Även idag talar man ju om "yuletide", och de nordiska språkens namn på den kristna högtiden ljuder ju väldigt lika än idag :) (Jul, jól, joulu...).


Liksom vad gäller Samhain så är det inte en slump att Yule och den moderna kristna julen sammanfaller i kalendern - det här gjordes med flit för att lättare omvända de hedniska folken till kristendom. Enligt wikipedia var det Kung Hakón som på 900-talet i lagen flyttade tidpunkten för den kristna julen så att den skulle firas samtidigt som Yule, och att alla då skulle dricka öl till måltiden, och att högtiden skulle firas tills ölet var slut ;)
/3/ /4/



(Bild: http://www.magickalgraphics.com/yule10.htm)


Många av de sätt som man firade yule på förr i tiden har bevarats fram till idag. Förr brände man en vedklabb (the yule log) enligt gamla seder, medan vi idag hellre klär en gran och dansar kring den; Det är fortfarande vanligt med jul-bockar (i halmformat då alltså), även om den i Gävle brukar vara ganska kortlivad; Vi sjunger julsånger och äter julmat, och nog känner väl nån till historien om den eviga julskinksgrisen Särimner? ;) Man åt och drack och umgicks med vänner, och gav varandra presenter./3/



(Bild: http://carolynshomework.blogspot.fi/2010/12/etceteras-miniature-yule-log.html)


För att gå "tillbaka" till det moderna, nyhedniska firandet av yule (eller midvinter som det ibland kallas lite mer vardagligt), så är det en av de fyra mindre högtiderna. Som redan nämnt är det vid den här tiden som vi har det som mörkast, och därför firar man att ljuset snart återvänder, med den nyfödda guden. Enligt vissa wiccanska myter (som jag nån gång har läst att kritiserats för att vara väldigt moderna och helt påhittade ur det blå) så strider järnekskungen och ekkungen kring yule. De här gudarna symboliserar den mörka och ljusa halvan av året, och vid yule är det ekkonungen som vinner, varvid mörkret snart kommer ge vika för ljuset. /5/


Slutligen lite konkreta tips på vad man inkludera i sitt yulefirande, och ha med på altaret: Röda, gröna och guldiga färger är ganska självklara, som ritualmåltid passar pepparkakor och lussebullar, varför inte torkade frukter, och för egen del blir det ingen yule utan glögg och mandel..! Hyacinter och julstjärnor ifall du inte har katter hemma, i övrigt s.k. "evergreens" (som enligt kelterna var heliga eftersom de inte vissnade), såsom järnek, och varför inte mistel? Bränn tall och gran ifall du har en öppen eld, och se till att ta det lugnt och umgås med familj och vänner. Och tänk på vad Yulen VERKLIGEN handlar om ;)


yulealtare1


(Mitt yulealtare från förra året)


Nu skulle jag gärna önskar er God Yule, men riktigt så bakett ids jag inte vara. Istället hoppas jag att ni hade en trevlig yule, och att nån fått ut något av mina korta högtidsskriverier! Nu får jag hitta på nån ny serie av inlägg. Och så tror jag att jag ska städa undan mitt eget yule-altare idag - mindre än en månad till Imbolc, redan!
//Holly


Källor:


/1/ http://wicca.com/celtic/akasha/yule.htm


/2/ http://paganwiccan.about.com/od/yulethelongestnight/p/Yule_History.htm


/3/ http://en.wikipedia.org/wiki/Yule


/4/ http://en.wikipedia.org/wiki/Haakon_I_of_Norway


/5/ http://www.wicca.nu/vadarwicca/hogtiderna.html

onsdag 2 januari 2013

Utbilda dig till Medium i Vasa, kanske?

Tänkte jag måste skriva hastigt om det här, när jag nu en gång råkar på något aktuellt:

Akademin kommer att ordna en mediumutbildning i Vasa nu på våren, för dem som det må intressera. Tack Alex, för informationen ^^ Ursprungligen ett svenskt företag, som nu alltså kommer börja en utbildning också här.
"Kursdatum: 14-17/2, 6-9/6, 22-25/8 och 12-15/12 plus 8 halvdagars obligatoriska studiegruppsmöten på tider som grupperna själva väljer.", enligt hemsidan, och sen finns det mera info om man klickar vidare. Tydligen finns det en chans att det inte blir av pga. för få anmälningar, så om det finns intresserade, ta chansen för all del! Låter nog hemskt intressant, men tycker priset är rätt så hutlöst.

Eftersom jag sist skrev om min veganmånad, och lovprisade Shinglers bok, måste jag ju också erkänna att jag börjat plöja igenom hennes blogg ett inlägg i taget, från 2008 ;) Massor med matnyttig information för den som har språket på sin sida, och inte är rädd för fakta. Jag har också, för att jag är pepp vad gäller rena råvaror just nu, beställt Mats-Eric Nilssons böcker från Ad Libris, så det kan hända det kommer skriverier om ekologi här senare på våren.

I övrigt inget nytt. En av mina katter har blivit sjuka och går på opiater, och jag sitter mycket hemma och pysslar med hushållet. Igår bakade jag fullkornssemlor, idag har jag gjort eget jordnötssmör :)
//Holly